Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Νέα δασική διάταξη για μεταφορά δασικών προϊόντων




    Ανακοινώνουμε ότι έχει εκδοθεί νέα ΔΑΣΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ (ΔΑΔ) ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ  με αριθμό 9/7643/6-6-2014, η οποία έχει αναρτηθεί στην «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» με ΑΔΑ: ΒΙΥ0ΟΡ1Υ-ΠΝΝ και έχει έναρξη ισχύος την 16-6-2014.
    Η νέα ΔΑΔ καταργεί κάθε προηγούμενη και δίνει λύσεις στα μέχρι τώρα διαπιστωμένα προβλήματα στις δασικές μεταφορές. Όσοι μεταφέρουν δασικά προϊόντα,  παρακαλούνται για την πιστή εφαρμογή των αναφερομένων στην νέα ΔΑΔ.
    Η νέα ΔΑΔ ακολουθεί σε πλήρη μορφή παρακάτω ως συνημμένο.




ΔΑΣΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ (Δ.Α.Δ.)
ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

     Ο Δασάρχης Αριδαίας, έχοντας υπόψη:

1΄.            Τις διατάξεις των άρθρων 66, 100, 101, 268 και 271 του Ν.Δ. 86/69 (Φ.Ε.Κ. 7Α΄/18-1-1969) «Περί Δασικού Κώδικος» όπως ισχύει.
2΄.            Τις διατάξεις του Κ.Δ./15-9-41 (Φ.Ε.Κ. 323Α΄/30-9-1941) «Περί μεταφοράς δασικών προϊόντων», όπως αυτό τροποποιήθηκε με το Β.Δ.581/1960 (Φ.Ε.Κ.127Α΄/19-8-1960 «Περί προσθήκης 6ης παραγράφου στο άρθρο 3 του από 15-9-1941 διατάγματος "περί μεταφοράς δασικών προϊόντων"» και το Β.Δ.697/68 (Φ.Ε.Κ.243Α΄/21-10-1968) «Περί τροποποιήσεως διατάξεων τινών του Κ.Δ. της 15/30-9-1941 "περί μεταφοράς δασικών προϊόντων"».
3΄.            Την με Αριθ. Πρωτ. 53844/10-7-2013 (Φ.Ε.Κ.2017/τ.Β΄/2013) Απόφαση του  Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης «Ανάθεση άσκησης αρμοδιοτήτων …. και παροχή εξουσιοδότησης υπογραφής κλπ.» (Κεφ. ΙΙΙ, παρ.Δ 21). 
4΄.            Τις σύγχρονες συνθήκες φόρτωσης και μεταφοράς δασικών προϊόντων από τους τόπους παραγωγής και αποθήκευσης της περιοχής αρμοδιότητάς μας στα κέντρα κατανάλωσης διά του οδικού δικτύου (δασικού, αγροτικού, επαρχιακού).

Εγκρίνουμε και Αποφασίζουμε

Τον τρόπο και τις διαδικασίες μεταφοράς δασικών προϊόντων στην περιοχή του Δασαρχείου Αριδαίας και ειδικότερα τις μεταφορές που αφορούν:
   την μεταφορά πρωτογενών δασικών προϊόντων από την κορμοπλατεία, δασόδρομο και υλοτόμιο προς οποιονδήποτε προορισμό και με οποιοδήποτε μέσο.
   την μεταφορά πρωτογενών δασικών προϊόντων από τους χώρους πρώτης ή δεύτερης αποθήκευσης προς οποιονδήποτε προορισμό και με οποιοδήποτε μέσο.
   την μεταφορά δευτερογενών δασικών προϊόντων (πριστή ξυλεία, τεμαχισμένα καυσόξυλα οποιουδήποτε μήκους κ.α.) από τους χώρους πρώτης ή δεύτερης αποθήκευσης προς οποιονδήποτε προορισμό με όλα τα μέσα πλην των ιδιωτικής χρήσεως επιβατικών αυτοκινήτων.
   την μεταφορά λοιπών δασικών προϊόντων σε ακατέργαστη μορφή, όπως: φυτόχωμα (καστανόχωμα, φυλλόχωμα), καρπών από δασικά  είδη, κλάδων, ανθών, αρωματικών φυτών, μανιταριών κλπ. προς οποιονδήποτε προορισμό με όλα τα μέσα πλην των ιδιωτικής χρήσεως επιβατικών αυτοκινήτων.

