Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Εν αναμονή της… λυπητερής από το ρωσικό εμπάργκο



Oι παραγωγοί ζητούν την προστασία των προϊόντων τους, την ώρα που η Αθήνα αναμένει τις αποφάσεις του Κρεμλίνου και των Βρυξελλών - Σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την Τρίτη.

          
Την άμεση απογραφή, απόσυρση και καταστροφή των φρούτων, ιδίως ροδάκινων, που μένουν «στα αζήτητα» λόγω του ρωσικού εμπάργκο στα οπωροκηπευτικά προϊόντα από χώρες της Ε.Ε., καθώς και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες ζητούν οι ομάδες παραγωγών της Ημαθίας και της Κοζάνης, σε εφαρμογή αποφάσεων οι οποίες ελήφθησαν στη σημερινή σύσκεψη των εκπροσώπων τους στη Βέροια.

Παράλληλα, αποφάσισαν τη συγκρότηση κοινού μετώπου με ομάδες παραγωγών της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, οι οποίες συμμετέχουν στην Περιφερειακή Ένωση Διακινητών Φρούτων και Λαχανικών (AREFEL), ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση και διεκδίκηση στις Βρυξέλλες.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε ακόμη η σύγκληση έκτακτης σύσκεψης για το θέμα στο Επιμελητήριο Ημαθίας, τη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι εξαγωγείς της Ημαθίας, της Πέλλας, της Πιερίας, της Κοζάνης και της Φλώρινας, ώστε να διαμορφωθούν κοινές θέσεις και αιτήματα.

Τα αποτελέσματα της σύσκεψης θα τεθούν υπ' όψιν του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιου Καρασμάνη, σε σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης.

Τρεις οι άξονες συνεργασίας των παραγωγών της Μεσογείου

Όσον αφορά τη συμφωνηθείσα συγκρότηση κοινού μετώπου με τις ομάδες παραγωγών Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, που συμμετέχουν στην ARΕFEL, αυτή θα συζητηθεί στη διάρκεια προσεχούς συνάντησης και στηρίζεται σε τρεις άξονες: απόσυρση και καταστροφή των ποσοτήτων που δεν μπορούν να διατεθούν, αποζημίωση των παραγωγών, μέσω των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν προ τριετίας με το e-coli και χρηματοδότηση των τόκων για την άτοκη αναχρηματοδότηση των πληγεισών επιχειρήσεων.

Ερώτηση στην Ευρωβουλή κατέθεσε ο Μαριάς

Να αποζημιωθούν οι Έλληνες αγρότες από την Ε.Ε. για τις ζημιές από το ρωσικό εμπάργκο ζητεί ο Νότης Μαριάς με ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωβουλή.

Στην ερώτηση που κατέθεσε σήμερα (Σάββατο) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρεται στις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο.

Ειδικότερα, αφού επισημαίνει ότι το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθε ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επέβαλε η Ε.Ε. στη Ρωσική Ομοσπονδία, αναλύει τις δυσμενείς επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο για την ελληνική οικονομία και ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη λήψη άμεσων μέτρων για την πλήρη αποζημίωση και την οικονομική στήριξη των Ελλήνων παραγωγών και των ελληνικών επιχειρήσεων για τις ζημιές που έχουν υποστεί.





efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)