Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ με το Μέλος της Κ.Ε. & ΒΟΥΛΕΥΤΗ του ΚΚΕ ΣΑΚΗ ΒΑΡΔΑΛΗ στα ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ για τις ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ



 
          Εκδήλωση - Συζήτηση με θέμα «Πολιτικές Εξελίξεις & οι Θέσεις του ΚΚΕ», με ομιλητή τον Σάκη Βαρδαλή, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, διοργάνωσε με μεγάλη συμμετοχή κόσμου η Τ.Ο. Πέλλας του ΚΚΕ στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πέλλας στα Γιαννιτσά. Μετά την ομιλία ακολούθησαν ερωτήσεις & τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες.


         Ο ομιλητής τόνισε, ανάμεσα σε άλλα :
        «Κάθε φορά που δυσκολεύουν τα πράγματα, η κάθε κυβέρνηση επικαλείται τον πατριωτισμό των Ελλήνων, την εθνική ομοψυχία, πάνε κι έρχονται τα δήθεν «εθνικά συμφέροντα», οι «εθνικές υποθέσεις». Τι λέτε, είναι τυχαίο που κάθε φορά που είναι να βάλουν στο χέρι το λαό, να του πάρουν ότι του έχει απομείνει, επικαλούνται την ανάγκη να βάλουμε όλοι πλάτη για να σωθεί η πατρίδα;
        Γι' αυτό τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που διαχρονικά επέβαλαν οι αστικές κυβερνήσεις παρουσιάζονταν ως «θυσίες». «Θυσίες για να προλάβουμε το τρένο της ανάπτυξης», «θυσίες για να μπούμε στην ΟΝΕ» και τώρα «θυσίες για να βγούμε από την κρίση και να μπούμε στην ανάκαμψη», που τελικά πάντα ήταν θυσίες της εργατικής τάξης, του λαού μας, για την κερδοφορία λίγων επιχειρηματικών ομίλων.
       Τι θεωρεί η σημερινή συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πατριωτικό; Να πληρώνουμε τους φόρους και τα χαράτσια για να σωθεί το κράτος, η χώρα. Να βάζει χέρι στα διαθέσιμα των Δήμων, των Νοσοκομείων και όλων των Δημόσιων Οργανισμών, για να πληρωθούν οι δώσεις στους «τοκογλύφους» δανειστές. Η εργατική τάξη, ο λαός μας μπορεί μόνος του να σωθεί, αν το αποφασίσει και πάρει αμπάριζα κι αυτούς και το σύστημα που όλοι τους στηρίζουν.
       Η αλήθεια είναι πως μετά τις εκλογές του Γενάρη έχουμε μια καινούργια κατάσταση. Αυτό όμως δε σημαίνει πως έχουμε κάποια αλλαγή στο πολιτικό σύστημα ή στη γραμμή πλεύσης της χώρας. Υπάρχουν ορισμένα καινούρια στοιχεία που αφορούν την κυβέρνηση αλλά και το σύνολο των εξελίξεων. Έχουμε ένα κόμμα που για πρώτη φορά βρίσκεται στη διακυβέρνηση και στη συνείδηση ενός μέρους του ελληνικού λαού καταγράφεται ως αριστερό.Ένα κόμμα που έχει εξελιχθεί σε σοσιαλδημοκρατικό και προ πολλού εξελίχθηκε σε ένα δεύτερο αστικό κόμμα.
Εξελίσσεται ακόμα και, ταυτόχρονα, δεν είναι 100% ίδιο με τη ΝΔ ή με το ΠΑΣΟΚ.
      Ποια ήταν τα πρώτα πράγματα που υπέγραψε με τους «ισότιμους εταίρους», η νέα συγκυβέρνηση; Παράταση της δανειακής σύμβασης, που στην πράξη σημαίνει παράταση για τουλάχιστον τέσσερις μήνες του μνημονίου, μέχρι να υπογράψουν το καινούργιο μνημόνιο τον Ιούνη. Και είναι παράταση του μνημονίου ανεξάρτητα πως τα βαφτίζουν γιατί έχει όλα τα μνημονιακά μέτρα : Έχει αξιολόγηση, έχει δημοσιονομική πειθαρχία, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα, έχει ισοδύναμα και κοστολογημένα μέτρα.
