Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Χαμός με δασικές επιδοτήσεις


ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ



Πολλά περίεργα αποκαλύφθηκαν στη δίκη της υπαλλήλου της διεύθυνσης δασών Πέλλας , η οποία καταδικάστηκε για “φακελάκι” 10.000 ευρώ που κατηγορήθηκε ότι εισέπραξε από υλοτόμο, στον οποίο υποσχέθηκε “θετικές εκθέσεις” για την υπόθεση της κοινοτικής επιδότησής του.
Το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης την καταδίκασε για απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος και δωροδοκία σε βαθμό πλημμελήματος σε συνολική ποινή 5 χρόνων φυλάκισης, μετατρέψιμης προς 5 ευρώ την ημέρα. Στη δίκη αποκαλύφτηκε το πάρτι που γινόταν εκείνη την περίοδο με τις επιδοτήσεις, χωρίς οι ενδιαφερόμενοι να πληρούν τις προϋποθέσεις.
Η νεαρή υπάλληλος, η οποία ήταν πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου συγκεκριμένων κοινοτικών επιδοτήσεων στην Πέλλα, καταγγέλθηκε από τον υλοτόμο στις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος υποστήριξε ότι του ζητούσε ποσό 14.000 ευρώ. Μάλιστα όπως είπε ο ίδιος στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, τις 4.000 ευρώ τις ζήτησε για τη δουλειά που θα έκανε και θα απέφευγε εκείνος τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και επιπλέον 10.000 ευρώ ως “ασφάλεια” στην περίπτωση που εντοπιστεί. Ύστερα από συντονισμό του καταγγέλλοντα και των εσωτερικών υποθέσεων συμφώνησαν να δοθεί ποσό 10.000 ευρώ, που προσημειώθηκαν και παραδόθηκαν στη γυναίκα, η οποία συνελήφθη στις 16 Ιανουαρίου του 2008.
Στη δίκη συνάδελφοί της χαρακτήρισαν “περίεργη” τη συμπεριφορά της συγκεκριμένης υπαλλήλου, η οποία εκτός από πρόεδρος της συγκεκριμένης επιτροπής χαμηλού κόστους επιδοτήσεων ήταν και μέλος δεύτερης επιτροπής για ελέγχους μεγαλύτερων επιδοτήσεων. Στις καταθέσεις τους ισχυρίστηκαν ότι η νεαρή έπαιρνε τους φακέλους των υποθέσεων στο σπίτι της και έφτανε σε σημείο να διενεργεί μόνη της επιτόπιους ελέγχους.

“ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ”
Η ίδια πάντως αρνήθηκε ότι δωροδοκήθηκε από τον συγκεκριμένο υλοτόμο και στην απολογία της ισχυρίστηκε “όλη η κίνησή του ήταν μεθοδευμένη και είχε στόχο την εξόντωσή μου”. Αιτιολόγησε μάλιστα την καταγγελία του υλοτόμου ως εκδίκηση, επειδή η ίδια είχε ήδη στείλει στον εισαγγελέα την έκθεσή της για σοβαρές παραλείψεις, όπως και στην υπηρεσία της. Αναφορικά με τα χρήματα που βρέθηκαν στα χέρια της, είπε ότι τα πήρε από τον υλοτόμο, για να τα παραδώσει σε πρόσωπο στο οποίο εκείνος όφειλε, κάνοντας… εξυπηρέτηση. Το δικαστήριο εξέφρασε την εντύπωσή του γι’ αυτό και ειδικότερα διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν μία υπάλληλος να εξυπηρετεί έναν ελεγχόμενο, που μάλιστα έχει προβλήματα με την υπηρεσία. “Είχα άγνοια κινδύνου”, απάντησε.
Από την άλλη, επιβαρυντικό ήταν το στοιχείο ότι η υπάλληλος πριν να συλληφθεί είχε συναντηθεί σε ξενοδοχείο με τον καταγγέλλοντα και στη συνέχεια στο πατρικό της σπίτι, που βρίσκεται εκτός νομού Πέλλας.

ΖΗΤΟΥΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ
Κατά τη διάρκεια της δίκης η ίδια η κατηγορούμενη στην απολογία της αποκάλυψε πως οι περισσότερες επιδοτήσεις δόθηκαν χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις και ότι η ίδια είχε προβεί σε σχετικές αναφορές. Ανέφερε μάλιστα ότι ύστερα από ελέγχους του ΣΔΟΕ πλέον ζητούνται να επιστραφούν τα χρήματα εκείνα.
Οι μάρτυρες, μέλη των επιτροπών, κατά τη διάρκεια της δίκης αποκάλυψαν πως όταν έκαναν επιτόπιους ελέγχους έβρισκαν μηχανήματα που είχαν αγοραστεί με επιδότηση να έχουν… βαφεί, προκειμένου να δείχνουν ότι είναι καινούργια, ενώ ήταν μεταχειρισμένα και δεν δικαιολογούσαν τη χορήγηση των ποσών.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)