Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ: ΦΤΑΝΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ




Ανατροπές με… αιτία και ελπίδα

ΔΥΝΑΤΑ

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ


Την πεποίθηση ότι πρέπει να τελειώνουν οι πολιτικές που διέλυσαν την κοινωνία, που εγκλημάτησαν κατά της χώρας με την καταστροφή της παραγωγικής της βάσης, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και την διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, αποσαφηνίζει σε συνέντευξή του ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης.
Μέσα σε αυτό τον αγώνα δηλώνει έτοιμος να συμμετάσχει  με όλες του  τις δυνάμεις με βάση τις γνώσεις, τις εμπειρίες του στον κοινωνικό και επαγγελματικό στίβο και με καθαρό πρόσωπο για την χώρα, για την Πέλλα και τους πολίτες της.  Πολύ δε περισσότερο για την Αλμωπία  που θέλει όσο ποτέ να βγάλει δικό της βουλευτή


Κύριε Σηφάκη, ξεκινήσατε από την Αυτοδιοίκηση τον Μάιο του 2014 και τώρα διεκδικείτε μια θέση στη Βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς πήρατε αυτήν την απόφαση;


 ΑΠ :Πράγματι σε βουλευτικές εκλογές είμαι υποψήφιος για πρώτη φορά. Όμως η πολιτική εμπειρία και οι γνώσεις που έχουν αποκτηθεί από την επί 30 σχεδόν χρόνια συμμετοχή από θέσεις ευθύνης σε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες με τις αξίες της αριστεράς. Η συνδικαλιστική δράση ( προεδρεύω στον επαγγελματικό σύλλογο του κλάδου μου πανελλαδικά ( μικρά υδροηλεκτρικά), συμμετείχα σε ΔΣ πολλών συλλόγων στο παρελθόν). Η κοινωνική δράση ( πολιτισμός κλπ), η επαγγελματική δραστηριότητα με τις μάχες μέσα στην «πιάτσα»  και η συμμετοχή στην τοπική αυτοδιοίκηση θεωρώ ότι μπορούν να αποδειχτούν χρήσιμα σε κεντρικό επίπεδο στις κρίσιμες μέρες που περνάμε. Ακόμα για την απόφαση μου πήρα υπ’ όψιν μου την πραγματικότητα στην Πέλλα και την ανάγκη ανατροπής της. Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν για όλη την χώρα είχαν την αντανάκλαση τους και στην Πέλλα τόσο με την όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων, τα σοβαρότατα προβλήματα στις κοινωνικές δομές όσο και στο σοβαρό αναπτυξιακό έλλειμμα που αντιμετωπίζει η Πέλλα. 
Έχει διαλυθεί η υγεία με την απόλυτη υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ,διάλυση κλινικών στα νοσοκομεία, έλλειψη προσωπικού και υλικών. Καμιά σοβαρή συγκοινωνιακή υποδομή, υποδομή για τον αγροτικό τομέα ( φράγματα κλπ), καμιά τουριστική υποδομή, καμιά αξιοποίηση γεωθερμίας, πολιτιστική υποδομή κλπ δεν έγινε τα τελευταία 15 τουλάχιστον χρόνια.
      Πέραν όμως των πολιτικών που καταδίκασαν την Πέλλα σε υποβάθμιση και μαρασμό ( παρά τα σημαντικότατα συγκριτικά πλεονεκτήματα της) πιστεύω ακράδαντα ότι η Πέλλα υποεκπροσωπείται στην κεντρική πολιτική σκηνή για πολλά χρόνια. Δεν έγιναν ούτε αυτά που μπορούσαν να γίνουν στα πλαίσια αυτής της κατάστασης. Επιθυμώ με την εκλογή μου και την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλω στην άρση αυτού του ελλείμματος εκπροσώπησης, να εκπροσωπηθεί ο Νόμος όπως του αξίζει.

