Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

«Αφαίρεση παράνομων διαφημίσεων στα όρια αρμοδιότητας του Δήμου Αλμωπίας»




 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ






            Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ   ΄Εχοντας υπόψη τα:

1. Το αριθ.1520/31-3-2014 έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης που αφορά την τοποθέτηση παράνομης υπαίθριας διαφήμισης και πινακίδων και τις προβλεπόμενες κυρώσεις.                                                                  

2. Το αριθ.οικ.7674/5-9-2014 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης  με θέμα ¨Εκ νέου ενημέρωση περί επιβολής κυρώσεων για παράνομη υπαίθρια διαφήμιση¨ και συγκεκριμένα την άμεση ενημέρωση των ενδιαφερομένων για την σχετική νομοθεσία και το ύψος των προβλεπόμενων προστίμων, ώστε να συμμορφωθούν και να προβούν άμεσα στις παρακάτω ενέργειες :

Την αφαίρεση όλων των υπαίθριων διαφημίσεων που είναι παράνομα τοποθετημένες κατά μήκος των οδών είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό χώρο,
Την μη τοποθέτηση πανό και αεροπανό (συμπεριλαμβανομένου και αφισών) κατά μήκος των οδών, σε στύλους ηλεκτροφωτισμού, φωτεινούς σηματοδότες κτλ.,
Την προσαρμογή των προδιαγραφών και της θέσης των επιγραφών, οι οποίες είναι τοποθετημένες κατά παράβαση των προβλεπόμενων διατάξεων στις όψεις του κτιρίου της επιχείρησής τους.
Συγκεκριμένα δίνεται χρονικό διάστημα προσαρμογής δύο (2) ετών από την έναρξη της ισχύος του Ν.4257/2014 δηλαδή έως 13-4-2016 όπου στην παράγραφο 1 του άρθρου 75 αναφέρεται «Εντός δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, όσοι έχουν τοποθετήσει επιγραφές σε όψεις κτιρίων, όπως αυτές ορίζονται στην περίπτωση 56 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012 (Α΄ 79) πλην των στεγών, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 6 του ν. 2946/2001 (Α΄ 224) και της κατ΄ εξουσιοδότησής του εκδοθείσας απόφασης, πρέπει να τις προσαρμόσουν στο περιεχόμενο των ρυθμίσεων αυτών, όπως ισχύουν κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κατά το διάστημα αυτό δεν επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται για τις προαναφερθείσες παραβάσεις».

          Υπογραμμίζεται ότι στις διατάξεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται οι πινακίδες τοποθετημένες στις οροφές κτιρίων, οι οποίες πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα, λόγω μεγάλης επικινδυνότητας, ούτε και τα πανό που απεικονίζουν προϊόντα και προσφορές της επιχείρησης και τοποθετούνται στις όψεις του κτιρίου της.

Σας παραθέτουμε τον παρακάτω πίνακα με ενδεικτική αναγραφή της σχετικής νομοθεσίας περί υπαίθριας διαφήμισης για την ενημέρωση σας και την άμεση εφαρμογή της. Σας εφιστούμε την προσοχή για την  σοβαρότητα του θέματος λόγω της επικινδυνότητας και για την αποφυγή επιβολής προστίμων στους παραβάτες, κατόπιν των ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν.
Παρακαλούμε να ενημερώσετε κάθε ενδιαφερόμενο στον οποίο έχετε πρόσβαση και τα μέλη των σωματείων και συλλόγων σας.
Οι Πρόεδροι Τοπ. Κοινοτήτων παρακαλούνται να ενημερώσουν τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην τοπική κοινότητά τους καθώς και τους μορφωτικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στο Δημαρχείο και στο τηλέφωνο 2384350222 κα Αρουτζίδου Μαρτίνα.  





    ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ν.2946/2001 ΦΕΚ Α΄224 & της ΚΥΑ 52138/2003 ΦΕΚ 1788 Β΄

ΧΩΡΟΙ - ΘΕΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και στις ζώνες προστασίας γύρω από αυτούς, σε παραδοσιακούς οικισμούς, στον περιβάλλοντα χώρο τους, καθώς και σε τόπους που χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά.