Έχει, δηλαδή, όλα αυτά για τα οποία μάτωσε τα προηγούμενα χρόνια ο λαός με τις συμφωνίες της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
      Να γιατί αυτή τη μεταβατική συμφωνία η κυβέρνηση δεν τόλμησε να τη φέρει στη Βουλή. Τι λέτε, αν αυτή η συμφωνία είχε φιλολαϊκό περιεχόμενο, θα την είχε κρύψει απ’ τη βουλή; Άσε που αν την έφερνε στη βουλή, όλοι μαζί, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ - Χ.Α, θα την ψήφιζαν με δυο χέρια. Πάρτε τις δυο πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έφερε, μέχρι τώρα η σημερινή συγκυβέρνηση. Διαγράφει πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, πρόστιμα για λαθρεμπόριο, απόκρυψη φορολογητέας ύλης, μη απόδοση ΦΠΑ, αρπάζει χρήματα από Δήμους, Περιφέρειες, Νοσοκομεία, κ.ά, χρήματα που είναι αναγκαία για την κάλυψη των αναγκών του λαού, καταλήγουν στους δανειστές.
Επόμενα, και η νέα συγκυβέρνηση πιάνει το νήμα της αντιλαϊκής πολιτικής από κει που το άφησε η προηγούμενη. Δηλαδή, παίρνει απ’ το λαό και τα δίνει σε δανειστές και μεγάλο κεφάλαιο.
       Ας δούμε όμως, τι πραγματικά διαπραγματεύεται η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες; Σίγουρα όχι για αυξήσεις των μισθών, των συντάξεων, για νέα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Αυτό που ζητά, είναι να χαλαρώσει η αυστηρότητα στην Ευρωζώνη, να ρυθμίσει τις δόσεις του χρέους, για να εξασφαλίσει χρήμα που θα πάει στο κεφάλαιο για να κάνει επενδύσεις. Αυτές τις μέρες στρώνουν το χαλί με στόχο μια νέα αντιλαϊκή συμφωνία. Από τώρα προετοιμάζουν το λαό. Ο υπουργός οικονομικών προχθές δήλωσε πως, «το καθήκον της κυβέρνησης μας είναι να δεχτεί το πολιτικό κόστος μερικών δύσκολων αποφάσεων που είναι αναγκαίες, για μα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των παγκόσμιων εταίρων μας».
       Φίλοι και σύντροφοι,
       Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συστηματικά προσπάθησε να πείσει ότι το πρόβλημα δεν είναι η ΕΕ και ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, αλλά η «νεοφιλελεύθερη διαχείριση» του. Θυμάστε προφανώς πως εκτός απ’ την Ελλάδα, θα άλλαζαν και την ΕΕ ! Τι αποδείχθηκε μέσα σε λίγες μέρες; Ότι μέσα στην ΕΕ δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Γι' αυτό ο λαός δεν πρέπει να στρατεύεται πίσω από τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα στους συμβιβασμούς και τις συγκρούσεις τους.
      Διέξοδος για το λαό μπορεί να υπάρξει μόνο με αγώνες που αμφισβητούν και συγκρούονται με τη στρατηγική της ΕΕ και των κομμάτων της. Ο δρόμος για τη λαϊκή ευημερία περνάει μέσα από την αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και μονομερή διαγραφή του χρέους. Γι' αυτήν τη διέξοδο καλεί το λαό να παλέψει το ΚΚΕ.
      Καινούργια κατάσταση όμως δεν έχουμε μόνο με την αλλαγή σε κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και στην Ευρωζώνη και παγκόσμια. Μεγαλώνει η ανισομετρία ανάπτυξης ανάμεσα στις χώρες που ήδη είχαν χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης και τις ανεπτυγμένες, αλλά και αποκλίσεις ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη του ισχυρού πυρήνα της ΕΕ. Μεγαλώνει η διαφορά της Γερμανίας με τη Γαλλία και την Ιταλία. Σήμερα έχουμε περισσότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα που αντιπαρατίθενται μεταξύ τους. Σ’ αυτά των ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνίας, προστέθηκαν της Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας, χώρες που αναπτύσσονται καπιταλιστικά με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης. Οι ανταγωνισμοί γίνονται πολύ περισσότεροι και δυστυχώς χώρος μεγάλου ανταγωνισμού είναι το τρίγωνο που αρχίζει από την Ουκρανία και φτάνει στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική. Κι’ εμείς στο κέντρο του κυκλώνα. Ένα παιχνίδι όμως πολύ επικίνδυνο για το λαό μας. Γιατί όπως λέει ο λαός μας «όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια».
