Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Προτάσεις για τις ιαματικές πηγές

          ΑΠΟ ΤΟΝ   ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ


 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ESPA 2014-2020 ΑΠΟ ΤΟN ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤHΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ    17.12.2014 ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ


1ΟΝ όλοι γνωρίζουμε ότι εδώ και χρόνια σε κανένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ δεν έχουν ενταχθούν  οι ελληνικές λουτροπόλεις και ότι έγινε μέχρι σήμερα για ανάπτυξη του θεραπευτικού μας τουρισμού ήταν αναποτελεσματική  πολιτική .

2ον Σήμερα το Υπουργείο Ανάπτυξης  μας ενημερώνει σχετικά με το προγραμα του ESPA του 2014-2020 δίχως να μας λέει τουλάχιστον στο ενημερωτικό του σημείωμα τί ποσά θα έχουμε για αυτήν την περίοδο.

3ον Ένα άλλο που πάντα πρέπει να έχουν στο ενεργητικό τους όσοι διαχειρίζονται τις ελληνικές λουτροπόλεις είναι να έχουν, αν θέλουν, να ενταχθούν σε αυτά τα προγράμματα να υπάρχουν  σοβαρές μελέτες για το τι ακριβώς θέλουν για την παραπέρα ανάπτυξη της λουτρόπολης η και την θέρμανση χώρων η θερμοκήπια κ.π.λ 

4ον Η δική μας πρόταση σήμερα   είναι  να ενταχθούν σε αυτό το προγραμα λουτροπόλεις που θα  έχουν  μελέτες και  οι λουτροπόλεις που είναι ημιτελείς .

1ον Η λουτρόπολη Π.Χ. της Αγίας Παρασκευής του Δήμου Κασσάνδρας παραμένουν  στα γιαπιά εδώ και χρόνια  το Συνεδριακό Κέντρο και ο δεύτερος όροφος ,αλλά και το ξενοδοχείο που είναι στα μαύρα του χάλια .

Άρα μπορούμε να το προτείνουμε για συμπληρωματική χρηματοδότηση και  οριστική εκτέλεση του έργου  προκειμένου αυτή η λουτρόπολη να είναι το καμάρι του θεραπευτικού Τουρισμού μαζί με τον θαλάσσιο Τουρισμό της Χαλκιδικής.
Πρόταση προς τον Δήμο και στο Υπουργείο είναι η  ένταξη άμεσα στο παραπάνω πρόγραμμα  

2ον  Τα Λουτρά Σιδηροκάστρου εδώ και χρόνια είναι  ημιτελές το νέο του ξενοδοχείο που δεν λέει να λειτουργήσει και νομίζω ότι   υπάρχει η  μελέτη.
Πρόταση μας να είναι να υπάρξει  χρηματοδότηση προκειμένου να τελειώσει το όλο  έργο ακόμη.  
Η λουτρόπολη  θα πρέπει να  ενταχθεί στο πρόγραμμα μαζί βεβαία και με τον περιβάλλοντα χώρο  με μια  σύγχρονη εξωτερική πισίνα που μπορεί να γίνει το καμάρι της περιοχής .

3ον Εδώ και Χρόνια  τα δυο παραδοσιακά ξενοδοχεία και που είναι και διατηρητέα, είναι αυτά των λουτρών Θερμοπύλων και που νομίζω ότι υπάρχουν  μελέτες αξιοποίησης από τα ΕΤΑ Α.Ε.
Με  μια εξωτερική πισίνα  και σκεπαστή για  το χειμώνα θα μπορούσαμε  να το προτείνουμε για ένταξη στο παραπάνω πρόγραμμα, αν το ΤΑΙΠΕΔ δεν βρει την λύση σχετικά με την πώληση της, αν και από πλευράς  αναγνώρισης  δεν βλέπουμε να γίνεται κάτι .

4ον Τώρα για τα Νέα λουτρά Απολλώνιας δεν νομίζω ότι μπορεί να ενταχθούν  σε κάποιο πρόγραμμα του espa, γιατί μεσολαβεί  η τράπεζα Πειραιώς .
Όσο για την παλιά λουτρόπολη είναι ανάγκη να λειτουργήσει μια υπαίθρια πισίνα  για να μπορέσει να προσελκύσει και νέους.
Πρόταση μας  είναι, εφόσον υπάρχει μελέτη να ενταχτεί και αυτή η λουτρόπολη στο παραπάνω προγραμα .