ΕΡ:          Προέρχεστε από τα στελέχη που αγωνίζονται από το 3%, το οποίο έγινε 13% και 23% και πάει λέγοντας. Πώς νιώθετε τώρα που βλέπετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε σε κόμμα εξουσίας;
ΑΠ:  Μάθαμε τόσο εγώ όσο και άλλοι συναγωνιστές και σύντροφοι να είμαστε «τέκνα της ανάγκης και ώριμα τέκνα της οργής», όπως έλεγε και ο ποιητής. Συναισθανόμαστε κάθε στιγμή το βάρος της ευθύνης μας απέναντι στην κοινωνική εξέλιξη χωρίς να βλέπουμε με προτεραιότητα το «εγώ» έναντι του «εμείς». Δεν θελήσαμε ποτέ να συμβιβαστούμε με εξουσίες για να έχουμε προσωπικά οφέλη. Αυτό στην συγκεκριμένη συγκυρία, που οι συνθήκες έφεραν το Κόμμα μας σε θέσεις ένα βήμα πριν την ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης, είναι σίγουρο ότι θα αποδειχτεί χρήσιμο για την κοινωνία και την χώρα γιατί οι άνθρωποι που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση και τις θέσεις ευθύνης είναι άνθρωποι που θα θέσουν στην πράξη το κοινωνικό συμφέρον ως μόνο στόχο τους. Ακόμα θα υπάρξουν μεγάλες αντιστάσεις για να μην υπάρξουν υποχωρήσεις και αλλοιώσεις της φυσιογνωμίας και του χαρακτήρα της πολιτικής μας.   Ο ΣΥΡΙΖΑ με την συνεπή στάση του απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα ανέγνωσε πολύ γρήγορα και σωστά τον χαρακτήρα της κρίσης , τον ευρωπαϊκό της χαρακτήρα και πρότεινε την μοναδική διέξοδο. Έδωσε ελπίδα στην κοινωνία και με την συνεπή αυτή στάση του κερδίζει συνεχώς έδαφος και είναι πλέον ο εκφραστής της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης που ζητάει ανατροπή. Η εξέλιξη αυτή μας γεμίζει με ευθύνη να τα καταφέρουμε μαζί με τον λαό να βγάλουμε την χώρα από τα αδιέξοδα. Κυριαρχεί το αίσθημα της ευθύνης αυτές τις κρίσιμες ώρες για την χώρα και για τον λαό μας. 
               

ΕΡ.          Πολύς κόσμος ακούει αυτούς που λένε, «ναι, καλά τα λέει ο Τσίπρας, αλλά που θα βρει τα λεφτά». Τι απαντάτε στους  επιφυλακτικούς,
ΑΠ: Το άμεσο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοστολογημένο και με ιδιαίτερη σαφήνεια αναφέρει τους τρόπους εξεύρεση  πόρων για την υλοποίηση του. Αυτό θα εφαρμοστεί ανεξάρτητα από την διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το δημόσιο χρέος. Από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα εξαρτηθεί η δυνατότητα η χώρα απαλλαγμένη από τον ασφυκτικό κλοιό των 10 δις τον χρόνο εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους (κατά σημαντικό ποσοστό) θα μπορέσει να προγραμματίσει την ανάπτυξη της μέσα από ένα πρόγραμμα παραγωγικής  ανασυγκρότησης με βάση το πρόγραμμα μας και σε συνεχή διαβούλευση  με την κοινωνία και τους φορείς της.
Πρέπει να σηκώσουμε λίγο το κεφάλι μας . Το ανάστημά μας. Η αξιοπρέπεια να επανέλθει στην χώρα και στον κάθε πολίτη. Να ανέβει η ψυχολογία, να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση  και να επανεκκινήσει η οικονομία, να έχει χρήματα ο κόσμος για να καταναλώνει με ευεργετικά αποτελέσματα στην οικονομία και την καταπολέμηση της μάστιγας της ανεργίας που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

ΕΡ:Έχει ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένο πρόγραμμα για την αγροτική πολιτική;

 ΑΠ:Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργασμένο και αναλυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα που μπορεί όποιος επιθυμεί να το βρεί και να το μελετήσει στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν λίγες μέρες η υπεύθυνη αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ειρήνη Κατσινοπούλου ανέπτυξε το πρόγραμμα αυτό στην Κρύα Βρύση σε εκδήλωση της  εκεί νεοσύστατης οργάνωσης .Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε στον Νομό μετά την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει πέραν των γενικότερων πολιτικών (μείωση αγροτικού πετρελαίου στα 0,7€/λίτρο όπως είναι σε όλη την Ευρώπη, τον έλεγχο στις τιμές των αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων, ίδρυση αγροτικής Τράπεζας, αφορολόγητο στις 12.000 € καθαρού εισοδήματος (περί τις 30.000 € τζίρο), ΕΛΓΑ που αν καλύπτει όλες τις ζημίες σε όλα τα στάδια και από όλα τα καιρικά φαινόμενα και το εγγυημένο εισόδημα (με ασφαλιστικές εισφορές που θα διεκδικηθεί να καλυφθούν κατά ένα τμήμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση). Αυτό που πρέπει να δούμε είναι η βοήθεια στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της Πέλλας για την αυτοοργάνωση του.  Τον νέο συνεργατισμό, χωρίς τον οποίο δεν μπορεί ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος να πάει ούτε ένα βήμα.