     Ορισμένοι, όπως η σημερινή συγκυβέρνηση, ισχυρίζονται πως αυτή η πολιτική των μνημονίων απέτυχε. Όμως τα μνημόνια αυτό ακριβώς ήθελαν να πετύχουν, δηλαδή τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και πέτυχαν μια χαρά το στόχο τους. Μπορούν οι εργαζόμενοι να είναι αισιόδοξοι πως με την καπιταλιστική ανάπτυξη της οικονομίας μπορεί να γυρίσουμε στα επίπεδα του 2009;
  
     Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που από την πρώτη στιγμή είπε πως δεν χρειάζεται καμιά αναμονή. Μετά την κατάληξη της συμφωνίας οργάνωσε συλλαλητήρια, κατέθεσε πρόταση νόμου για την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, την αποκατάσταση του κατώτερου μισθού, των ΣΣΕ, του 13ου& 14ου μισθού και σύνταξης. Στη δική μας λογική δεν υπάρχει το όλα ή τίποτα!
    Αυτή την περίοδο και με την ευκαιρία της δίκης της Χ.Α., γίνεται μια προσπάθεια αυτή να πέσει στα μαλακά, δηλαδή, να καταδικαστούν όσοι εμπλέκονται άμεσα στις εγκληματικές πράξεις, τις δολοφονίες, και να αθωωθεί η Χ.Α ως εγκληματική οργάνωση. Όμως, η εγκληματική της δράση της Χ.Α, απορρέει απ’ το ναζιστικό της χαρακτήρα. Είναι εγκληματική οργάνωση γιατί έκανε εγκλήματα και καθοδηγούσε εγκλήματα, όπως οι φόνοι, «οι ασκήσεις με μαχαίρια» σε βάρος μεταναστών, των εργατών στο Πέραμα, όπου πρωτοστατούσαν και βουλευτές της ΧΑ. Είναι ναζιστική, εγκληματική οργάνωση, γιατί χωρίζει τους ανθρώπους ανάλογα με τα χρώματα, τη θρησκεία, με τον πολιτισμό και που έχει στόχο να αφανίσει οτιδήποτε είναι εναντίον αυτού που υποστηρίζουν και να εδραιώσουν τη νέα τάξη πραγμάτων, όπως την ονειρευόταν ο ίδιος ο Χίτλερ, που τον έχουν ευαγγέλιο. Κανείς σκεπτόμενος, προοδευτικός άνθρωπος δεν μπορεί να αποθέσει το ρόλο αντιμετώπισης του φασισμού – ναζισμού, στη Δικαιοσύνη.  Αυτό το έργο, είναι υπόθεση του λαού και πιστεύουμε ότι θα το πετύχει.

      Συντρόφισσες & σύντροφοι, Φίλες και φίλοι,
      Δεν θα κουραστούμε να αγωνιζόμαστε για το δίκαιο, για την αλήθεια, για να ορθοποδήσει το κίνημα, ο λαός, να περάσει στην αντεπίθεση, με την εργατική τάξη, το λαό μπροστά, την κοινωνική λαϊκή συμμαχία του. Ο συσχετισμός των δυνάμεων δε μένει παγωμένος. Αποδείχτηκε, πως όταν υπάρχει μια πρωτοπορία έτοιμη και αποφασισμένη, η λαϊκή ανταπόκριση στο κάλεσμα θα έρθει. Η ανάγκη θα φέρει και την οργή. Η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό.
       Ο 21ος θα είναι ο αιώνας της αναζωογόνησης του Κομμουνιστικού Κινήματος, ο αιώνας νέων κοινωνικών επαναστάσεων, που θα φέρουν με μεγαλύτερη ωριμότητα και σταθερότητα την εργατική τάξη και τις άλλες λαϊκές δυνάμεις στην πολιτική εξουσία, για να είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών κίνητρο της οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης.
      Προχωράμε πιο οργανωμένα και με αυξημένους φιλόδοξους στόχους, όπως έχουμε σχεδιάσει μπροστά στην πορεία για τα 100 χρόνια του Κόμματος», έκλεισε την τοποθέτησή του ο Σάκης Βαρδαλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)