Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία



 
Ομιλία της Θ. Τζάκρη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του


«Το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των οφειλών στις εφορείες και τα ασφαλιστικά ταμεία θα ανακουφίσει αυτούς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους και θα φέρει χρήματα στα ταμεία»



Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Τζάκρη μιλώντας σήμερα στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας» ανέφερε καταρχήν ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που αφορά ρυθμίσεις και μέτρα στήριξης που στόχο έχουν να αμβλύνουν και να ανασχέσουν τις κοινωνικές αδικίες που έχουν υποστεί οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού λαού, από τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας».
Έτσι λοιπόν, σε μια περίοδο που τα ταμειακά διαθέσιμα είναι στο όριο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έρχεται με μια νέα ρύθμιση που στόχο έχει να γεμίσει τα ταμεία, αλλά και να «ανακουφίσει» αυτούς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους.
    Η κ. Τζάκρη επεσήμανε ότι οι προσδοκίες για τις ρυθμίσεις που εισάγονται προς συζήτηση και ψήφιση στο Κοινοβούλιο είναι υψηλές και αυτό που αναμένεται από τη νέα ρύθμιση είναι να βοηθήσει στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που έχουν εκτοξευθεί σήμερα στα 76,95 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλετών προσεγγίζει τα 4.000.000 περίπου. Στη νέα νομοθετική ρύθμιση, δεν υπάρχουν οι αγκυλώσεις και οι περιορισμοί του παρελθόντος, ενώ  η ρύθμιση των οφειλών γίνεται πλέον με καλύτερους όρους για τους υπόχρεους και την κοινωνία.
Η βουλευτής αναφέρθηκε και στις αδυναμίες της προηγούμενης ρύθμισης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «για την αναποτελεσματικότητα του προηγούμενου συστήματος δεν ομιλώ εγώ προσωπικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αλλά οι αριθμοί. Μέχρι σήμερα και με βάση τις ισχύουσες ρυθμίσεις, από το σύνολο των 4.000.000 περίπου ληξιπρόθεσμων οφειλετών, μόνο 388.000, ήτοι ποσοστό 10%, έχουν υπαχθεί στο καθεστώς αυτών των ρυθμίσεων. Έχουν δε ρυθμιστεί ποσά ύψους μόνο 2.3 δις επί του συνόλου των ληξιπροθέσμων 76 δις. Και αυτό γιατί διαπιστώνεται μια αντίστροφη σχέση μεταξύ του αριθμού των οφειλετών σε σχέση με τα ποσά που οφείλουν. Ο κύριος όγκος των οφειλετών μεγάλων ποσών, άνω των 300.000 ευρώ, προσμετράται σε πολύ μικρότερο αριθμό από εκείνους που είναι μικροοφειλέτες έως 3.000 ευρώ, ενώ το ύψος των οφειλομένων ποσών των μεγαλοοφειλετών είναι αναλογικά πολλάκις μεγαλύτερο από αυτό των μικροοφειλετών».
Στην συνέχεια η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των νέων ρυθμίσεων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Συνεκτιμώντας όλα εκείνα που αναφέρονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου, έχουμε να σημειώσουμε ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία παρέχεται η δυνατότητα στον κάθε υπόχρεο να αποπληρώσει οφειλές που μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν χαμηλής εισπραξιμότητας, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και με μηδενικό σχεδόν λειτουργικό και διοικητικό κόστος. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα άσκησης μιας ευέλικτης διαδικασίας κατά την οποία ο οφειλέτης δύναται να καταβάλει το ποσό που επιθυμεί χωρίς να εγκλωβίζεται σε πρόσθετους περιορισμούς και προϋποθέσεις.
Αποποινικοποιείται επίσης η κοινωνική ζωή του τόπου, καταργώντας την ποινικοποίηση για οφειλές έως 50.000 ευρώ, αντί των 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, αποκαθιστώντας έτσι την ατομική αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Καταργείται επίσης και το πρόστιμο του 10%, 20% και 30% που επιβαρύνει όσους δεν πληρώσουν τα χρέη τους για 2 μήνες, 12 μήνες ή 24 μήνες αντίστοιχα.
Ακόμη, με τις ευέλικτες και ευεργετικές διατάξεις γρήγορης υπαγωγής στη ρύθμιση και βεβαίωσης στη φορολογική διοίκηση οφειλών που δεν έχουν βεβαιωθεί ακόμη, αλλά θα βεβαιωθούν μετά από την παραίτηση του οφειλέτη από ένδικο βοήθημα ή μέσο, επιδιώκεται η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, μειώνοντας τον όγκο των προς εξέταση υποθέσεων παρέχοντας έτσι κίνητρο για αμεσότερη και ταχύτερη είσπραξη αμφισβητούμενων οφειλών.
Βάσει της νέας ρύθμισης προβλέπεται επίσης “κούρεμα” κατά 50% του συνολικού χρέους για εκατομμύρια οφειλέτες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη έως την 31η Δεκεμβρίου 2013.
Πέραν της διάταξης αυτής, η ρύθμιση προβλέπει και διαγραφή προσαυξήσεων ανάλογα με τις δόσεις εξόφλησης του χρέους που θα επιλέξει ο οφειλέτης, χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας και αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων.
