Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Μέχρι αύριο στο ΥπΑΑΤ τα στοιχεία της καταγραφής των ποσοτήτων για ροδάκινα-νεκταρίνια.





Στην καταγραφή όλων των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο στον τομέα της παραγωγής ροδακίνων και νεκταρινιών, προχωρά άμεσα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Σε συνέχεια των κυβερνητικών πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί για την αντιστάθμιση των απωλειών στις εξαγόμενες ποσότητες λόγω της πτώσης των τιμών, και κυρίως για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα διάθεσης της παραγωγής λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ξεκίνησαν ήδη την καταγραφή των ποσοτήτων σε επτά νομούς της χώρας: Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Λάρισας, Φλώρινας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης.

Η καταγραφή περιλαμβάνει:
1. Σύνολο αναμενόμενης παραγωγής.
2. Ηρτημένη/ασυγκόμιστη παραγωγή.
3. Παραγωγή που βρίσκεται σε ψυγεία (πρώτη ύλη και συσκευασμένο προϊόν).
4. Ποσότητες από επιστροφές.

Τα στοιχεία, σύμφωνα με επείγον έγγραφο του υπουργείου θα πρέπει να αποσταλούν μέχρι αύριο Τετάρτη 13/8/2014 στην αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου (ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής), ώστε να ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο αντιμετώπισης του προβλήματος που είναι η ακριβής κοστολόγηση των αποζημιώσεων που θα εγκρίνει η Ε.Ε. για κάθε χώρα, και αφού ολοκληρωθεί ένας  κύκλος διαβουλεύσεων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

Για τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης, είχε αναλάβει πριν από ένα μήνα, δηλαδή αρκετό καιρό πριν φανούν τα πρώτα σύννεφα από τη Ρωσία, την πρωτοβουλία για τη στήριξη των παραγωγών καθώς η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία δυσχέραινε τις εξαγωγές προκαλώντας αύξηση του μεταφορικού κόστους με αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές παραγωγού. Σε επαφές του με τον Επίτροπο Γεωργίας κ. Ντάτσιαν Τσιόλος ο κ. Καρασμάνης ζήτησε για πρώτη φορά τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, τόσο των οργανωμένων σε ομάδες, όσο και των μεμονωμένων παραγωγών, μέσω της ενεργοποίησης του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων που διαθέτει η Ε.Ε. Ο κ. Τσιόλος έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον και ζήτησε να υποβληθεί φάκελος με όλες τις πτυχές του προβλήματος, όπως και έγινε άμεσα. Στη συνέχεια και σε συνεννόηση του Έλληνα υπουργού με τις αντιπροσωπευτικότερες χώρες στην παραγωγή ροδακίνων και νεκταριών, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία εστάλη κοινό υπόμνημα στην Κομισιόν, που αποτελεί και τη βάση για τη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος. Η πρωτοβουλία αυτή, ανοίγει πλέον το δρόμο για την ενεργοποίηση του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που ήταν εξαρχής ο στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την στήριξη των παραγωγών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)