Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Σπουδαίο το θέμα , ελάχιστη η παρουσία του κόσμου




ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ  ΑΛΜΩΠΊΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟ ΠΥΡΕΤΟ

Ελάχιστη ήταν η παρουσία κόσμου στην ημερίδα που διοργάνωσε  το βράδυ  της Δευτέρας ο Δήμος Αλμωπίας, για ένα σημαντικότατο θέμα , όπως είναι ο καταρροϊκός πυρετός και αφορά άμεσα τους κτηνοτρόφους και όχι μόνο. Έτσι τα είπαν σε στενό «οικογενειακό» περιβάλον. Είναι κρίμα , διότι το θέμα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Προφανώς  υπήρχαν προβλήματα στην οργάνωση  και την ενημέρωση του κοινού. Διότι δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς ότι ο κόσμος άρχισε να γυρίζει την πλάτη σε ότι χρήσιμο και ωφέλιμο διοργανώνει ο Δήμος Αλμωπίας .
Ο Λάζαρος Παρασκευαΐδης, Γεωπόνος - Ζωοτέχνης, Σύμβουλος Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Ελέγχου του Προγράμματος Καταπολέμησης των Κουνουπιών για την Κεντρική Μακεδονία ανέλυσε διεξοδικά το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο «καίει» τους κτηνοτρόφους.
Ο ίδιος είχε μιλήσει και αναφερθεί ρεαλιστικά στο πρόβλημα , στον ίδιο χώρο , πριν από μερικούς μήνες.

Επανέλαβε ότι η πολιτεία δεν έδωσε την βαρύτητα που έπρεπε στην πρόληψη, με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεση ανάγκη για καταστολή, η οποία έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος.
Στο τέλος του 2014 υπήρξε δέσμευση από τον τότε Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρι Κουκουλόπουλου ότι τον φετινό για  προμήθεια εμβολίων για τον καταρροϊκό, μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο έχει μείνει μόνο σε επίπεδο υποσχέσεων, χωρίς να υπάρχει κάποια ουσιαστική δικαιολογία.
 Κτηνοτρόφοι εξέφρασαν το παράπονο ότι δεν ρωτήθηκαν αν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ακόμα και με δικά τους έξοδα τα εμβόλια, ώστε να διαφυλάξουν τα κοπάδια τους.

Άλλοι κτηνοτρόφοι παραπονέθηκαν ότι από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Πέλλας τους είπαν πως φέτος δεν θα εμφανιστεί ο καταρροϊκός πυρετός, κάτι που φυσικά δεν ευσταθεί Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι να βρίσκονται σήμερα στο έλεος του θεού, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά.






Γενικές πληροφορίες σχετικά με το νόσημα:

Ο Καταρροϊκός πυρετός του προβάτου εμφανίζεται με αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, ο βλεννογόνος του στόματος και της μύτης γίνεται υπεραιμικός, εμφανίζεται σιαλόρροια και διαυγές ορώδες ρινικό έκκριμα το οποίο αργότερα, καθίσταται παχύρρευστο και περιέχει βλέννα, πύον ίσως και αίμα. Τελικά αποξηραίνεται σχηματίζοντας κρούστα γύρω από τα ρουθούνια. Μπορεί να παρατηρηθεί διόγκωση σε ολόκληρο το πρόσωπο, στα πτερύγια των αυτιών και στην υπογνάθια περιοχή. Το κλινικό σύμπτωμα που δίνει και το όνομα στο νόσημα είναι η έντονη κυανωτική γλώσσα (μπλε), το οποίο παρατηρείται σε μικρό αριθμό περιπτώσεων.
Επίσης μπορεί να παρατηρηθούν αλλοιώσεις σε ένα ή και τα τέσσερα πόδια, με πετέχειες στην περιοχή της στεφάνης στο άνω τμήμα των χηλών. Τα προσβεβλημένα ζώα στέκονται με κυρτωμένη τη ράχη και κινούνται με δυσκολία.
Παρατηρείται ταχεία και έντονη απώλεια σωματικού βάρους, αδυναμία εξαιτίας απώλειας της όρεξης και νέκρωση των μυών. Σπασμωδικές κινήσεις της κεφαλής και στροφή της κεφαλής και του λαιμού προς τη μία κατεύθυνση είναι το τελικό σύμπτωμα πριν από τον θάνατο.
Η θνησιμότητα ποικίλει σε πρόβατα που είναι εξαιρετικά ευαίσθητα μπορεί να φθάσει και το 70%. Οι θάνατοι μπορεί να συμβούν σε κάθε στάδιο της νόσου μέχρι μετά από 1 μήνα από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Η ανάρρωση στα ζώα που επιβιώνουν είναι παρατεταμένη. Παρατηρείται και απώλεια του μαλλιού, η οποία προστίθεται στην παραγωγή που χάνεται.
Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα σε σχέση με τα πρόβατα και όταν προσβληθούν τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα. Ενώ στα βοοειδή η νόσος είναι υποκλινική.
Σημαντικό ρόλο στην μετάδοση του νοσήματος, διαδραματίζουν  τα κουνούπια (γένος cullicoides), οπότε κρίνεται απαραίτητη η λήψη μέτρων εντομοπροστασίας  στις εκτροφές.


Σε περίπτωση υποψίας καταρροϊκού πυρετού, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το Αγροτικό Κτηνιατρείο της περιοχής σας, προκειμένου να ακολουθήσουν άμεσα οι προβλεπόμενες ενέργειες από το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.





Ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδες ιογενές νόσημα που μεταδίδεται με αρθρόποδα του γένους culicoides spp. Προσβάλλει όλα τα μηρυκαστικά, αλλά συνήθως μόνο τα πρόβατα εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα. Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα και όταν προσβληθούν τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα. Στα βοοειδή η μόλυνση είναι υποκλινική και τα μολυσμένα βοοειδή σπάνια εκδηλώνουν κλινικά συμπτώματα.
Ο καταρροϊκός πυρετός είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης γι’ αυτό και οι κτηνοτρόφοι πρέπει να ενημερώνουν σε περίπτωση εμφάνισης των παρακάτω συμπτωμάτων:
•Υψηλός πυρετός (μέχρι και 42o C)
•Οίδημα στην περιοχή της κεφαλής (κυρίως στόματος, οφθαλμών, αυτιών και γλώσσας - κυανή γλώσσα)
•Διαυγές ρινικό έκκριμα το οποίο προοδευτικά γίνεται βλεννοπυώδες
•Έντονη σιελόρροια, φλεγμονή, εξέλκωση, διάβρωση και νέκρωση του στοματικού βλεννογόνου)
•Χωλότητα και ποδοδερματίτιδα
•Απίσχναση
•Αποβολές ή γεννήσεις θνησιγενών αμνών
•Αν τα ζώα επιβιώσουν μέσα σε χρονικό διάστημα 8-10 ημερών τότε αναρρώνουν με συμπτώματα απώλειας τριχώματος, στειρότητας και καθυστερημένης ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)