Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΙΣ






ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ  ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ 2014

ΤΙΣ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΙΣ  ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ, ΤΡΑΙΑΝΝΟΠΟΥΛΗΣ ΚΑΙ  ΓΕΝΗΣΑΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΗΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. 


Τα λουτρά της Σαμοθράκης θα προτείνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας να μπουν στον  κατάλογο της ανάπτυξης. Η λουτρόπολη σήμερα διαθέτει αρκετές μπανιέρες και δυο πισίνες ιαματικού νερού.
Η λουτρόπολη όπως όλες δεν λειτουργούν όλο το χρόνο παρά μονό την περίοδο από Ιούνη έως τέλος του Οκτώβρη. Η προσέλευση όπως όλες οι λουτροπόλεις από πλευράς λουομένων δεν είναι αυτή που περιμέναμε, εξαιτίας της περικοπής του λουτρικού επιδόματος που είναι μόλις 150 ευρώ.
Το κόστος για να επισκεφθεί ένας λουόμενος  την λουτρόπολη είναι τεράστιο και έτσι και εδώ έχουμε τα γνωστά προβλημτα. Ο απερχόμενος  δήμαρχος αν και γιατρός μας δήλωσε ότι ο φάκελος αναγνώρισης της Ιαματικής πηγής κόλλησε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
Στη γειτονική Αλεξανδρούπολη ο δήμος Αλεξανδρούπολης έχει τα Ιαματικά Λουτρά Tραϊανούπολης και μάλιστα με καλές εγκαταστάσεις.
Γειτονικά είναι και τα λουτρά Γεννησαίας του Δήμου Αβδήρων, η οποία έχει τεραστία προβλημτα με την αναγνώρισης με την θερμοκρασία του νερού να ξεπερνά τους 60 βαθμούς.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας γνωρίζοντας τα τεράστια  προβλημτα των λουτροπόλεων προσπαθεί όσο του επιτρέπουν τα οικονομικά του να επισκέπτεται τις λουτροπόλεις να δίνει λύσεις και να προβάλει τις λουτροπόλεις.
Στο προγραμα μας είναι να επισκεφτούμε και τις τρεις λουτροπόλεις. Πρόσφατα πραγματοποιήσαμε  επίσκεψη στα λουτρά του δήμου Αλμωπίας, τα Λουτρά Ελευθέρων Καβάλας, τα Λουτρά του δήμου Λέσβου οπού έγινε επίσκεψη και στα 5  λουτρά από τον Γραμματέα του συλλόγου μας Αχιλλέα Μεταλούλη.
Επίσης, στα μέσα του Σεπτέμβρη, θα επισκεφτούμε τα λουτρά Κυλλήνης, Σμοκόβου, Καμένων Βούρλων ,Αιδηψού και Καϊάφα
     Ο πρόεδρος                           Ο Γενικός Γραμματέας
Ανέστης  Αναστασιάδης          Αχιλλέας Μεταλουλης
Υ.Γ. Ενημερωτικά σημειώματα για κάθε λουτρόπολη
Τα παλιά λουτρά αποτελούνται από δύο θολωτά κτίσματα του 16ου αιώνα, με μια δεξαμενή το καθένα και αποδυτήρια. Τα νέα λουτρά άρχισαν να χτίζονται το 1962 και ολοκληρώθηκαν το 1964. Βρίσκονται στον ιστορικό χώρο της Τραϊανούπολης , πάνω στην Εθνική οδό, σε απόσταση 14 χλμ από την Αλεξανδρούπολη, πηγαίνοντας προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σήμερα τα διαχειρίζεται η Τουριστική Ιαματική  Επιχείρηση του δήμου Αλεξανδρούπολης. Το νερό της πηγής έχει θερμοκρασία 51- 52ο C
Εγκαταστάσεις θερμαλισμού υγείας: ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
Τα λουτρά βρίσκονται στους πρόποδες του λόφου των Ψαροθέρμων. Διαθέτουν δύο πισίνες (ανδρών και γυναικών) και δεκατρείς ατομικές μπανιέρες. Η θερμοκρασία του νερού στην ανδρική πισίνα είναι 40-41ο C και στη γυναικεία 38-39ο C. Οι εγκαταστάσεις λειτουργούν από το μήνα Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Οι ώρες λειτουργίας είναι από 07:30 π.μ. έως 13:30 μ.μ. και από 17:30 μ.μ. έως 23:45 μ.μ.
Η Λουτρόπολη της Ποταμιάς
Τα Λουτρά της Ποταμιάς - Νέας Κεσσάνης βρίσκονται στο 18ο χιλιόμετρο της οδού Ξάνθης - Κομοτηνής. Σε μικρή απόσταση απλώνεται η λίμνη Βιστωνίδα ένας από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ελλάδος και λίγο πιο μακριά βρίσκεται το γραφικό λιμάνι του Πόρτο Λάγος.
Η Λουτρόπολη διαθέτει σύγχρονες υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις. Τα ιαματικά νερά χαρακτηρίζονται από Βοριούχα, Σιδηρολιθιούχα και οξυανθρακικά και η θερμοκρασία τους φτάνει μέχρι και 65.5ο C. Το υδροθεραπευτήριο της Λουτρόπολης διαθέτει 2 ομαδικές πισίνες Ανδρών και Γυναικών. Οι πηγές της περιοχής χαρακτηρίζονται αλκαλικές οξυπηγές και τα νερά τους ως υπέρθερμα χλωριονατριούχα.. Ενδείκνυται για τη θεραπεία παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος, όπως ρευματοπάθειες και αρθροπάθειες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)