Ο τρόπος και η διαδικασία καθορίζεται ως εξής:
1. Η φόρτωση και μεταφορά των πρωτογενών δασικών προϊόντων διενεργείται κατά τις ημέρες Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή. Η φόρτωση και η έναρξη μεταφοράς θα διενεργείται από 07.00΄ μέχρι 16.00΄, ενώ η  μεταφορά μπορεί να συνεχιστεί μέχρι της δύσης του ηλίου. Σε περίπτωση καθυστερήσεων στην μεταφορά, ο οδηγός του μεταφορικού μέσου  θα αναγράφει στην στήλη «Παρατηρήσεις» του Δελτίου Μεταφοράς, τον λόγο της καθυστέρησης και την διάρκεια αυτής. Οποιαδήποτε άλλη παρέκκλιση και για οποιονδήποτε λόγο (όπως μεταφορές Σάββατου κ.α.), θα ενεργείται μόνο μετά από γραπτή άδεια του Δασαρχείου Αριδαίας και των Δασονομείων του. Όσον αφορά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της μεταφοράς των δευτερογενών και υπόλοιπων προϊόντων ισχύουν οι γενικές μεταφορικές διατάξεις. 
2. Η μεταφορά των πρωτογενών δασικών προϊόντων ενεργείται πάντα με Δελτίο Μεταφοράς και σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο 2΄ σχετικό. Τα Δελτία Μεταφοράς δασικών προϊόντων αποτελούν τριπλότυπα που περιλαμβάνονται σε Βιβλίο Δελτίων Μεταφοράς, σφραγισμένο και θεωρημένο από το Δασαρχείο Αριδαίας.  Αυτό εκδίδεται σε συνάρτηση  με την Άδεια Αποκόμισης ή το Πρωτόκολλο Εξέλεγξης (για ΚΕΔ) πρωτογενών δασικών προϊόντων και τα οποία θα συνοδεύουν υποχρεωτικά το Δελτίο Μεταφοράς.
3. Από το τριπλότυπο Δελτίο Μεταφοράς το πρώτο φύλλο θα συνοδεύει τα μεταφερόμενα δασικά προϊόντα ως δικαιολογητικό νόμιμης προέλευσης και μεταφοράς, το δεύτερο (αντίγραφο) θα παραδίδεται κατά τον έλεγχο στα δασικά όργανα ή ο κάτοχος θα το αποστέλλει με fax στο 2384022626 ή θα το προσκομίζει (με οποιονδήποτε τρόπο) στο Δασαρχείο, την επόμενη εργάσιμη ημέρα της μεταφοράς  και το τρίτο (στέλεχος) θα παραμένει στο Βιβλίο Δελτίων Μεταφοράς. Σε κάθε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα αναφερόμενα για το αντίγραφο, το Βιβλίο Δελτίων Μεταφοράς θα επιστραφεί και θα κρατείται από το αντίστοιχο Δασονομείο από όπου και θα χορηγείται Δελτίο Μεταφοράς για κάθε μία φόρτωση. Αν και για δεύτερη φορά (σε επόμενο Βιβλίο) ο κάτοχος δεν συμμορφωθεί με τα παραπάνω τότε και για ολόκληρο το διαχειριστικό έτος, τα Βιβλία Δελτίων Μεταφοράς θα κρατούνται από το Δασονομείο και θα του χορηγούνται Δελτία Μεταφοράς για κάθε μία φόρτωση.
4. Αρμόδιος για την έκδοση του Βιβλίου και τη σύνταξη των Δελτίων Μεταφοράς των δασικών προϊόντων (πρωτογενών) είναι ο κάτοχος των δασικών προϊόντων ή όποιος ενεργεί κατ’ εντολή του. Οι μεταφορείς, με δαπάνες τους, υποχρεούνται σε κάθε έλεγχο (όπως έλεγχο δασονομικών εγγράφων,  ξεφόρτωμα, καταμέτρηση κλπ) από τα δασικά όργανα.
5. Το Δελτίο Μεταφοράς συντάσσεται μετά τη φόρτωση των δασικών προϊόντων και πριν την αναχώρηση του μεταφορικού μέσου από τον τόπο φόρτωσης. Η σύνταξη γίνεται με τη χρήση μολυβιού διαρκείας (στυλό) για το πρώτο φύλλο και με καρμπόν για τα άλλα δύο. Σημειώνονται με ευκρίνεια τα στοιχεία του κατόχου, της άδειας μεταφοράς ή του πρωτοκόλλου εξέλεγξης (αριθμός και ημερομηνία, είδος και ποσότητα δασικών προϊόντων), ο τόπος φορτώσεως, ο τόπος προορισμού, το ονοματεπώνυμο του μεταφορέως, τα στοιχεία του μεταφορικού μέσου (αριθμός κυκλοφορίας), ονοματεπώνυμο του παραλήπτη, τα στοιχεία των μεταφερομένων δασικών προϊόντων. Ακόμα σημειώνεται η ημερομηνία και ώρα αναχώρησης του μεταφορικού μέσου. Τέλος στο δελτίο σημειώνεται η ημερομηνία και κατ’ εκτίμηση η ώρα άφιξης του μεταφορικού μέσου και το υπολειπόμενο προς μεταφορά ποσό δασικών προϊόντων που προκύπτει από την άδεια αποκόμισης ή το πρωτόκολλο εξέλεγξης μετά τις διαδοχικές αφαιρέσεις, οι οποίες γίνονται με σχετική πράξη στο πίσω μέρος του πρωτοκόλλου και μέχρι την εξόφλησή του. Απαγορεύονται οι παραποιήσεις και οι διορθώσεις όσων αναγράφονται στα Δελτία Μεταφοράς.
