Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Διώξεις για μαύρη τρύπα εκατ. ευρώ στον ΟΚΑΝΑ...



Διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για τη διάθεση ή διαχείριση οικονομικού αντικείμενου άνω των...
15 εκατομμυρίων ευρώ ασκήθηκαν με παραγγελία της εισαγγελέως εγκλημάτων διαφθοράς Ελένης Ραίκου σε βάρος των Μελπωμένης Μαλλιώρη
, πρώην προέδρου του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ και Δημητρίου Πλατανιά, γενικού διευθυντή ΟΚΑΝΑ - Το ποσό χρησιμοποιήθηκε για τη μισθοδοσία του προσωπικού του ΟΚΑΝΑ, απαντούν οι κατηγορούμενοι.

Το αντικείμενο της δίωξης δείχνει πως πιθανόν τα χρήματα να χρησιμοποιήθηκαν για μισθοδοσίες ή άλλου σκοπούς του οργανισμού, δηλαδή δεν «τσεπώθηκαν κατ’ ανάγκην. Για το ζήτημα είχε προκληθεί και μια τεράστια  κόντρα μεταξύ της τότε υφυπουργού Υγείας Ζέτας Μακρή και της πρόεδρου του ΟΚΑΝΑ, Μελπωμένης Μαλλιώρη. Η ποινική δίωξη αφορά απιστία στην υπηρεσία με αντικείμενο μεγαλύτερο από 120.000 ευρώ στρεφόμενη κατά του δημοσίου (κακούργημα) , ενώ πιθανολογείται πως η «μαύρη τρύπα» είναι εκατομμύρια ευρώ. 

Μηνυτήρια αναφορά

-Η δικογραφία  σχηματίστηκε κατόπιν υποβολής  αναφορά της τότε  υφυπουργού υγείας Ζέτας Μακρή  προς την Εισαγγελέα Α.Π τον Ιανουάριο του 2013 και ακολούθησε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την οποία προέκυψε ότι:

Α. Ενώ στις 17 -5 - 2011  υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση  μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΟΚΑΝΑ με αντικείμενο

1. την  υλοποίηση του εθνικού σχεδίου  καταπολέμησης των ναρκωτικών στο πλαίσιο ελέγχου  της διασποράς της νέας γρίπης  και λοιπών λοιμωδών νοσημάτων .

2. τη δημιουργία νέων 17 κέντρων  υποκατάστασης και παρακολούθησης της υγείας των χρηστών σε όλη την επικράτεια με διάρκεια τριών ετών .

3. την κάλυψη δαπανών  στελέχωσης και λειτουργικών εξόδων για δύο έτη  από τη δημιουργία και τη λειτουργία εκάστου κέντρου με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ.  Τα χρήματα αυτά προέρχονταν από την τακτική επιχορήγηση του υπουργείου υγείας  προς το ΚΕΕΛΠΝΟ  και μάλιστα εκταμιεύτηκε για το σκοπό αυτό ποσό  10.249.000 ευρώ.

Διατέθηκε για μισθοδοσία

Εν τούτοις  το εν λόγω ποσό  δεν διατέθηκε για τους αναφερόμενους σκοπούς, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιήθηκε  για τη μισθοδοσία του προσωπικού του ΟΚΑΝΑ , γεγονός που οδήγησε το ΚΕΕΛΠΝΟ  στις 18 -5- 2012  στην καταγγελία της προγραμματικής σύμβασης . Για το ζήτημα αυτό  διενεργήθηκε έλεγχος από το σώμα επιθεωρητών υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας  (ΣΕΥΥΠ)  ο οποίος επιβεβαίωσε τη βασιμότητα των καταγγελλομένων.

Πού πήγαν τα 5,4 εκατ. ευρώ;

 Β. Μετά την κατάθεση  στη Βουλή των Ελλήνων ερώτησης  σχετικά με την μη απόδοση από τον ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας ποσού 7 εκατ. Ευρώ προερχομένων από την ετήσια επιχορήγηση του υπουργείου υγείας  επιβεβαιώθηκε ότι:

Ενώ ο ΟΚΑΝΑ είχε λάβει  κατά το χρονικό διάστημα 2009-2013  συνολικό ποσό 37.600.00 ευρώ  , εν τούτοις  δεν είχε αποδώσει προς αυτά τα κέντρα πρόληψης ποσό της τάξης 5,5 εκατ. ευρώ.

Κατά τους ισχυρισμούς του τότε πρόεδρου και διευθυντή  του ΟΚΑΝΑ το ποσό αυτό αποτέλεσε αντικείμενο προσωρινού εσωτερικού δανεισμού  προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες οικονομικές ανάγκες του ΟΚΑΝΑ  χωρίς ωστόσο  να προσκομίσουν αναλυτικά στοιχεία  από τα οποία να επαληθεύεται ότι η πρακτική αυτή  ακολούθησε τις αρχές  της χρηστής οικονομικής διαχείρισης  και ότι ήταν δικαιολογημένη  ή αναπότρεπτη. Κατόπιν τούτων   ασκήθηκε ποινική δίωξη  από τον επίκουρο εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο.

Η δικογραφία αρχειοθετήθηκε  σχετικά μετά  καταγγελλόμενα περί έκτακτης προμήθειας φαρμακευτικού σκευάσματος  καθόσον από την έρευνα δεν πιθανολογήθηκε ότι η εν λόγω προμήθεια υλοποιήθηκε κατά παράβαση των κανόνων επιμελούς διαχείρισης ή ότι προκάλεσε ζημία στην περιουσία του ΟΚΑΝΑ...
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)