Σε μνημεία, στον περιβάλλοντα χώρο τους ή και στις ζώνες προστασίας τους και παραδοσιακά κτίρια.

Σε κτίρια στα οποία στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες και υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
Σε κοιμητήρια, κτίρια ναών κάθε θρησκείας και δόγματος, καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο τους.
Σε επιφάνειες τεχνικών έργων φορέων του δημόσιου τομέα, όπως αυτός προσδιορίζεται στο άρθρο 14 παρ. 1 του Ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α΄), όπως τοίχοι αντιστήριξης, γέφυρες, σήραγγες, το κατάστρωμα δρόμων και πεζοδρομίων, καθώς και στύλοι και υποσταθμοί εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας.



Σε στοές κτιρίων.



H προβολή έντυπων, χειρόγραφων, φωτεινών ή φωτιζόμενων και ηλεκτρονικών ή άλλων διαφημίσεων, πέρα από το ιδεατό στερεό του οικοπέδου και πάνω στην οροφή του κτιρίου.

Σε πινακίδες δημόσιας πληροφόρησης, σε πινακίδες οδικής σήμανσης και στους φωτεινούς σηματοδότες οδικής κυκλοφορίας.



Ανάρτηση πανό, αεροπανό ή άλλων όμοιων αντικειμένων για οποιονδήποτε λόγο, σε οδούς, πλατείες ή άλλους κοινόχρηστους χώρους, στις προσόψεις των κτιρίων και στους ακάλυπτους χώρους, καθώς και επί της ρυμοτομικής γραμμής, όταν υπάρχει πρασιά. (Κατ΄εξαίρεση καθορίζονται περιπτώσεις κατά τις οποίες κατ΄εξαίρεση επιτρέπεται η ανάρτηση πανό  σε προσόψεις κτιρίων)



Η τοποθέτηση σε κατοικημένες περιοχές ενδεικτικών πινακίδων που προσδιορίζουν τη θέση ή τη διεύθυνση ιδιωτικών επιχειρήσεων ή καταστημάτων. Σε ειδικές περιπτώσεις, όταν πρόκειται για καταστήματα που πωλούν είδη ή παρέχουν υπηρεσίες άμεσης ανάγκης, ιδίως φαρμακεία, κέντρα υγείας και νοσοκομεία, η τοποθέτηση ενδεικτικών πινακίδων μπορεί να επιτραπεί, μετά από προηγούμενη άδεια του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 7.





H προβολή έντυπων, χειρόγραφων, φωτεινών ή φωτιζόμενων και ηλεκτρονικών ή άλλων διαφημίσεων, πέρα από το ιδεατό στερεό του οικοπέδου και πάνω στην οροφή του κτιρίου.



΄Αρθρο 11 του Ν.2696/99

Κάθε διαφήμιση με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο, στα εκτός κατοικημένης περιοχής τμήματα των χαρακτηρισμένων εθνικών και επαρχιακών οδών «ή αυτοκινητοδρόμων» και σε ζώνη μέχρι εκατόν πενήντα (150) μέτρων και από τις δυο πλευρές του άξονα των οδών αυτών και είναι ορατή από τους χρήστες των οδών.
Κάθε διαφήμιση με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο σε  απόσταση μέχρι σαράντα (40) μέτρα και από τις δυο πλευρές του άξονα, των  χαρακτηρισμένων τμημάτων εθνικών και επαρχιακών οδών, «ή αυτοκινητοδρόμων» που διέρχονται από κατοικημένη περιοχή αν το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας στα τμήματα αυτά είναι ανώτερο των 70 Κm/h.
Η τοποθέτηση ή η εγκατάσταση σε θέση ή κατά τρόπο που μπορεί να έχει οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στους χρήστες της οδού ή να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο την κυκλοφορίας. Ιδίως απαγορεύεται η τοποθέτηση ή εγκατάσταση των ανωτέρω σε τέτοιες θέσεις, ώστε να παρεμποδίζεται η θέα των πινακίδων κατακόρυφης σήμανσης ή φωτεινών σηματοδοτών ή να δημιουργείται σύγχυση με πινακίδες σήμανσης ή με κυκλοφοριακή διαγράμμιση ή με άλλη συσκευή ρύθμισης της κυκλοφορίας ή να τις καταστήσει λιγότερο ορατές ή αποτελεσματικές ή να προκαλέσει θάμβωση στους χρήστες της οδού και γενικά να αποσπάσουν την προσοχή τους κατά τρόπο που μπορεί να έχει δυσμενή επίδραση στην οδική ασφάλεια γενικά
Σε οδούς στις οποίες είναι εγκατεστημένοι φωτεινοί σηματοδότες ρύθμισης της κυκλοφορίας, απαγορεύεται η τοποθέτηση έγχρωμων φωτεινών διαφημίσεων ή πινακίδων ή αναγραφών με χρώματα που χρησιμοποιούνται στη φωτεινή σηματοδότηση, σε απόσταση εκατέρωθεν και ύψος μικρότερο των είκοσι (20 ) μέτρων από κάθε φανό σηματοδότησης.









