Σάββατο 19 Απριλίου 2014

47 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ



Του ΑΝΕΣΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ



Σήμερα απλά θέλω να θυμηθώ τα χρόνια μέσα στις φυλακές της Αίγινας και του Επταπυργίου και μάλιστα την ημέρα του Πάσχα που όλοι περίμεναν μια εξαγγελία της χούντας για αμνηστία κ.λ.π.
Και αυτά τα νέα πάντα ερχόντουσαν από τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων που εμείς ακούγαμε παράνομα από μικρά ραδιόφωνα που τα είχαμε χωμένα μέσα στα κελιά μας. 

Θυμάμαι τη χορωδία που κάναμε στην Αίγινα για τη Μεγάλη Παρασκευή. Θυμάμαι που ψέλναμε τα κομμάτια που ήταν ενάντια στη χούντα και τον παπά που έλεγα ότι δεν μας προστατεύετε.
Να θυμηθώ αυτούς που έφυγαν από τη ζωή λίγα χρόνια μετά την πτώση της χούντας. Τον Τάσο Δαρβέρη, τον Νίκο Χλωρό, τον Γιάννη Ζερβόπουλο, τον Χρήστο Χαραλαμπόπουλο, τον Τάσο Τάντση , τον Παύλο Ζάννα,  τον Γιώργο Σιπιτάνο. Όλοι αυτοί ήταν από την Θεσσαλονίκη.
Τον Λευτέρη Βερυβάκη, τον Ρούσο Βρανά, τον Σπύρο Πλασκοβίτη, τον Γιώργο Μαγκάκη και πόσους άλλους που δεν τους θυμάμαι από άλλα μέρη της Ελλάδας. Τον Αλέκο Παναγούλη που ήταν το καμάρι της αντίστασης και τέλος τον Ανδρέα Παπανδρέου που ήταν ένας από τους πρώτους που η χούντα έβαλε στις φυλακές.
Αυτά απλά θέλω να θυμίσω σε όλους που σήμερα δεν ξέρουν το νόημα της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας απλά όλοι νοιάζονται πόσα ευρώ θα έχω παραπάνω, πόσα σπίτια, πόσες καταθέσεις και πόσα αυτοκίνητα. Δυστυχώς αυτό είναι το όνειρο του κάθε αστού και μη, Έλληνα.
Αλλά πέρασαν 47 χρόνια από τότε που μας ήρθε η χούντα και 40 χρόνια από τότε που έπεσε και αυτό πάντα με τις ευλογίες τον Αμερικανών και των εδώ στην Ελλάδα. Σχεδόν όλοι δεξιοί και μη που στελέχωσαν τον κρατικό μηχανισμό και μάλιστα με τις ευλογίες της εκκλησίας που το Πάσχα πάντα λέγανε εκτός ελάχιστων το Χριστός Ανέστη με το «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» και ο Γεώργιος Παπανδρέου ο Γέρος της δημοκρατίας  απαντούσε σε αυτό το σύνθημα «Καθολικός διαμαρτυρομένων».
 Καλό μας Πάσχα..

Ανέστης Αναστασιάδης τότε πολιτικός κρατούμενος 1969-1973 

Θεσσαλονίκη 19.4.2014

1 σχόλιο:

  1. Και τωρα κρατουμενοι ειμαστε .απο την χουντα του μνημονιου και ολου του "ντεμεκ¨" συνταγματ τοξου!!!!! Και οσο για φαι ?? χορτασαμε απο λογια και συσσιτια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)