Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΛΗΨΗ ΑΜΕΣΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΜΗΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΑΜΕΑ, κλπ. ΣΤΗ ΣΚΥΔΡΑ



 

 H πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Σκύδρας» για συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης του προβλήματος κατά τη Συνεδρίαση του Δημ.Συμβουλίου Σκύδρας στις 14-10-2014.


   Με αφορμή το τρίτο και έκτο θέμα ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβούλιο της 14ης 10.2014,
με τίτλο «Οικονομικές ενισχύσεις ενδεών» και «Διαγραφές δημοτικών τελών», η «Λαϊκή Συσπείρωση Σκύδρας», πρότεινε να συζητηθεί, ως θέμα, εκτός ημερήσιας διάταξης, η κατεπείγουσα λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των ανέργων, οικογενειών με ιδιαίτερα χαμηλό εισόδημα, ΑμΕΑ, κλπ. του Δήμου.

    Η «Λαϊκή Συσπείρωση Σκύδρας» αιτιολόγησε την πρότασή της ως εξής:
α). Τα τελευταία χρόνια και με αφορμή την καπιταλιστική κρίση, εντάθηκε η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων στην Τοπική Διοίκηση, που εφαρμόζοντας στρατηγικές κατευθύνσεις της Ε.Ε και μέσω του «Καλλικράτη», της «δημοσιονομικής πειθαρχίας», του Οικονομικού Παρατηρητήριου, της περικοπής κατά περίπου 70% των ΚΑΠ κλπ, επιχειρούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και κατ΄επέκταση την  κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος δικαιωμάτων και του εισοδήματος λαού.
β). Με τις ίδιες πολιτικές επιχειρείται, τα δημοτικά τέλη, να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στις περικοπές των πόρων της Τοπικής Διοίκησης, από το Κράτος, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα λαϊκά νοικοκυριά και δυσχεραίνοντας ή περιορίζοντας την πρόσβαση τους σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών, που καθίστανται με τον τρόπο αυτό εμπορεύματα. 
γ). Εξαιτίας των ίδιων πολιτικών, σημαντικά τμήματα του πληθυσμού, όπως άνεργοι, φτωχοί αγρότες, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, αντιμετωπίζουν πλέον όχι μόνο οικονομικά, αλλά σημαντικότατα βιοτικά προβλήματα, των οποίων η αντιμετώπιση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα.
δ). Η αποσπασματική εξέταση, αιτημάτων μεμονωμένων δημοτών, για οικονομική ενίσχυση ή για απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη, λόγω ένδειας, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, έστω μερικά, το πρόβλημα, αφού αυτό έχει γενικευμένο χαρακτήρα, ενώ, ταυτόχρονα, είναι πιθανό δημότες που εντάσσονται στις παραπάνω κατηγορίες , να μην επιθυμούν τη δημοσιοποίηση της οικτρής οικονομικής τους κατάστασης, μέσα από τη διαδικασία της αίτησης προς το δημοτικό συμβούλιο και της σύνταξης αίτησης από κοινωνικό λειτουργό κλπ.
ε). Η παραπάνω διαδικασία (αίτημα προς το ΔΣ και σύνταξη έκθεσης από κοινωνικό λειτουργό κλπ) δίνει, αντικειμενικά, τη δυνατότητα, ώστε το βιοτικό πρόβλημα των δημοτών, να γίνεται μοχλός πολιτικού εκβιασμού και εμπορίου, από τον οποιοδήποτε «παράγοντα», που θα υπόσχεται διαγραφές και ενισχύσεις, έναντι «ανταλλαγμάτων». 
στ). Η όποια απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου, δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα της φτώχιας, που είναι συνυφασμένο με την αντιδραστική στρατηγική που αναφέραμε πιο πάνω και άρα προϋποθέτει μαζική λαϊκή κινητοποίηση, προκειμένου να ανατραπεί, μπορεί όμως να ανακουφίσει, έστω προσωρινά, τα λαϊκά νοικοκυριά. 
ζ). Έχουμε επεξεργαστεί και θα καταθέσουμε, ως «Λαϊκή Συσπείρωση», συνολική πρόταση για το σύνολο των δημοτικών τελών, φόρων, δικαιωμάτων και εισφορών, σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, που θα έχει σχετικό θέμα ημερήσιας διάταξης.

     Με αυτό το σκεπτικό η «Λαϊκή Συσπείρωση Σκύδρας» πρότεινε, να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο, τα παρακάτω μέτρα :
1. Άμεση κατάργηση των δημοτικών τελών και τελών ύδρευσης (αφορά τη ΔΕΥΑ): α) για τους άνεργους, β) για όλους τους δημότες, των οποίων το ετήσιο πραγματικό (όχι τεκμαρτό) οικογενειακό εισόδημα, είναι ίσο ή μικρότερο από το εκάστοτε επίδομα ανεργίας, της  οικίας κατηγορίας, υπολογισμένο σε ετήσια βάση, δ) τις μονογονεϊκές οικογένειες, ε) τις οικογένειες με ΑμΕΑ και ε) τους πολύτεκνους.
2. Να μην διακόπτεται η παροχή  ύδρευσης, στις παραπάνω κατηγορίες δημοτών. Να αποκατασταθούν όποιες τυχόν διακοπές έχουν γίνει ως τώρα.
3. Να απαιτήσει ο Δήμος, την εφαρμογή γενικευμένου προγράμματος δωρεάν διανομής τροφίμων από το Κράτος, σε όσους έχουν ανάγκη.
     Το Δημοτικό Συμβούλιο, όμως, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία και μετά από εισήγηση της Δημάρχου, να αναβληθεί η συζήτηση της πρότασης της Λαϊκής Συσπείρωσης, για το επόμενο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να υπάρξει, για το θέμα, εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου και να δοθεί χρόνος να τοποθετηθούν και οι υπόλοιπες παρατάξεις.  Θα περιμένουμε λοιπόν. Αν και τα προβλήματα που προκάλεσαν την παρέμβαση δεν περιμένουν, επισημαίνοντας ότι η λήψη ή μη των προτεινόμενων μέτρων, είναι πολιτικό και όχι τεχνικό ζήτημα για να εξαρτάται από την εισήγηση και την θέση που θα λάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Για την «Λαϊκή Συσπείρωση Σκύδρας» 
Μάνος Κανάκης
Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)