Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Συλλαλητήριο αγροτών στην Έδεσσα και συμβολική κατάληψη του προαύλιου χώρου του Διοικητηρίου της Π.Ε. Πέλλας







Συλλαλητήριο αγροτών και συμβολική κατάληψη του προαύλιου χώρου του Διοικητηρίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Έδεσσα, με μία πολύ μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών της περιοχής. Κοντά στους αγρότες βρέθηκαν και οι επαγγελματίες, έμποροι και επιχειρηματίες της περιοχής, οι εργαζόμενοι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης καθώς, επίσης, και αντιπροσωπεία των Αγροτών από την Ημαθία («μπλόκο» Κουλούρας, μέσω της πανελλήνιας κίνησης των αγροτών «Πρωτοβουλία»).



Οι εκπρόσωποι των αγροτών έθεσαν δύο σημαντικά ζητήματα τα οποία χρειάζεται να εξετάσει επειγόντως η κυβέρνηση. Το πρώτο είναι το θέμα της φορολόγησης, το οποίο οι αγρότες θεωρούν ότι δεν είναι δίκαιο και, επιπλέον, δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι η αγροτική ανάπτυξη. Ο αγροτικός τομέας σήμερα στην Ελλάδα εμφανίζεται αποδιοργανωμένος και χωρίς να διαφαίνεται μία θετική προοπτική. Οι αγρότες δεν μπορούν να λάβουν καλλιεργητικά δάνεια ώστε να προχωρήσουν στις παραγωγές τους, ενώ υπάρχει κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής (αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης, στο ρεύμα και στις άμεσες και έμμεσες φορολογίες). Ακόμη, φέτος επιστράφηκε μόνο το 6% από το 11% του ΦΠΑ δημιουργώντας ανασφάλεια για το μέλλον η οποία γίνεται εντονότερη αν ληφθεί υπόψη η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στις αποζημιώσεις λόγω φυσικών καταστροφών. Οι εκπρόσωποι των αγροτών έθεσαν επίσης το ερώτημα: «Τι είδους γεωργία θέλουμε; Θέλουμε την επιβίωση των αγροτών και των οικογενειών τους στην ελληνική περιφέρεια ή την μετάβαση σε μία γεωργία στα χέρια μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων;».

Στην Έδεσσα βρέθηκε εξάλλου και τηλεοπτικό συνεργείο του ANT1, της πρωινής εκπομπής του σταθμού «Πρωινό ANT1» που κάλυψε με εκτενές ρεπορτάζ την κινητοποίηση, τα αιτήματα των αγροτών καθώς, επίσης, και τις θέσεις των τοπικών παραγόντων.

Κεντρικό μήνυμα της κινητοποίησης ήταν ότι «οι αγρότες δεν κουράστηκαν, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ενωμένοι και είναι αποφασισμένοι να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση στις προσεχείς εκλογές».
                                                                                                                                                                -Τέλος-

1 σχόλιο:

(3)