Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Διαμαρτυρία για την μετακίνηση των μαθητών



                                ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΑΛΜΩΠΙΑΣ




Με επιστoλή τους προς   τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας ΠέλλαςΘεόδωρο Θεοδωρίδη

        
Την οποία κοινοποιούν προς:
Υπουργό Εσωτερικών κον Ντινόπουλο
Υφ' υπουργώ κον Λεονταρίδη
Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Κον Τζιντζικώστα
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κον Καρασμάνη 
Κ.κ βουλευτές της περιφερειακής ενότητας Πέλλας
Δήμο Αλμωπίας και λοιπούς Δήμους της περιφερειακής ενότητας Πέλλας
ΚΤΕΛ
ΤΑΧΙ
Τουριστικά πρακτορεία
Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτετοβάθμιας Εκπαίδευσης
Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων της περιφεριακής ενότητας Πέλλας
Στον Τύπο, γονείς  διαμαρτύρονται για την μετακίνηση των μαθητών .
Συγκεκριμένα αναφέρουν :

         
 Όπως γνωρίζετε, το θέμα της μετακίνησης των παιδιών μας στα σχολεία φοίτησής τους βρίσκεται σε εκκρεμότητα γεγονός που έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα.
Η σχολική χρονιά έχει αρχίσει και δυστυχώς δεν έχει βρεθεί λύση, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε κατάσταση αβεβαιότητας και προβληματισμού.
Τα ζητήματα τα οποία ανέκυψαν είναι πολλά. Αναφέρουμε ορισμένα, διότι  θεωρούμε ότι σκόπιμο είναι να τα λάβετε υπ' όψιν σας.
Από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς μέχρι σήμερα, οι μαθητές μεταφέρονται με λεωφορείο αστικού τύπου, 30 περίπου θέσεων, στο οποίο οι κανόνες ασφαλείας είναι υποτυπώδεις, οι θέσεις είναι περιορισμένες τον αριθμό και δεν φέρουν ζώνες ασφαλείας. Πέραν αυτού, τα προγραμματισμένα δρομολόγια καλύπτουν επιπλέον τις μεταφορικές ανάγκες και του λοιπού επιβατικού κοινού, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μεταφέρονται συνήθως στο σύνολό τους όρθιοι και στριμωγμένοι. Σχετικά δε, με τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ηλικίας από πέντε έως 11 ετών (νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου), μετακινούνται με το παραπάνω τύπου λεωφορείο, ασυνόδευτοι.
Είναι προφανές ότι το γεγονός αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ασφάλειά τους, επίσης δε, αναρωτιόμαστε πόσο νόμιμο είναι. Στην περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα, ποιος θα φέρει την ευθύνη;

Είναι σκόπιμο να αναφερθούμε σε ορισμένες ιδιαιτερότητες. Στον ορεινό όγκο της Αλμωπίας και συγκεκριμένα στον Αρχάγγελο, το μοναδικό διαμέρισμα του Δήμου μας του οποίου οι μαθητές που μετακινούνται προς το Γυμνάσιο της Φούστανης και εξυπηρετούνταν μέχρι πέρυσι με ΤΑΧΙ, ως απομακρυσμένη, δύσβατη και μειονεκτική περιοχή, λόγω του ότι το δρομολόγιο του λεωφορείου είναι ένα και μόνο και λόγω του ότι το δρομολόγιο αυτό καλείται να εξυπηρετήσει μεγάλο αριθμό επιβατικού κοινού (μόνιμους κατοίκους και αλλοδαπούς εργάτες), οι μαθητές στην πλειοψηφία των μετακινήσεών τους μεταφέρονται συνωστισμένοι και όρθιοι. Επιπλέον, το λεωφορείο που εξυπηρετεί τους μαθητές του Νηπιαγωγείου της Νότιας και τους μεταφέρει στο Νηπιαγωγείο  Περίκλειας, τους παραλαμβάνει από τη Νότια στις 7 παρά 10 το πρωί, με αποτέλεσμα τα παιδιά να περιμένουν μόνα τους και χωρίς συνοδεία στο νηπιαγωγείο της Περίκλειας από τις 7:00 μέχρι τις 8:00 το πρωί!! Στα συγκεκριμένα χωριά, που οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές τη χειμερινή περίοδο (αγγίζουν μέχρι και μείον 15 βαθμούς Κελσίου), τα παιδιά θα είναι αναγκασμένα να περιμένουν την έναρξη των μαθημάτων τους σε δύσκολες συνθήκες και είναι προφανές ότι ο κίνδυνος ατυχημάτων πολλαπλασιάζεται. Το ίδιο πρόβλημα που αφορά στους μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου, αντιμετωπίζουν και άλλα δημοτικά διαμερίσματα της Αλμωπίας, όπως η Πιπεριά (προς Αριδαία), το Μοναστηράκι (προς Μεγαπλάτανο), η Θηριόπετρα (προς Φούστανη), η Φιλώτεια (προς Φούστανη), ο Νερόμυλος (προς Ίδα), η Μηλιά (προς Ριζοχώρι), η Χρυσή (προς Εξαπλάτανο) κλπ .

