Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Εκπόνηση προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων




    Παρέμβαση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίφων ζητά η βουλευτής κ. Θ. Τζάκρη ώστε 5.000.0000 έως 8.000.000 κιλά επιτραπέζιου ροδακίνου που σωρεύονται στα ψυγεία των Αγροτικών Συνεταιρισμών εξαιτίας των προβλημάτων της διακίνησης  προς την Ρωσία, την
Ουκρανία κ.λπ. να διατεθούν μέσω ενός προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας σε στρατό, νοσοκομεία κ.λπ. προκειμένου να αποσυμφορηθεί η εγχώρια αγορά από τις ποσότητες αυτές και να μην συμπαρασυρθούν οι τιμές πώλησης του προϊόντος σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.
Όπως αναφέρει η κ. Τζάκρη στην ερώτησή της, η φετινή διακίνηση του επιτραπέζιου ροδακίνου παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα η εξαγωγή στην Ρωσία, κύρια χώρα εξαγωγής του επιτραπέζιου ροδακίνου, έχει σχεδόν παγώσει και αν διενεργείται, διενεργείται σε μικρές ποσότητες και σε εξευτελιστικές τιμές εξαιτίας προβλημάτων στην εσωτερική αγορά της χώρας αυτής (υπερπροσφορά του προϊόντος και μικρή ζήτηση), αλλά και της υποτίμησης του ρουβλίου, ενώ και οι εξαγωγές στην Ουκρανία έχουν σταματήσει εξαιτίας των γνωστών εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες επιτραπέζιου ροδακίνου να παραμένουν αδιάθετες στα ψυγεία των Αγροτικών Συνεταιρισμών και να κινδυνεύουν να καταστραφούν, γεγονός που συνεπάγεται την οικονομική καταστροφή των παραγωγών.

----------
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

    «Κύριε Υπουργέ,

    Όπως γνωρίζετε, η φετινή διακίνηση του επιτραπέζιου ροδακίνου παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, η εξαγωγή στην Ρωσία, κύρια χώρα εξαγωγής του επιτραπέζιου ροδακίνου, έχει σχεδόν παγώσει και αν διενεργείται, διενεργείται σε μικρές ποσότητες και σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές εξαιτίας προβλημάτων στην εσωτερική αγορά της χώρας αυτής και των κακών καιρικών συνθηκών, ενώ και οι εξαγωγές στην Ουκρανία έχουν σταματήσει εξαιτίας των γνωστών εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες επιτραπέζιου ροδακίνου να παραμένουν αδιάθετες στα ψυγεία των Αγροτικών Συνεταιρισμών και να κινδυνεύουν να καταστραφούν, γεγονός που συνεπάγεται την οικονομική καταστροφή των παραγωγών.
    Για τους λόγους αυτούς κρίνεται επιβεβλημένη η παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την ανάληψη μιας πρωτοβουλίας ώστε τα αδιάθετα επιτραπέζια ροδάκινα που σωρεύονται στα ψυγεία των Αγροτικών Συνεταιρισμών εξαιτίας της διακοπής των εξαγωγών προς την Ρωσία, την Ουκρανία κ.λπ. να διατεθούν μέσω ενός προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας σε στρατό, νοσοκομεία κ.λπ. προκειμένου να αποσυμφορηθεί η εγχώρια αγορά από τις ποσότητες αυτές και να μην συμπαρασυρθούν οι τιμές πώλησης του προϊόντος σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεσθε να θέσετε σε εφαρμογή μια πρωτοβουλία παρέμβασης προκειμένου οι αδιάθετες ποσότητες επιτραπέζιου ροδακίνου που σωρεύονται στα ψυγεία των Αγροτικών Συνεταιρισμών εξαιτίας της διακοπής των εξαγωγών προς την Ρωσία, την Ουκρανία κ.λπ. να διατεθούν μέσω ενός προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας σε στρατό, νοσοκομεία κ.λπ. προκειμένου να αποσυμφορηθεί η εγχώρια αγορά από τις ποσότητες αυτές και να μην συμπαρασυρθούν οι τιμές πώλησης του προϊόντος σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα;».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)