Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Ανεπαρκής η ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις λόγω επιθέσεων από άγρια ζώα.



Τραγική είναι η κατάσταση για τους κτηνοτρόφους που ασκούν τη παραδοσιακή κτηνοτροφία στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, όπου καταγράφονται σοβαρές περιπτώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου από επιθέσεις άγριων ζώων (λύκων) λόγω της σημαντικής αύξησης του πληθυσμού τους.

Η παραγωγή προϊόντων ανώτερης ποιότητας καθώς επίσης και προϊόντων βιολογικής κτηνοτροφίας (κρέας-γαλακτοκομικά) είναι άμεσα συνυφασμένη με την εκτατικής μορφής κτηνοτροφία (εκτροφές ελεύθερης βόσκησης ) η οποία αποτελεί συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα. Τα προϊόντα που προέρχονται από αυτές τις εκτροφές τοποθετούν τη χώρα μας σε μια ιδιαίτερη θέση στην αγορά των τροφίμων, συμβάλουν σημαντικά στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και στην καταπολέμηση της ανεργίας στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε.
Η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των λύκων ή αδέσποτων-άγριων  σκύλων που σχηματίζουν αγέλες, απειλεί και καταστρέφει καθημερινά μεγάλο αριθμό του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτροφικών μονάδων, ενώ τα κόστη εκτίμησης, οι ειδικοί περιορισμοί κάλυψης των ζημιών, οι προβλεπόμενες διαδικασίες και οι καθυστερήσεις από τον ΕΛΓΑ διαμορφώνουν ένα ασφαλιστικό καθεστώς το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις παραγωγικές ανάγκες της κτηνοτροφίας και το οικονομικό αδιέξοδο που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι.
Δεν είναι δυνατό να απαιτείται ελάχιστος αριθμός ζώων που κατασπαράχθηκαν για να δικαιολογηθεί η επίσκεψη των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, όπως επίσης δεν είναι δυνατό να απαιτείται καταβολή χρηματικού ποσού ανά απολεσθέν ζώο από τους πληγέντες κτηνοτρόφους, για την επίσκεψη του εκτιμητή, ανεξάρτητα αν αυτό αποζημιωθεί τελικά (π.χ. για τα μοσχάρια ελεύθερης βοσκής απαιτούνται 30 ευρώ ανά ζώο), την στιγμή που οι κτηνοτρόφοι καταβάλουν κανονικά και προκαταβολικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς τον ΕΛΓΑ. Είναι επίσης παράλογο και ασύλληπτο να επιχειρείται μέσω, επιτόπιων  εκτιμήσεων που γίνονται μία ή και δύο ημέρες μετά την επίθεση και φωτογραφιών από κατακρεουργημένα ζώα ή τμήματα ζώων, να απορρίπτονται αποζημιώσεις διότι «δεν αποδεικνύεται» η επίθεση από λύκο.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ότι οι  εναπομείναντες κτηνοτρόφοι των παραπάνω περιοχών οδηγούνται στην πώληση των κοπαδιών τους, διότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στη φύλαξη, αλλά ούτε και στις απώλειες από την παρουσία των λύκων.
Με βάση τα ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να διαμορφωθεί έτσι το ασφαλιστικό καθεστώς  ώστε να αποζημιώνεται  πλήρως το απωλεσθέν ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων  από επιθέσεις άγριων ζώων  και χωρίς επιπρόσθετο κόστος από την  στιγμή που οι  κτηνοτρόφοι καταβάλλουν κανονικά και μάλιστα εκ των προτέρων την ασφαλιστική τους εισφορά;

Οι  ερωτώντες βουλευτές
Σταθάς Γιάννης
Αμμανατίδου Ευαγγελία
Κοδέλας Δημήτρης
Κυριακάκης Βασίλης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαλάκης Νίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)