5ον Σχετικά με τα λουτρά Ελευθερών Καβάλας που σήμερα δεν υπάρχει τίποτε ,αν ο νέος επενδυτής  έχει κάποια μελέτη, εμείς δεν θα  έχουμε αντίρρηση να το προτείνουμε, εφόσον το επιθυμεί και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας  και ο επενδυτής .

6ον Τώρα για τα λουτρά  του Λαγκαδά όλοι ξέρουμε ότι δεν έχει το κατάλληλο ξενοδοχείο και εδώ είναι το μειονέκτημα να φέρει Τουρισμό υψηλών απαιτήσεων.
Άρα πρόταση μας είναι να μπει στο πακέτο της χρηματοδότησης  από το προγραμα του espa  2014-2020, εφόσον βεβαία υπάρχει κάποια μελέτη

7ον Μεγάλο θέμα από πλευράς υποδομών έχουν  τα λουτρά της Σαμοθράκης και δεν γνωρίζω αν υπάρχει μελέτη ανάπτυξης αυτής της  λουτρόπολης .
Πρόταση η κατασκευή   μιας  μικρής   λουτρόπολης , διότι δίπλα  της  είναι τα λουτρά της Αλεξανδρούπολης .
Πρόταση μας είναι  και οι δυο λουτροπόλεις  να ενταχθούν στο παραπάνω προγραμα 

8ον Τα λουτρά του δήμου Λέσβου με πρώτη τα λουτρά Θερμών και Πολιχνίτου .
Το ερώτημα είναι αν ο Δήμος και ο Σύνδεσμος έχουν κάνει κάποια μελέτη .Πρόταση μας έστω για μια λουτρόπολη κυρίως τα λουτρά Πολιχνίτου είναι η ένταξη στο προγραμα του espa 2014-2020   

9on To μέλος του Δ.Σ. Πέτρος Σαμάνδης  πολλές φορές  τόνισε ότι τα λουτρά του Δήμου Αλμωπίας Pozar μέχρι σήμερα όποια έργα και αν έγιναν ποτέ ο Δήμος δεν πήρε κάποια χρηματοδότηση  από κανένα κρατικό η Ευρωπαϊκό φορέα .
Πολλές φορές τονίσαμε ότι και οι παλιές λουτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει  να εκσυγχρονιστούν, το ίδιο και τα δυο λεγόμενα λαϊκά ξενοδοχεία που σήμερα είναι στο σύνολο της λουτρόπολης εγκαταλειμμένα και έχουν   μια αθλία εμφάνιση.   

Εμείς θα προτείναμε σε αυτόν τον χώρο να κατασκευαστεί  ένα σύγχρονο ξενοδοχείο για πελάτες υψηλών απαιτήσεων .
 Άρα πρόταση μας είναι άμεση ένταξη της παραπάνω λουτρόπολη  στο προγραμα espa 2014 -2020.

Εδώ θέλω επίσης να τονίσω  για όλες τις προτάσεις μας δεν μπορούμε να βάζουμε ποσά, εφόσον δεν έχουμε στα χέρια  μας μελέτες

Άρα περισσότερο η πρόταση μας είναι καθαρά πολιτική και αναπτυξιακή  και όχι κάτι άλλο.
 Καθήκον της κυβέρνησης και του αρμοδίου Υπουργού είναι Η ένταξη σε αυτό το προγραμα του espa 2014-2020.

ΘΕΛΟΥΜΕ να θυμίσουμε ότι ο  θεραπευτικός  τουρισμός  που είναι μια μορφή ανάπτυξης αφορά  την υγειά ,τον Τουρισμό και κυρίως  την καταπολέμηση της ανεργίας, που δίνει  δουλειά σε όλα τα επαγγέλματα της κάθε περιοχής που έχει λουτρόπολη. Ακόμη θέρμανση των Πόλεων  και κυρίως ανάπτυξη θερμοκηπίων  με δωρεάν ενέργεια με τα εκ.  τόνους ζεστού νερού που  εδώ και χρόνια  δεν  αξιοποιούνται  .

Τέλος  θέλω με αυτήν μας την πρόταση να μην  υπάρξει παρεξήγηση από άλλες λουτροπόλεις. Αλλά εμείς θα προτείναμε σε όσες λουτροπόλεις έχουν μελέτες για την παραπέρα ανάπτυξη  του θεραπευτικού τουρισμού μας  και όχι μονό , να το προτείνουν για την ένταξη στο προγραμα espa 2014-2020


Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ανέστης Αναστασιάδης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)