Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Γιάννης Σηφάκης : Ο στρουθοκαμηλισμός δεν είναι λύση για το χωματόφραγμα




Να είναι η τελευταία φορά που η ανευθυνότητα και η ευθυνοφοβία θα επικρατήσουν
Δεν τιμούν τον Δήμο τέτοιες πρακτικές, μόνο εμπαίζουν τους αγρότες
Να διευκρινιστεί από τους μελετητές που πληρώθηκαν για τις άδειες και από τις αδειοδοτούσες  υπηρεσίες με ποιόν τρόπο η επέμβαση θα είναι καθόλα νόμιμη χωρίς αμφισβητήσεις των ευθυνόφοβων υπαλλήλων και αιρετών

Η «λύση» που τελικά δόθηκε για το χωματόφραγμα για την άρδευση Υδραίας- Αριδαίας μόνο λύση δεν μπορεί να ειπωθεί. Όποιος μπορεί να βάλει ότι χρήματα μπορεί, να παρακαλούν όλοι τους εργολάβους, να φοβούνται να υπογράψουν το οτιδήποτε. Και αυτό την στιγμή που συμπληρώνονται πάνω από 30 χρόνια που κάθε χρόνο κατασκευάζεται το χωματόφραγμα, πάντα με την προχειρότητα και την τσαπατσουλιά της τελευταίας στιγμής, χωρίς αναθέσεις που να αφορούν το ίδιο το έργο, με «τερτίπια» περί πληρωμής από τους κατοίκους κλπ , ως εάν η «νομιμότητα» του εξαρτάται από το ποιος το πληρώνει.
Ο στρουθοκαμηλισμός ( να βάλουμε για άλλη μια φορά το κεφάλι μέσα στην άμμο) δεν είναι καθόλου λύση. Είναι η διαιώνιση της ανευθυνότητας και της ευθυνοφοβίας. Κανείς δήμαρχος ή δημοτικό συμβούλιο στο εξής δεν πρέπει να το ανεχτεί αυτό.
Όλοι θα βλέπουμε κατασκευασμένο το χωματόφραγμα μετά από τρείς μέρες και κανένας δεν θα λέει πως έγινε, κάτι σαν «το μυστικό του ποταμιού» κατ’ αντιστοιχία με «τα μυστικά του βάλτου».
Αυτές οι πρακτικές δεν τιμούν τον Δήμο Αλμωπίας και τους πολίτες του. Δεν βοηθούν στην πραγματικότητα τον αγροτικό κόσμο που εξακολουθεί να βρίσκεται στην αβεβαιότητα κάθε χρόνο.
Οι αιρετοί και οι υπηρεσίες καθώς και οι μελετητές για τις άδειες του έργου ( που πληρώθηκαν για αυτές) οφείλουν να συνεργαστούν για να μπορεί να γίνει «νόμιμα» η ανάθεση του χρόνου. Ποιος μπορεί να πείσει τον κάτοικο της Αλμωπίας ( ιδιαίτερα σε αυτή την συγκυρία) ότι πληρώθηκαν 52.000,00 € και εκδόθηκαν άδειες με τις οποίες δεν μπορεί να κατασκευαστεί νόμιμα η επέμβαση; Τα χρήματα αυτά πληρώθηκαν μόνο για να μπορεί να πεί ο κ. Πασόης στο debate των επικεφαλής προεκλογικά ότι έβγαλε άδειες και έλυσαν το πρόβλημα; Είναι δυνατόν να πεταχτούν τα χρήματα αυτά χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα;
Καλούμε τους αγρότες Αριδαίας- Υδραίας και τους πολίτες της Αλμωπίας να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να απαιτήσουν το αυτονόητο.
Ο συνδυασμός μας θα πρωταγωνιστήσει στην πραγματική λύση του προβλήματος με την θεσμική του θέση στην νέο Δημοτικό συμβούλιο. Βάζοντας την οδό της λογικής, της αποφασιστικότητας για λύση, της απαίτησης και από τους μελετητές και τις υπηρεσίες να βρεθεί λύση και να μην ξανακάνει κανείς την στρουθοκάμηλο. Η χρήσιμη παρέμβαση του συνδυασμού μας σε όλα τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες της Αλμωπίας  θα είναι η βάση της προγραμματικής αντιπολίτευσης που με αποφασιστικότητα θα κάνει και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και έξω από αυτό μέσα στην κοινωνία της Αλμωπίας.        

5 σχόλια:

