Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Το πρώτο κόλπο για να κλείσουν το Δασαρχείο Αριδαίας



Θεωρείται δεδομένο , αφού δεν αντιδρά κανείς


Οι «μαέστροι» προδιαγράφουν το κλείσιμο του Δασαρχείου Αριδαίας. Αναφέρονται στην έκταση  που έχουν  στην περιοχή ευθύνης τα Δασαρχεία και όχι τη παραγωγή , διότι το κράτος δεν ενδιαφέρεται για την παραγωγή αλλά για την παροχή υπηρεσιών.
Σύμφωνα με Έκθεση που δημοσιεύτηκε από Επιθεωρητές – Ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης και το οποίο διεξήχθη στα Δασαρχεία και τις Διευθύνσεις Δασών, στο σύνολο της χώρας, ήτοι 103 δασικές Υπηρεσίες (εφεξής Δασαρχεία, δεδομένου ότι οι ως άνω Διευθύνσεις, οι οποίες λειτουργούν σε 23 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, ασκούν και τις αρμοδιότητες Δασαρχείου) με εντολή επιθεώρησης – έρευνας την οργάνωση και λειτουργία τους
H ανάγκη διενέργειας της επιθεώρησης προέκυψε, όπως ισχυρίζονται από το μεγάλο αριθμό καταγγελιών πολιτών που υποβάλλονται στο Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. οι οποίοι αναφέρουν προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους από τις δασικές Υπηρεσίες, που αφορούν κυρίως μεγάλες καθυστερήσεις για τη διεκπεραίωση υποθέσεων τους και παραλείψεις οφειλομένων ενεργειών ως προς την επιτήρηση και προστασία των δασών και των εν γένει δασικών εκτάσεων. Και να το ζουμί της ιστορίας
Το Δασαρχείο της Αριδαίας έχει στην περιοχή ευθύνης της, μία έκταση 990.000 στρεμμάτων, με 40 υπαλλήλους και αυτό της Έδεσσας έκταση 1.518.500, με 34 υπαλλήλους ενώ στην ίδια πόλη υπάρχει και η Διεύθυνση Δασών της Περιφερειακής Ενότητας.
Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά την παρούσα επιθεώρηση-έρευνα προκύπτουν μεταξύ άλλων τα στοιχεία: Οι αρμοδιότητες των Διευθύνσεων Δασών των Νομών και των Δασαρχείων, όπως αυτές ορίζονται στους Οργανισμούς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΠΔ του έτους 2010) παρουσιάζουν σημαντικές επικαλύψεις, 23 Δασαρχεία έκριναν ότι είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση των περιφερειακών δασικών Υπηρεσιών.
Η Έκθεση αναφέρει ότι «λαμβάνοντας υπόψιν το σύνολο των διαπιστώσεων και συμπερασμάτων της παρούσας, συνάγεται ότι η αναδιάρθρωση των δομών των δασικών Υπηρεσιών είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους, καθώς και για εξοικονόμηση πόρων.
Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο διαβιβάζεται η παρούσα έκθεση, σε συνεργασία με το Υ.Π.Ε.Κ.Α./Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος και το ΥΔΙΜΗΔ, να εξεταστεί η ενσωμάτωση των λειτουργιών των Δασαρχείων κάθε Περιφερειακής Ενότητας σε μία κεντρική διοικητική μονάδα, τη Διεύθυνση Δασών, με έδρα την πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας.
Στη μονάδα αυτή θα υπάγονται ως εποπτευόμενες μονάδες τα Δασονομεία και τα Δασοφυλακεία, για τα οποία επίσης απαιτείται αναδιάρθρωση, λαμβάνοντας υπόψη και το υπηρετούν δασικό προσωπικό, ειδικότητας ΤΕ Δασοπόνων και ΔΕ/ΥΕ Δασοφυλάκων. Οι κεντρικές ως άνω Υπηρεσίες θα λειτουργούν ανάλογα με τις σημερινές Διευθύνσεις Δασών χωρίς Δασαρχεία. Από τη συγχώνευση των 80 Δασαρχείων με τις Διευθύνσεις Δασών στις οποίες υπάγονται, ήτοι από τη λειτουργία 53 δασικών Υπηρεσιών – Διευθύνσεων Δασών έναντι των 134 που λειτουργούν σήμερα και την αναδιάρθρωση των Δασονομείων και Δασοφυλακείων, προσδοκάται να ελαττωθεί η εσωτερική γραφειοκρατία, να απλοποιηθούν οι διοικητικές δομές και να προκύψει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος, λόγω και της μείωσης των δαπανών από τη μίσθωση και την εν γένει λειτουργία των κτιριακών εγκαταστάσεων.
Το ΥΠΕΚΑ έχει ορίσει μια επιτροπή η οποία επεξεργάζεται όλες τις εισηγήσεις και τα θέματα των Δασικών Υπηρεσιών στη χώρα. Μία εξ αυτών των εισηγήσεων είναι και αυτή που λέει ότι τα δασαρχεία πρέπει να ενσωματωθούν στις Διευθύνσεις.  Το πόρισμα είναι σε εξέλιξη. Ο χρόνος περαίωσης της διαβούλευσης είναι μέχρι και της 31 Μαρτίου. Προτάσεις θα υποβληθούν και από τον δήμο Αλμωπίας (μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται) και από τους υλοτόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)