Μέχρι πέρυσι, δεν είχαμε αντιμετώπισει τέτοιου είδους ζητήματα, επειδή τα παιδιά μας μεταφέρονταν με ΤΑΧΙ, δεν ήταν ασυνόδευτα και (ειδικά τα μικρότερα) δεν χρειαζόταν να περιμένουν, δεν συνωστίζονταν στο λεωφορείο και κυρίως δεν κινδύνευε η ασφάλειά τους, όπως συμβαίνει σήμερα .
Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταφοράς των παιδιών μας για τη φετινή σχολική χρονιά;

Τα προβλήματα αυτά μας ανάγκασαν να απευθυνθούμε οπουδήποτε κρίναμε σκόπιμο, προκειμένου να μάθουμε το καθεστώς από το οποίο διέπονται οι μεταφορές των μαθητών και πώς αντιμετωπίζεται σήμερα το συγκεκριμένο ζήτημα ανά την Ελλάδα γενικότερα .
Στην Περιφέρεια Αττικής, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής μετά από διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών του και αποφασίζοντας ομόφωνα, ενέκρινε τη δωρεάν μεταφορά του συνόλου των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως προβλέπει η σχετική Κ.Υ.Α. με δημόσια σύμβαση, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά αυτών στα σχολεία φοίτησης και να δοθεί η σχετική εντολή στις Υπηρεσίες για τη σύνταξη της από το νόμο προβλεπόμενης διαπιστωτικής πράξης.
Η παραπάνω απόφαση ελήφθη κατόπιν της σχετικής εισήγησης της κας Αντιπεριφερειάρχου, το κείμενο της οποίας έχει αυτολεξί ως εξής :
Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 1Α και Β της με αριθμό 24001 Κ.Υ.Α. για την μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων της Περιφέρειας Αττικής, οι μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δικαιούνται δωρεάν μεταφορά εφόσον κατοικούν σε απόσταση μεγαλύτερη των 1200 μέτρων από την σχολική τους μονάδα. Η δωρεάν μεταφορά των μαθητών αυτών γίνεται είτε με ειδικά μαθητικά δελτία (ΕΜΔ) μέσω της δημόσιας συγκοινωνίας (ΟΑΣΑ ή ΚΤΕΛ) είτε με δημόσια σύμβαση υπηρεσιών (μίσθωση πούλμαν). Σε περίπτωση που από τον τόπο κατοικίας του μαθητού της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης προς τη σχολική μονάδα διέρχεται δημόσια συγκοινωνία, η δωρεάν μεταφορά γίνεται υποχρεωτικά με Ε.Μ.Δ.
Η διακίνηση όμως των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού) με δημόσια συγκοινωνία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας των παιδιών αυτών αφού η μεταφορά τους με τη δημόσια συγκοινωνία γίνεται χωρίς επίβλεψη. Για τους λόγους αυτούς ο Περιφερειάρχης Αττικής με έγγραφό του (αριθ. 179300/16-09-2013) έγκαιρα ζήτησε πέραν των άλλων την εξαίρεση των μαθητών αυτών και τη μεταφορά τους με δημόσια σύμβαση. Το Υπουργείο Εσωτερικών μας υποσχέθηκε ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, που όμως μέχρι σήμερα δεν έχει επιλυθεί .
Η επιλογή του τρόπου μεταφοράς των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι αμέσου προτεραιότητας αφού εξ' αυτής εξαρτάται τόσο η έκδοση ειδικών μαθητικών δελτίων για το σύνολο των δικαιουμένων μεταφοράς μαθητών, όσο και για την διαδικασία δημοπράτησης του μεταφορικού έργου για τους δικαιούμενους μεταφοράς μαθητές με δημόσιες συμβάσεις .
Στα πλαίσια αυτά εισηγούμαστε την έγκριση δωρεάν μεταφοράς του συνόλου των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με δημόσια σύμβαση, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά αυτών στα σχολεία φοίτησης και να δοθεί η σχετική εντολή στις υπηρεσίες για τη σύνταξη της από το νόμο προβλεπόμενης διαπιστωτικής πράξης .