Απαγορεύεται επί οχημάτων οι φωτεινές ή φωτιζόμενες διαφημίσεις, οι διαφημίσεις για τις οποίες χρησιμοποιούνται αντανακλαστικά στοιχεία, καθώς και οι διαφημίσεις με εναλλασσόμενα μηνύματα.



Απαγορεύεται κάθε διαφήμιση εκτός των καθορισμένων πλαισίων ή οποιαδήποτε αναγραφή λέξεων, εικόνων ή συμβόλων σε στύλους ηλεκτροφωτισμού ή φωτεινών σηματοδοτών, σε διαχωριστικές νησίδες ή νησίδες ασφαλείας σε πεζοδρόμια, σε επιφάνειες τεχνικών έργων, οδοποιίας, είτε αυτή γίνεται απευθείας στις επιφάνειες αυτές είτε σε επιφάνειες μέσων εξαρτώμενων από τα τεχνικά έργα.





Οι διαφημιστικές ως άνω πινακίδες και επιγραφές, όπου επιτρέπεται, πρέπει να τοποθετούνται παράλληλα προς τον άξονα της οδού, εκτός από τις διαφημίσεις και τις επιγραφές των εγκεκριμένων πλαισίων και των πρατηρίων καυσίμων που λειτουργούν παρά την οδό, οι οποίες μπορούν να τοποθετούνται και κάθετα προς τον άξονα αυτής.



ΚΥΑ 52138/2003 ΦΕΚ 1788/2-12-2003 (εφαρμογή του Ν.2946/2001)



Απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημιστικών πλαισίων στο οδόστρωμα των οδών, στις διαχωριστικές νησίδες, στις νησίδες ασφαλείας και στο οδόστρωμα των οδών παρόδιας εξυπηρέτησης, στην ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών, στον οδηγό τυφλών και στα κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες και σκάφες), ακόμη και όταν αυτά δεν έχουν διαμορφωθεί.



Απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημιστικών πλαισίων μπροστά από καταστήματα, εμπορικές επιχειρήσεις και κατοικίες, όταν επηρεάζεται ο φωτισμός τους, η θέα τους ή η πρόσβαση σε αυτά.















Απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημιστικών πλαισίων ή κατασκευών που προκαλούν ενόχληση στους χρήστες των κοινοχρήστων χώρων και τους ενοίκους των παρακείμενων κτιρίων, με δονήσεις, θορύβους ή έντονο φωτισμό.



Τα διαφημιστικά πλαίσια στα πεζοδρόμια, τοποθετούνται υποχρεωτικά σε ακτίνα τουλάχιστον 100m από άλλο διαφημιστικό πλαίσιο και δεν επιτρέπεται να είναι φωτεινά ή φωτιζόμενα.

Τα διαφημιστικά πλαίσια σε γήπεδα εκτός σχεδίου, τοποθετούνται υποχρεωτικά σε ακτίνα τουλάχιστον 1.000m από άλλο διαφημιστικό πλαίσιο.