ΕΡ: Πιστεύετε ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ  μπορεί να φτάσει στην αυτοδυναμία;
 ΑΠ: Είναι κοντά στην αυτοδυναμία, αυτό φαίνεται και από τις περιοδείες μας σε όλο τον Νομό. Η αυτοδυναμία είναι απαραίτητη για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ανεξάρτητα όμως από την αυτοδυναμία στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχουν και ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις γιατί η αντιμετώπιση της κρίσης είναι προσπάθεια όλου του λαού. 
ΕΡ:          Ζείτε σε  μία περιοχή καταπληκτική σε ομορφιά ,όπως η Αλμωπία. Είναι ευχαριστημένοι οι κάτοικοι με όσα τόσα χρόνια ακούν αλλά δεν γίνονται; Τι στόχους έχετε σε τοπικό επίπεδο;
ΑΠ: Πολύ αναλυτικό πρόγραμμα για την Αλμωπία στα πλαίσια της πολιτικής παραγωγικής ανασυγκρότησης όλης της χώρας έχουμε καταθέσει στις δημοτικές εκλογές στα πλαίσια του συνδυασμού «ΑλλάΖΟΥΜΕ την Αλμωπία». Ακόμη είχαμε εξειδικεύσει αυτό το πρόγραμμα και ανά χωριό. Η Αλμωπία ( όπως και ο όλος ο Νομός) έχει σημαντικότατα συγκριτικά πλεονεκτήματα που δεν έχουν αξιοποιηθεί όλα τα χρόνια που πέρασαν. Η εύφορη γη, οι σημαντικές δυνατότητες στην κτηνοτροφία, στην εκμετάλλευση του δασικού πλούτου με σεβασμό στο περιβάλλον, ο τουρισμός, η θέση στον χάρτη ανάμεσα στην ενδοχώρα και στις γειτονικές βαλκανικές χώρες ( που είναι εν δυνάμει αγορές για το αγροτικό, το τουριστικό και το πολιτιστικό προϊόν), η γεωθερμία και τόσα άλλα. Τόπος ευλογημένος αλλά και τόσο παραμελημένος από πολιτικές και διοικούντες χωρίς όραμα και πυγμή. Θα αγωνιστούμε να αντιστρέψουμε αυτή την πραγματικότητα. 


ΕΡ: Το μήνυμα σας προς τον κόσμο και για εσάς, τον Γιάννη Σηφάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ.
 ΑΠ: Ας τελειώνουμε με τις πολιτικές που διέλυσαν την κοινωνία, που εγκλημάτησαν κατά της χώρας με την καταστροφή της παραγωγικής της βάσης, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και την διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων. Ας δώσουμε φως στην ελπίδα που ενσαρκώνεται στην κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Μέσα σε αυτό τον αγώνα επιθυμώ να συμμετάσχω με όλες μου τις δυνάμεις με βάση τις γνώσεις, τις εμπειρίες μου στον κοινωνικό και επαγγελματικό στίβο και με καθαρό πρόσωπο για την χώρα, για την Πέλλα και τους πολίτες της.
Ζητώ από τους πολίτες της Πέλλας και φυσικά της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Αλμωπίας, να μου δώσουν αυτή την δυνατότητα , υποσχόμενος να  προσπαθήσω να συμβάλλω στην άρση της υποεκπροσώπησης της Πέλλας στην κεντρική πολιτική σκηνή που δυστυχώς την ζούμε πολλά χρόνια τώρα. Η Πέλλα τώρα δυνατά Γιάννη Σηφάκη και η Αλμωπία ακόμα πιο δυνατά.






2 σχόλια:

(3)