Από όσο γνωρίζουμε, η παραπάνω απόφαση έλαβε έγκριση νομιμότητας από την αποκεντρωμένη διοίκηση .
Θεωρούμε ότι η παραπάνω απόφαση περιγράφει και αναδεικνύει επακριβώς την ανάγκη προάσπισης της ασφάλειας των μαθητών, δίνοντας μάλιστα σωστή λύση στο συγκεκριμένο θέμα που μας ταλανίζει .
Από όσο επίσης γνωρίζουμε, οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες ανά την Ελλάδα, αντιμετώπισαν το συγκεκριμένο ζήτημα με διαφορετικό τρόπο από ό,τι η δική μας .

Θεωρούμε ότι έχετε τη δυνατότητα να πράξετε κάτι αντίστοιχο με αυτό που έπραξε η Περιφέρεια Αττικής και επίσης θεωρούμε ότι ο σχετικός νόμος όπως ισχύει σήμερα, σας δίνει το δικαίωμα να ρυθμίσετε την κατάσταση κατά τον ίδιο τρόπο, σύμφωνα πάντα με τις ιδιαιτερότητες, τις πραγματικές ανάγκες και τις ειδικές συνθήκες της περιφερειακής ενότητας Πέλλας.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι προβλήματα παρόμοια με τα δικά μας, αντιμετωπίζουν κι άλλοι Δήμοι της περιφερειακής μας ενότητας .

Γίνεται εύκολα αντιληπτή η αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισης του θέματος αυτού, αφού η ασφάλεια της μεταφοράς των παιδιών μας είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας και πρέπει να προασπιστεί με τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο, ακόμα κι αν απαιτηθεί να τροποποιηθούν οι σχετικές διατάξεις (ΚΥΑ) που διέπουν το καθεστώς μεταφοράς των μαθητών .

Θεωρούμε η μεταφορά των παιδιών μας με όλα όσα αυτή συνεπάγεται, όπως περιγράφηκαν ενδεικτικά παραπάνω, είναι ζήτημα πρωτίστης σημασίας και για το λόγο αυτό οφείλουν να πάρουν θέση το Υπουργείο Εσωτερικών, οι βουλευτές της περιφερειακής μας ενότητας, Δήμοι, οικείοι φορείς κλπ,

Επειδή θεωρούμε ότι συμμερίζεστε την αγωνία μας και επιθυμείτε όπως επιλυθεί το ζήτημά μας κατά τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο, παρακαλούμε όπως επιληφθείτε άμεσα του θέματος της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία φοίτησής τους, με γνώμονα πάντα το πραγματικό τους συμφέρον και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας .

Αλμωπία 1-10-2014

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ













........................................................................



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)