6. Μετά την εξάντληση του μεταφερόμενου ποσού δασικών προϊόντων (εξόφληση της άδειας αποκόμισης ή του πρωτοκόλλου εξέλεγξης) τα στελέχη των Δελτίων Μεταφοράς μαζί με τα αχρησιμοποίητα Δελτία Μεταφοράς αν υπάρχουν,  επιστρέφονται στο Δασαρχείο Αριδαίας μέσα σε δεκαήμερη προθεσμία μαζί με τα αντίστοιχα παραστατικά ή μαζί με οποιοδήποτε δικαιολογητικό που επέχει θέση άδειας αποκόμισης ή πρωτοκόλλου εξέλεγξης. Σε περίπτωση εξάντλησης των δελτίων μεταφοράς χωρίς την εξόφληση της άδεια αποκόμισης ή του πρωτοκόλλου εξέλεγξης, ο κάτοχος των δασικών προϊόντων προσκομίζει στο Δασαρχείο Αριδαίας την άδεια αποκόμισης ή το πρωτόκολλο εξέλεγξης μαζί με το εξαντληθέν Βιβλίο Δελτίων Μεταφοράς και του χορηγείται συμπληρωματικό για το υπόλοιπο ποσό των δασικών προϊόντων.
7. Γενικά όλα τα Βιβλία Δελτίων Μεταφοράς δασικών προϊόντων ανεξάρτητα από την ημερομηνία που εκδόθηκαν θα προσκομίζονται υποχρεωτικά στo Δασαρχείο Αριδαίας για έλεγχο μαζί με την άδεια αποκόμισης ή τα πρωτόκολλα εξελέγξεως μέχρι τέλους (31 Δεκεμβρίου) κάθε ημερολογιακού έτους. Από αυτά τα μη χρησιμοποιηθέντα εντελώς ή που χρησιμοποιήθηκαν μερικώς θα θεωρούνται για το υπόλοιπο ποσό από την Δασική Αρχή και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για το επόμενο έτος. Απαγορεύουμε τη χρήση του ίδιου βιβλίου πέραν των δύο (2) ετών.
8. Η μεταφορά  πρωτογενών δασικών προϊόντων από τους χώρους πρώτης (ή και δεύτερης) αποθήκευσης προς οπουδήποτε προορισμό θα γίνεται με Δελτία Μεταφοράς, τα οποία θα εκδίδονται από νέο τριπλότυπο βιβλίο σφραγισμένο και θεωρημένο από το Δασαρχείο Αριδαίας μετά την υποβολή και έλεγχο όλων των παραστατικών (δελτίο αποστολής ή τιμολόγιο-δελτίο αποστολής καθώς και τα αρχικά εκδοθέντα πρωτότυπα φύλλα δελτίων μεταφοράς, που συνόδευαν τα μεταφερόμενα δασικά προϊόντα στην αποθήκη), ως δικαιολογητικά νόμιμης προέλευσης και μεταφοράς, που δικαιολογούν την κατοχή ή την ύπαρξη στην αποθήκη του εμπόρου ξυλείας τα προς μεταφορά είδη και ποσότητες προϊόντων.
9. Εξαιρούνται των παραπάνω, οι επόμενες μεταφορές που ρυθμίζονται ως εξής:
a. Των δευτερογενών δασικών προϊόντων (τεμαχισμένα καυσόξυλα, πριστή ξυλεία, κ.α.) τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία σε νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις ή δασικούς συν/σμούς. Κατά τη μεταφορά τους πρέπει να συνοδεύονται με απόδειξη λιανικής μαζί με δελτίο αποστολής ή τιμολόγιο-δελτίο αποστολής ή δελτίο αποστολής.
b. Των λοιπών δασικών προϊόντων (φυτόχωμα, καρπών από δασικά  είδη, κλάδων, ανθών κλπ) τα οποία πρέπει σύμφωνα με την 2/12131/26-10-2011 Δ.Α.Δ. να συνοδεύονται κατά την μεταφορά τους από αντίστοιχο έγγραφο (άδεια ή έγκριση) του Δασαρχείου Αριδαίας.  Κάθε αντίθετη περίπτωση θα θεωρείται παράβαση της Δ.Α.Δ.
γ. Των δασικών προϊόντων που έχουν ειδική έγκριση (τεχνική ξυλεία και καυσόξυλα ατομικών αναγκών, ξυλεία από  υλοτομίες εντός αγρών, κλπ) και συνοδεύονται από  αντίστοιχα έγγραφα. Κάθε αντίθετη περίπτωση θα θεωρείται παράβαση της παρούσας ΔΑΔ.
δ. Των δασικών προϊόντων που προέρχονται από δασικές ρυθμιστικές διατάξεις (ΔΑΔ) υλοτομίας ή συλλογής δασικών προϊόντων και κατά την μεταφορά τους θα εφαρμόζονται οι αντίστοιχοι όροι της ρυθμιστικής. Κάθε αντίθετη περίπτωση θα θεωρείται παράβαση της παρούσας Δ.Α.Δ.
10.           Απαγορεύουμε την μεταφορά και την διακίνηση των δασικών προϊόντων για την διατήρηση της βατότητας των δασόδρομων, τις ημέρες που το κατάστρωμα των δασόδρομων είναι λασπώδες και ολισθηρό εξ’ αιτίας βροχών και χιονοπτώσεων. Επίσης απαγορεύεται με ευθύνη του οδηγού, η μεταφορά και  διακίνηση των δασικών προϊόντων όταν στον δασικό οδικό δίκτυο υπάρχουν καταπτώσεις, κατολισθήσεις και καταστροφές του καταστρώματος.

