Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Ποινή σε Δήμαρχο




Έγραφε στα παλιά του παπούτσια τον Συνήγορο του Πολίτη
Παντού τα ίδια 



Πειθαρχική ποινή για παράβαση καθήκοντος επεβλήθη στο δήμαρχο Μυκόνου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, λόγω μη συνεργασίας του με το Συνήγορο του Πολίτη.
Την τακτική «σιγά μην απαντήσω» εφάρμοζαν στη Μύκονο
Η ανεξάρτητη Αρχή ζητούσε επί σειρά ετών πληροφόρηση και συγκεκριμένα στοιχεία από το δήμο για υπόθεση παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο Συνήγορος έκρινε ότι παρακωλύθηκε ουσιωδώς η έρευνά του και τον Απρίλιο του 2012 πρότεινε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση την άσκηση του προβλεπόμενου πειθαρχικού ελέγχου στο δήμαρχο -έχει ήδη τεθεί σε αργία για άλλη υπόθεση-, ο οποίος κατέληξε στην επιβολή πειθαρχικής ποινής αργίας ενός μήνα για παράβαση καθήκοντος.

Ολα ξεκίνησαν όταν υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος προσέφυγε στην Αρχή καταγγέλλοντας μη σύννομες ενέργειες του Δήμου Μυκόνου, κατά την παραχώρηση της χρήσης κοινόχρηστου χώρου σε κατάστημα, για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Γουμενιό Χώρας Μυκόνου.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι στη συγκεκριμένη πλατεία, βάσει προεδρικού διατάγματος περί καθορισμού χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης στη Χώρα Μυκόνου, κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζιών καταστημάτων μόνο σε περιορισμένα τμήματα. Επίσης, προβλέπεται ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις τα δημοτικά συμβούλια οφείλουν να προβούν σε λήψη κανονιστικής απόφασης για τον καθορισμό του κοινόχρηστου χώρου, που μπορεί να παραχωρηθεί για χρήση από καταστήματα.

Στη συνέχεια, κι ενώ ο Συνήγορος θεώρησε ότι δεν έχει την απαιτούμενη ενημέρωση από τη δημοτική αρχή, παρενέβη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, «προκειμένου ο δήμος να συνεργαστεί πλήρως, δυστυχώς όμως χωρίς αποτέλεσμα», όπως αναφέρουν τα σχετικά έγγραφα.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη Αρχή, ο δήμαρχος δεν ενημέρωσε για σημαντικές πτυχές της υπόθεσης, ενώ και ο Δήμος Μυκόνου δεν προέβη σε καμία ενέργεια για τον καθορισμό του κοινόχρηστου χώρου της πλατείας, που μπορεί να παραχωρηθεί για χρήση από καταστήματα.

Τον Ιούνιο 2013, ο Συνήγορος, έπειτα από νεότερη απάντηση του δημάρχου Μυκόνου προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, διευκρίνισε ότι η πρόταση πειθαρχικού ελέγχου είχε προ πολλού υποβληθεί, ότι δεν είχε λάβει άλλο σχετικό στοιχείο από το δήμο και ότι, πλέον, τυχόν αποστολή νέων στοιχείων δεν μπορούσε να ληφθεί υπόψη στη διερεύνηση της αναφοράς, καθώς αυτή είχε αρχειοθετηθεί.

ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)