Η διαφήμιση επικολλάται ή απεικονίζεται στην επιφάνεια των πλαισίων στοιχείων. Διαφημίσεις που εξέχουν από την επιφάνεια αυτή καθ' οποιονδήποτε τρόπο ή είναι ανάγλυφες, απαγορεύονται.







Σε πάρκα, άλση, δασικές εκτάσεις, στον αιγιαλό και την παραλία και γενικά σε κάθε άλλο κοινόχρηστο χώρο, απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημιστικών πλαισίων, τόσο μέσα στους κοινόχρηστους αυτούς χώρους, όσο και κατά μήκος του ορίου τους. Προκειμένου για κατοικημένες περιοχές, η απαγόρευση τοποθέτησης διαφημιστικών πλαισίων κατά μήκος του ορίου, καταλαμβάνει σε κάθε περίπτωση όλη την έκταση του πλησιέστερου προς το όριο αυτό πεζοδρομίου της οδού.



ΚΥΑ Αριθ. 38110/2002 (ΦΕΚ 1255)

Οι επιγραφές που αναγράφονται, προσαρτώνται ή αναρτώνται σε τοίχους, προθήκες, θύρες καταστημάτων, γραφείων ή κατοικιών και είναι σχετικές με εργασίες που εκτελούνται στους χώρους αυτούς, τοποθετούνται παράλληλα με τις όψεις του κτιρίου.

 Κατ' εξαίρεση της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, οι επιγραφές φαρμακείων, κλινικών και νοσοκομείων, επιτρέπεται να είναι κάθετες προς την όψη του κτιρίου.





Στις επιγραφές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 30 μέτρων από δασικές εκτάσεις ή εκτάσεις με πλούσια βλάστηση, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν υλικά με πυραντοχή μικρότερη των 240 λεπτών (RF-240).





Με την επιφύλαξη των οριζομένων στην παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου, η τοποθέτηση επιγραφών επιτρέπεται μόνο στο ισόγειο του κτιρίου.





Η ανάρτηση ή τοποθέτηση επιγραφών στα στηθαία ή κιγκλιδώματα των εξωστών, στα προστεγάσματα και στις λειτουργικές προεξοχές (έρκερ) των κτιρίων απαγορεύεται.





Σε κτίρια με ενιαία χρήση, επιτρέπεται κατ' εξαίρεση, επιπλέον του ισογείου, η τοποθέτηση μίας μόνον επιγραφής άνωθεν του ισογείου. Και η επιγραφή αυτή τοποθετείται παράλληλα με την όψη του κτιρίου.





Σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπεται να καλύπτονται τα παράθυρα και τα διαφανή τμήματα των υαλοστασίων, που είναι απαραίτητα για τον απαιτούμενο φυσικό φωτισμό.





ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  -  ΠΛΑΙΣΙΑ



Ν.2946/2001 ΦΕΚ Α΄224 & της ΚΥΑ 52138/2003 ΦΕΚ 1788 Β΄

Η προβολή υπαίθριας διαφήμισης επιτρέπεται να διενεργείται μόνο μέσα σε ειδικά διαμορφωμένα πλαίσια (διαφημιστικά πλαίσια), τα οποία τοποθετούνται στους χώρους που έχουν καθοριστεί για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1 και 4 του άρθρου 3 και των διατάξεων του άρθρου 5 του Ν. 2946/2001. Η τοποθέτηση των διαφημιστικών πλαισίων και οι προδιαγραφές κατασκευής τους διέπονται από τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στο Ν. 2946/ 2001 καθώς και από τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται με τα επόμενα άρθρα της ΚΥΑ 52138/2003.











ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ



Σε κάθε υπαίθρια διαφήμιση πρέπει να αναγράφεται, σε εμφανές σημείο, το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία και η διεύθυνση του διαφημιστή ή του διαφημιζομένου και ο αριθμός της άδειας που χορηγήθηκε κατά το επόμενο άρθρο. Υπαίθριες διαφημίσεις στις οποίες δεν αναγράφονται τα ανωτέρω αφαιρούνται αμέσως με ευθύνη του Δημάρχου





Οι επιγραφές με τις οποίες προσδιορίζεται η θέση, η διεύθυνση, η ιδιότητα ή η επαγγελματική δραστηριότητα φυσικού προσώπου, ή η επωνυμία και το αντικείμενο δραστηριότητας, ενώσεως φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου γράφονται υποχρεωτικώς στην ελληνική γλώσσα. Επιτρέπεται επιπρόσθετη αναγραφή της επιγραφής σε άλλη γλώσσα με μικρότερα στοιχεία.





Θεωρούνται ρύποι και απομακρύνονται:

1. Πλαίσια και διαφημίσεις που έχουν τοποθετηθεί σε δημοτικούς ή κοινόχρηστους χώρους που δεν ορίστηκαν για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης από το δημοτικό  συμβούλιο, κατά τα οριζόμενα στις παραγράφους 1 & 2 του άρθρου 3 του Ν.2946/2001.



2. Πλαίσια και διαφημίσεις, στα οποία δεν αναγράφονται τα στοιχεία της παρ.2 του άρθρου 4 του 2946/2001, δηλαδή το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία και η διεύθυνση του διαφημιστή ή του διαφημιζόμενου και ο αριθμός της άδειας που χορηγήθηκε κατά το άρθρο 5 του Ν.2946/2001.





ΘΕΣΕΙΣ - ΧΩΡΟΙ  ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΥΠΑΙΘΡΙΑΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ





Προβλέπονται οι τύποι και τα μεγέθη διαφημιστικών πλαισίων ανάλογα με τις  θέσεις τοποθέτησης  τους  σύμφωνα με την ΚΥΑ 52138/2003 και συγκεκριμένα στα:

1.ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ

2.ΠΛΑΤΕΙΕΣ

3.ΛΟΙΠΟΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ

4.ΣΤΕΓΑΣΤΡΑ ΣΤΑΣΕΩΝ

5.ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ

6.ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

7.ΓΗΠΕΔΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ

8.ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΜΕΣΟΤΟΙΧΙΕΣ ΚΑΙ ΤΥΦΛΕΣ ΟΨΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ















ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Εφαρμογή της παραγράφου 9 του άρθρου 11 του Ν.2696/1999 (ΦΕΚ 57Α΄)

Αυτός που παραβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων, ιδίως αυτός που επικολλά ή αναρτά έντυπα ή διενεργεί γενικά διαφημιστικές πράξεις παραβαίνοντας τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με χρηματική ποινή μέχρι δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και φυλάκιση μέχρι δώδεκα (12) μηνών, επιφυλασσομένης της εφαρμογής διατάξεων ειδικών ποινικών νόμων. Πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων, εντεταλμένοι ή διευθύνοντες σύμβουλοι Α.Ε., διαχειριστές Ε.Π.Ε., καθώς και πρόσωπα που ασκούν τη διοίκηση ή τη διαχείριση νομικών προσώπων του Δημοσίου ή των Ο.Τ.Α. ή του εν γένει ιδιωτικού τομέα, που αναθέτουν διαφημιστικές πράξεις κατά παράβαση των διατάξεων των προηγούμενων παραγράφων, τιμωρούνται ως αυτουργοί, ανεξάρτητα από την ποινική ευθύνη άλλου φυσικού προσώπου.



Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ποσά που επιβλήθηκαν ως πρόστιμα για παράνομες υπαίθριες διαφημίσεις οι οποίες καταγράφηκαν εντός του 2014 στην ΠΚΜακεδονίας



Ωφ.επιφάνεια διαφήμισης                  διαφημιστές    διαφημιζόμενοι & μισθωτές

Έως και 2 τ.μ                                            1.500,00                 750,00

Από 2,01 τ.μ. έως και 5,00 τ.μ.                3.000,00              1.500,00

Από 5,01 τ.μ. έως και 10,00 τ.μ             10.000,00              5.000,00

Από 10,01 τ.μ. έως και 15,00 τ.μ.          12.500,00              6.250,00



Από 15,01 τ.μ. και άνω                          20.000,00            10.000,00




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)