Οι παραβάτες της παρούσας καθώς και εκείνοι κατ’ εντολή των οποίων ενεργούν θα διώκονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 268 παρ. 4 του Ν.Δ.86/69 όπως ισχύει.
Η τήρηση και εφαρμογή της παρούσας ανατίθεται στους υπαλλήλους της Δασικής Υπηρεσίας, στην Ελληνική Αστυνομία, στους φύλακες θήρας του άρθρου 267 του  Ν.Δ.86/69 όπως ισχύει και σε κάθε φιλόνομο πολίτη.
Η ισχύς της παρούσας ΔΑΔ, αρχίζει από την 16η Ιουνίου 2014, ημερομηνία που καταργεί κάθε προηγούμενή της και αφού προηγηθεί η δημοσίευσή της δια τοιχοκολλήσεως στις τοπικές κοινότητες του δήμου Αλμωπίας καθώς και η ευρύτερη δημοσιότητα της στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.




2 σχόλια:

  1. K. ΔΑΣΑΡΧΑ, ΕΙΠΑΤΕ ΓΙΑ ΌΛΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΑΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΤΡΙΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΙΛΟ Ή ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΙΚΟ, ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΕΛΕΧΞΕΤΑΙ,ΑΦΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ-ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΙΛΟ. ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΕΧΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κ. Ανώνυμε, η μονάδα μέτρησης των καυσόξυλων είναι το χωρικό κυβικό μέτρο (χ.κ.μ.) και με αυτό γίνεται η καταμέτρηση από το Δασαρχείο. Η μονάδα αυτή ακολουθεί τα καυσόξυλα μέχρι τον καταναλωτή. Αν προσέξετε την απόδειξη που σας δίνει ο έμπορος, θα διαπιστώσετε ότι τα καυσόξυλα μετρώνται σε χ.κ.μ. Οποιαδήποτε άλλη περίπτωση είναι παράνομη. Η ευθύνη για το γεγονός ότι αγοράζετε σε χ.κ.μ. αλλά παραλαμβάνετε σε τόνους, ανήκει κατ΄αρχάς σε εσάς που το δέχεστε. Θα μπορούσατε να μετρήσετε το πλάτος και το μήκος της καρότσας και μετά το ύψος των στοιβαγμένων καυσόξυλων εντός αυτής. Πολλαπλασιάζοντάς τα θα βρείτε τα χ.κ.μ. που θα παραλάβετε. Τον αριθμό αυτό να τον συγκρίνετε με αυτόν της απόδειξης για να διαπιστώσετε αν αδικείστε ή όχι.
      Δεν κατανοούμε τις υποδείξεις και τις απειλές σας.
      Νίκος Μέντης
      Δασάρχης Αριδαίας

      Διαγραφή

(3)