Ειδικότερα, για εφάπαξ εξόφληση της οφειλής διαγράφεται το σύνολο των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ κλιμακωτά και ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που μπορεί ο καθένας να ανταποκριθεί, προβλέπεται διαγραφή των προσαυξήσεων από εξ’ ολοκλήρου έως και 30%.
Σημαντικό επίσης είναι ότι, σύμφωνα με το σχέδιο, η ελάχιστη μηνιαία δόση μειώνεται από 50 ευρώ που ισχύει σήμερα σε 20 ευρώ, ο ετήσιος τόκος περιορίζεται από 5,6% σε 3%, η καθυστέρηση καταβολής μίας δόσης επιβαρύνεται με επιτόκιο μόνο 0,25% το μήνα, ενώ ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ που υπάγονται στη ρύθμιση δεν επιβαρύνονται πλέον με προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής».
Για την ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία η βουλευτής ανέφερε ότι: «Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζουμε και τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενισχύοντας τη ρευστότητα και τη βιωσιμότητά τους.  Έτσι η ρύθμιση του ποσού της οφειλής μπορεί να αφορά ποσά μέχρι 5.000 ευρώ στα οποία δεν επιβάλλεται καμία προσαύξηση, ενώ τα  ποσά άνω των 5.000 ευρώ επιβαρύνονται με επιτόκιο μόνο 0,25%.
Παράλληλα η υπαγωγή στη ρύθμιση συνεπάγεται έκπτωση επί των προσαυξήσεων 100% για εφάπαξ καταβολή της οφειλής, 70% για υπαγωγή έως 50 δόσεις και 50% έκπτωση για υπαγωγή από 51 έως 100 δόσεις.
Ειδικότερα ακόμη, δίνεται πνοή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα ΝΠΔΔ, τις ΑΕ του Δημοσίου που δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, καθώς επίσης στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και Ενώσεις που οφείλουν στο ΙΚΑ, να υπαχθούν σε πρόγραμμα ρυθμίσεων έως και 150 δόσεις με έκπτωση επί των προσαυξήσεων ποσοστού 50%. Στην όποια από τις περιπτώσεις υπαγωγής σε ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ αίρεται το μέτρο της κατάσχεσης εις χείρας τρίτου, ενώ στην περίπτωση που ήδη έχουν αποδοθεί ποσά από κατάσχεση λαμβάνονται υπόψη για την υπαγωγή στη ρύθμιση.
Γενικότερα με την υπαγωγή στη ρύθμιση χορηγείται στους υπόχρεους μηνιαίο αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, αναστέλλεται η ποινική δίωξη εις βάρος των υπευθύνων, καθώς και η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων.
Με το σχέδιο νόμου, επίσης θεραπεύονται και οι περιπτώσεις ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ οι οποίοι έχουν απωλέσει ή δεν έχουν ασκήσει το δικαίωμα επιλογής κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, οι οποίοι πλέον μπορούν να επιλέξουν μέχρι και την τρίτη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, ενώ καταργούνται και οι όποιες ποινές έχουν επιβληθεί στους οφειλέτες ατομικής εισφοράς στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ».
Η κ. Τζάκρη επεσήμανε προς τον παριστάμενο Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης ότι θα έπρεπε η δυνατότητα αυτή να επεκταθεί ακόμη περισσότερο, δίνοντας την δυνατότητα στον ασφαλισμένο του ΟΑΕΕ να επιλέξει ακόμη και την κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία και όχι μόνο την τρίτη κατώτερη και η δυνατότητα αυτή θα έφερνε ακόμη περισσότερα χρήματα στα ταμεία, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις.
Επίσης η κ. Τζάκρη πρότεινε στον κ. Στρατούλη να εξετάσει σοβαρά την πρόταση για την κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 20.000 ευρώ των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, με την οποία συμφωνεί και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Στην ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν όλοι οι υποχρεωτικά ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον Οργανισμό, οι οποίοι εφόσον υπαχθούν θα μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα και να έχουν πρόσβαση στις παροχές του Οργανισμού, υπό τον όρο ότι εφεξής θα καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές τους κανονικά και θα μπορούν βεβαίως και αυτοί να επιλέξουν ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία στον ΟΑΕΕ. Κατά την συνταξιοδότηση η κεφαλαιοποιημένη οφειλή θα μετατρέπεται σε ασφαλιστικό χρόνο με τελική επιλογή εξαγοράς εκ μέρους του ασφαλισμένου ή παροχής μειωμένης σύνταξης προς αυτόν. Τα οφέλη από την παραπάνω πρόταση για τους οφειλέτες και τον Οργανισμό είναι προφανή, εφόσον θα βοηθήσει χιλιάδες ασφαλισμένους και επιχειρήσεις να επιβιώσουν μέσα στο καθεστώς της κρίσης και της παρατεταμένης ύφεσης, αλλά θα βοηθήσει και τον ΟΑΕΕ να επιλύσει και το οξύ πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει σήμερα.
Η κ. Τζάκρη έκλεισε την ομιλία της στην Επιτροπή λέγοντας ότι θεωρεί ιστορικής σημασίας τη διάταξη με την οποία αίρεται ο αξιόποινος χαρακτήρας της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)