  1. Την πρώτη χρονιά του, μας είπε ο ΠΑΣΌΗΣ ότι το φράγμα το έκαναν εθελοντές και ότι πλήρωσαν οι Υδραιώτες. Και μάλιστα την ανακοίνωση αυτήν την έκανε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.
    Την δεύτερη χρονιά δεν ασχολήθηκε κανείς με το θέμα και έκλεισε το φράγμα κάπως.
    Την τρίτη χρονιά πάλι δεν την έψαξε κανείς και πάλι το φράγμα έγινε κάπως.
    Την τέταρτη χρονιά δηλαδή τώρα, ήταν προεκλογική χρονιά, είχαν όλοι αλλού το μυαλό τους. Μετά τις εκλογές βαθύ το μούδιασμα άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν έτσι.
    Και τώρα ποιος θα πάει να το κάνει με δημοτική αρχή που φεύγει σε έναν δυο μήνες και θα νίψει τας χείρας της.
    Και φτάσαμε να ακούμε για εράνους και άλλα τραγελαφικά ακόμα και από τον νέο δήμαρχο που άκουσε τις υπηρεσίες να του λένε για μεγάλα έργα. Και επειδή είναι μεγάλα θα τα κοιτάμε στα χαρτιά ως δυσθεώρητα. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσει το θέμα. Αν το έχουμε στα συρτάρια δεν πρόκειται να ξεκινήσει ποτέ.
    Είναι βαθύτατα λυπηρό που το σημερινό δημοτικό συμβούλιο, όχι το νέο που θα αναλάβει τον Σεπτέμβριο, έχει εξαφανιστεί, όχι μόνο η ηγεσία του απερχόμενου δημάρχου, αλλά ολόκληρο το σημερινό δημ. συμβούλιο δεν ασχολήθηκε με το θέμα και τώρα όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που δεν θα ξανασυμμετέχουν στην νέα πενταετία αλλά έχουν θητεία μέχρι 31/08/2014 δεν έχουν καν άποψη.
    Βέβαια η δημοτική αρχή που φεύγει έκανε ένα μεγάλο βήμα όσον αφορά στην ανάθεση των απαραίτητων μελετών και των απαιτούμενων αδειών. Αλλά και αυτές τις έκανε μόλις το 2013, δηλαδή την τρίτη χρονιά και από την έναρξη της νέας χρονιάς, το 2014, μέχρι τώρα σιγή, τόσο από τους αιρετούς όσο και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
    Για πάγια προβλήματα και τεχνικά θέματα που απαιτούν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και λύσεις μέσα στα πλαίσια τα θεσμικά και τα νόμιμα θα έπρεπε να δίνουν λύσεις οι υπηρεσίες, όχι στα λόγια και όχι με άρνηση αλλά εγγράφως και με προτάσεις.
    Οι αιρετοί τόσο τους κόβει τόσο κάνουν, ή έχουν άλλες προτεραιότητες για έργα στο μυαλό τους και στον προγραμματισμό τους.
    Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα έπρεπε να εισηγούνται τα απαραίτητα τεχνικά θέματα, να ιεραρχούν τον προγραμματισμό, να προτείνουν τον σχεδιασμό τους και να προχωρούν στην υλοποίηση των απαραίτητων έργων πρωτίστως από οτιδήποτε άλλο και μάλιστα μείζονος σημασίας.
    Ακόμα και αν οι πολιτικοί επιλέγουν άλλα, θα έχουν αυτοί την ευθύνη των επιλογών τους αλλά η υπηρεσία εγγράφως θα είχε προτείνει τα απαραίτητα.
    Που είναι λοιπόν η υπηρεσιακή πρωτοβουλία για τα αυτονόητα;
    Από την αδειοδότηση μέχρι σήμερα που είναι τα έγγραφα με τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να ξεκινήσει νόμιμα η όποια διαδικασία.
    Δεν μπορεί να λέμε αυτό δεν γίνεται ή αυτό είναι μεγάλο έργο ή αυτό δεν είναι νόμιμο και άλλα τέτοια.
    Ακόμα και αυτά πείτε τα εγγράφως.
    Και τελικά πια είναι η νόμιμη οδός;
    Πείτε την. Εγγράφως.
    Ξεκινήστε τώρα για να βρεθεί λύση του χρόνου και όχι να αναλωνόμαστε σε παιχνίδια εντυπώσεων κάποιοι, σε κρυφτούλι άλλοι, σε υπηρεσιακή αφασία άλλοι κλπ κλπ
    Όσο για την δικαιοδοσία ή την κυριότητα ή την αρμοδιότητα του δήμου στο ποτάμι και άλλα τέτοια, αυτά λύνονται με θεσμικό τρόπο συνεργασίας των υπηρεσιών στα πλαίσια προγραμματικής συμφωνίας.
    Θεσμική και νόμιμη πρόταση τώρα. Πρόταση από την υπηρεσία και ας γίνει το έργο του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σηφακη αστους να πνιγουν στον ξεροποταμο. Αυτοι δεν καταλαβαινουν απο λογια. Φαντασου απο εργα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΧΕΙΡΩΤΕΡΑ ΘΑ ΔΟΥΜΑΙ ΟΤΑΝ Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΜΕ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΟΝ ..ΤΟΝ ΚΟΛΗΤΟ Η ΤΟΝ ΚΑΝΑΚΑΡΙ ΤΟΥ ΚΟΛΗΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μήπως οι υπόλοιποι ειδικοί κλπ σύμβουλοι προσελήφθησαν με αξιοκρατία. Γλύφτες και αυλοκόλακες όλοι τους. Νομικός, συμπαραστάτης, γ.γ. και μηχανικός. Για του πρώην δήμαρχου τον υιό τί να πώ? Ειδικός στα πετρέλαια. Απαραίτητη θέση στο δήμο. Ευτυχώς όμως που νοικοκύρεψαν τα οικονομικά. Τα δικά τους βέβαια, όχι του δήμου. Να το ξεκαθαρίσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μήπως οι υπόλοιποι ειδικοί κλπ σύμβουλοι προσελήφθησαν με αξιοκρατία. Γλύφτες και αυλοκόλακες όλοι τους. Νομικός, συμπαραστάτης, γ.γ. και μηχανικός. Για του πρώην δήμαρχου τον υιό τί να πώ? Ειδικός στα πετρέλαια. Απαραίτητη θέση στο δήμο. Ευτυχώς όμως που νοικοκύρεψαν τα οικονομικά. Τα δικά τους βέβαια, όχι του δήμου. Να το ξεκαθαρίσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)