Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ του ΚΚΕ ΣΩΤΗΡΗΣ ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ στο ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ της ΕΛΛ.ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΖΑΧΑΡΗΣ στο ΠΛΑΤΥ ΗΜΑΘΙΑΣ



 
   Περιοδεία  στο εργοστάσιο της Ελλ. Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ-Ημαθίας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε. με τον ευρωβου-λευτή του Κόμματος  Σωτήρη Ζαριανόπουλο.

   Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ βρέθηκε στην ΕΒΖ με αφορμή τους σχεδιασμούς της Διοίκησης της για την αναστολή της λειτουργίας των εργοστασίων της σε Ορεστιάδα και Σέρρες. Οι εργαζόμενοι και οι τευτλοκαλλιεργητές βλέπουν αυτή την κίνηση σαν ένα ακόμη βήμα προς τη συρρίκνωση και το οριστικό κλείσιμο των εργοστασίων με την παράλληλη εγκατάλειψη μια ακόμη δυναμικής καλλιέργειας για τους αγρότες.
    Οι εξελίξεις στην ΕΒΖ συνδέονται όμως και συνολικότερα με την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας. Θυμίζουμε ότι, με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ που συνδιαμόρφωσαν και υλοποίησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, η Ελλάδα εκχώρησε σχεδόν το 50% της εθνικής ποσόστωσης σε ζάχαρη, με αποτέλεσμα σήμερα η ποσόστωση να είναι 158.000 τόνοι, από 300.000 που ήταν πριν και αντιστοιχούσε στις ανάγκες της χώρας. Από αυτήν την ποσόστωση, στην Ελλάδα παράγονται μόνο οι 40.000 τόνοι από 3.000 τευτλοπαραγωγούς, και οι άλλες 120.000 τόνοι που υπολείπονται, στο μεγαλύτερο μέρος παράγονται φασόν για λογαριασμό της ΕΒΖ σε ευρωπαϊκά εργοστάσια, ή εισάγονται από τις θυγατρικές της στη Σερβία.
      Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος κάλεσε τους εργαζόμενους, σε συντονισμό και με τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, να απαντήσουν δυναμικά σε αυτούς τους σχεδιασμούς.           Σημείωσε ότι, η χώρα μας με άλλη πολιτική θα μπορούσε να αναπτύξει την τευτλοκαλλιέργεια, να έχει αυτάρκεια σε ζάχαρη, και να μην έχει κλείσει κανένα εργοστάσιό της. Οι ποσοστώσεις ζάχαρης που είχαν αποφασιστεί από την ΕΕ θα καταργηθούν από το 2017, που σημαίνει ότι η κάθε χώρα θα μπορέσει να προγραμματίσει την οργάνωση του τομέα της ζάχαρης σύμφωνα με τις εγχώριες ανάγκες και τις παραγωγικές δυνατότητες της.
Αντί λοιπόν να προγραμματίζεται η ανάπτυξη των υπαρχόντων εργοστασίων ενόψει και του 2017 για την αύξηση της παραγωγής αυτά απαξιώνονται. Δίκαια είναι σε αγωνία οι εργαζόμενοι αλλά και οι τευτλοπαραγωγοί όσον αφορά το μέλλον της λειτουργίας των τριών εργοστασίων της ΕΒΖ, αφού ούτε προσλήψεις εποχικού προσωπικού έχουν γίνει αν και βρισκόμαστε στο τέλος του Ιουνίου, αλλά και προχωρούν στο κλείσιμο δύο εργοστασίων. Κάτι τέτοιο είναι εγκληματικό για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και για ένα προϊόν που καταναλώνει κάθε σπίτι. Μάλιστα όταν την ίδια στιγμή παραχωρούνται προκλητικά και σκανδαλώδη προνόμια και παροχές σε καπιταλιστές, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, για να φέρουν ξένες επενδύσεις !
       Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος κάλεσε τους εργαζόμενους στην ΕΒΖ μαζί με τους τευτλοκαλλιεργητές, να μην επιτρέψουν το κλείσιμο των εργοστασίων. Να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που με κεντρικό κρατικό σχεδιασμό, με παραγωγικούς συνεταιρισμούς και με καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές βιομηχανίες, θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας και θα εξασφαλίζει σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους, καλύτερο εισόδημα στους αγρότες, επάρκεια φτηνών, υγιεινών τροφίμων για τη διατροφή του λαού μας, και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)