Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Ημέρα Προσανατολισμού Γυμνασίων – Λυκείων Νομού Πέλλας.



Την Τετάρτη 19 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Αριδαία η Από τις 9 το πρωί μέχρι τις 1 το μεσημέρι, 466 έφηβοι μαθητές, γνώρισαν και αγωνίστηκαν στο αγώνισμα του Προσανατολισμού.
Την δράση διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Πέλλας, με τη βοήθεια του Δήμου Αλμωπίας, η οποία είχε αναθέσει στο Γυμνάσιο Προμάχων, ολόκληρη την οργάνωση της μέρας αυτής. Συμμετείχαν το Γ/σιο Προμάχων, το Γ/σιο Εξαπλατάνου, το Γ/σιο Φούστανης, το Γ/σιο Πολυκάρπης, το 1ο Γ/σιο Αριδαίας, το 2ο Γ/σιο Αριδαίας, το ΓΕΛ Εξαπλατάνου, το ΓΕΛ Αριδαίας, το Γ/σιο Σκύδρας, το Γ/σιο Πετριάς, το 1ο ΓΕΛ Έδεσσας, το 2ο ΓΕΛ Έδεσσας, το 3ο Γ/σιο Έδεσσας, το ΓΕΛ Κρύας Βρύσης και το 1ο ΓΕΛ Γιαννιτσών.
Στην Αλμωπία τα τελευταία 4 χρόνια, γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη αυτού του αγωνίσματος (το οποίο προσφέρει διανοητικά και ψυχολογικά οφέλη στα άτομα που ασχολούνται και μεγάλα οικονομικά οφέλη στους τόπους που διοργανώνονται αγώνες). Με μικρά, σταθερά, σίγουρα βήματα, μία ομάδα (δεν είναι σύλλογος), από μαθητές, γονείς και καθηγητές, κυρίως από το Γ/σιο Προμάχων, το 2ο Γ/σιο Αριδαίας, το Γ/σιο Εξαπλατάνου και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας, έχουν καταφέρει να καταστίσουν την Αλμωπία, πρωτεύουσα του αγωνίσματος στην Ελλάδα. Η Αλμωπία διαθέτει 25 αθλητές όταν όλη η υπόλοιπη Ελλάδα μόνο 10. Η Αλμωπία κέρδισε τα 15 από τα 24 μετάλλια στα πρώτα δύο Πανελλήνια Πρωταθλήματα Προσανατολισμού (βρίσκεται σε εξέλιξη το 3ο). η Αλμωπία έχει φιλοξενήσει και τις 2 Πανελλήνιες Συναντήσεις που έχουν γίνει για το αγώνισμα. Στην Αλμωπία έχουν γίνει τα τελευταία 3 χρόνια 38 αγώνες όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα μόνο 17. Τον επόμενο μήνα θα συσταθεί η πρώτη επίσημη Εθνική Ομάδα Νέων (10-18 ετών), που θα μας εκπροσωπήσει στο 1ο Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα Νέων, και στο 2ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων, τα προγνωστικά δείχνουν ότι τα 17 από τα 18 μέλη αυτής της ομάδας θα είναι από την Αλμωπία. Η Αλμωπία διαθέτει τον 1 από τους 2 πιστοποιημένους σχεδιαστές αγώνων της Ελλάδας και τον μοναδικό Έλληνα χαρτογράφο του αγωνίσματος. Επίσης διαθέτει τον 1 από τους 16 Βαλκάνιους, που έλαβαν το δίπλωμα ’’προώθησης και σχεδίασης του Orienteering’’, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία.
Ο αγώνας που έγινε την Τετάρτη 19 Μαρτίου, είναι ο μεγαλύτερος που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, και ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν γίνει στα Βαλκάνια. Οι μεγαλύτεροι αγώνες που είχαν γίνει στην Ελλάδα ήταν αυτός που έγινε στο Φράγμα της Θέρμης Θεσσαλονίκης, στις 6 Νοεμβρίου 2011 με συμμετοχή 163 ατόμων (89 από Σουηδία, 38 από Ελλάδα, 17 από Νορβηγία, κλπ), και ο αγώνας που έγινε στις 2 Φεβρουαρίου 2011, στην Αριδαία με 125 Έλληνες που συμμετείχαν. Στα Βαλκάνια μεγαλύτερος αγώνας θεωρείτε αυτός που έγινε στις 18 Οκτωβρίου στην Στρούμιτσα (FYROM), όπου συμμετείχαν 600 περίπου αθλητές από 30 χώρες, σαν γενική πρόβα για την διοργάνωση του 1ου Πανευρωπαικού Πρωταθλήματος Νέων. Για την οργάνωση των δράσεων στην Στρούμιτσα, ασχολήθηκαν 300 περίπου άτομα με 30 υπεύθυνους τομέων.  Την διοργάνωση της Ημέρας Προσανατολισμού Γυμνασίων – Λυκείων Νομού Πέλλας, είχαν αναλάβει 41 παιδιά με δύο υπεύθυνους καθηγητές από το Γ/σιο Προμάχων.
Στα σχέδιά μας, εκτός από την υποστήριξη των ανήλικων Αλμώπων αθλητών που θα συμμετέχουν στους μεγάλους διεθνείς αγώνες, φέτος το καλοκαίρι, είναι η δημιουργία Προπονητικού Κέντρου (πανελλήνιας εμβέλειας στην αρχή), καθώς και η διεξαγωγή τριήμερου διεθνούς τουρνουά, στα πλαίσια του Βαλκανικού Πρωταθλήματος.
Συνεχίζουμε.
Επόμενος αγώνας Προσανατολισμού: Σάββατο 29 Μαρτίου, 10 με 12 το πρωί στην Κεντρική Πλατεία Αριδαίας.
Πληροφορίες: Γυμνάσιο Προμάχων 23840-75270, Καραδημητρίου Δημήτρης 6974-778828.
Ο σχεδιαστής των διαδρομών,  Δημήτρης Καραδημητρίου, καθηγητής του Γυμνασίου Προμάχων.

1 σχόλιο:

  1. Ένα μεγάλο εύγε κι ένα ακόμη μεγαλύτερο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον Δημήτρη που με την επιμονή, την υπομονή, το πάθος και τη μεθοδικότητά του κατάφερε να διοργανώσει μία τόσο μεγάλη σε μέγεθος και σε ποιότητα εκδήλωση. ΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ φίλε μου!!!!
    Ακόμη ένα μεγάλο μπράβο σ' όλους όσους βοηθήσαν στην οργάνωση της εκδήλωσης, στους συμμετέχοντες κι ιδιαίτερα στα παιδιά του Γυμνασίου Προμάχων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)