Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Περιοδεία - επίσκεψη του Σωτήρη Ζαριανόπουλου, Ευρωβουλευτή , σε χωριά Πέλλας και Ημαθίας






Περιοδεία σε Πέλλα και Ημαθία πραγματοποίησε την Κυριακή 22 Ιούνη αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Σωτήρη Ζαριανόπουλο, επισκεπτόμενη χωριά που επλήγησαν οι καλλιέργειές τους από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα.




                                   
                     Βρέθηκε σε καφενεία στα Καλύβια Σκύδρας στην Πέλλα και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό του χωριού και έγινε αποδέκτης της αγανάκτησης των δενδροκαλλιεργητών που είχαν μεγάλες ζημιές από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις. Ενημερώθηκαν από τους αγρότες για ανάλογες ζημιές και στη Σκύδρα και στα γειτονικά χωριά Λιποχώρι, Καλή, Πετριά, Πλεύρωμα κλπ. Στη συνέχεια επισκέφτηκε κτήματα με ροδάκινα και νεκταρίνια, που η αναμενόμενη παραγωγή τους χτυπήθηκε από το χαλάζι.
                                                        Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τα Παλατίτσια Ημαθίας, που ήταν στο επίκεντρο της μεγάλης χαλαζόπτωσης στις 16 Ιούνη. Μίλησε με αγρότες της περιοχής σε καφενείο του χωριού. Ενημερώθηκε για την καταστροφική χαλαζόπτωση στα χωράφια του χωριού, όπως και των γειτονικών χωριών (Μελίκη, Βεργίνα, Νεόκαστρο, Αγκαθιά) σε όλες τις καλλιέργειες της περιοχής (ροδάκινα, ακτινίδια, βερίκοκα, νεκταρίνια, ηλιόσπορος, καπνά, καλαμπόκια κλπ.) από χαλάζι μεγάλου μεγέθους που έπεφτε για πάνω από 5 λεπτά σε εκτάσεις περίπου 15.000 στρ.
                                                        Η εικόνα που αντίκρισε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στον κάμπο της περιοχής ήταν εικόνα ολικής καταστροφής σε όλες τις καλλιέργειες. Τεράστιες ζημιές όχι μόνο στην αναμενόμενη παραγωγή, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο των δενδροκαλλιεργειών για τα επόμενα χρόνια.
Οι πληγέντες αγρότες εξέφρασαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ την απόγνωσή τους για το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και τους φόβους τους για μη κάλυψη των συνολικών ζημιών από τον ΕΛΓΑ, έχοντας αρνητικές εμπειρίες άδικων εκτιμήσεων και αποζημιώσεων προηγούμενων ετών, παρά τα τσουχτερά «ασφάλιστρα-χαράτσια» που πληρώνουν κάθε χρόνο. Ένιωσαν για ακόμη φορά απροστάτευτοι από την πολιτεία απέναντι στα καιρικά φαινόμενα, μιας και ακόμη δεν ξεκίνησε η εναέρια αντιχαλαζική προστασία του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), που θα προστάτευε καλλιεργούμενες εκτάσεις περίπου 5,2 εκατ. στρεμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία. Και μάλιστα, σύμφωνα με την καθυστερημένη κατά 9 μήνες ανανέωση της σχετικής σύμβασης, προβλέπεται αυτή να λειτουργήσει …λίγο πριν τον Οκτώβρη!
                                                        Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος ενημέρωσε τους αγρότες σε Πέλλα και Ημαθία για όλες τις πρόσφατες ενέργειες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος (κατάθεση Αναφορών Αγροτικών Φορέων, Επίκαιρες Ερωτήσεις) για το ζήτημα των ζημιών και την ανάγκη άμεσης και δίκαιης εκτίμησης του συνόλου αυτών των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα των καταστροφών με την κατάθεση σχετικής Ερώτησης και στην Ευρωβουλή.
                                                        Κάλεσε, όμως, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος και τους πληγέντες αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας να μην επαναπαυτούν στις «διαβεβαιώσεις», που θα λάβουν από κυβερνητικά χείλη, όπως και μέχρι σήμερα τις ελάμβαναν χωρίς αντίκρισμα για την αποζημίωση των ζημιών, αλλά να προχωρήσουν σε αγωνιστική διεκδίκηση δίκαιων αποζημιώσεων για τις παραπάνω καταστροφές με τους Αγροτικούς τους Συλλόγους, τους τοπικούς φορείς, τις Συντονιστικές Επιτροπές. Δεν χρειάζεται καμιά επανάπαυση, γιατί τα προβλήματα των ζημιών, αλλά και των αντιαγροτικών πολιτικών ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων μόνο με οργανωμένη διεκδίκηση από την πλευρά των αγροτών μπορούν ν' αντιμετωπιστούν. 



                                                                           Το Κοινοβουλευτικό Τμήμα
                                                                           της Κομματικής Οργάνωσης                
                                                                         Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)