Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Σε σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η Θ. Τζάκρη



Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Τζάκρη παρέστη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την Παρασκευή 17 Απριλίου παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δ. Γελαλή και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου,
καθώς και εκπροσώπων οργανώσεων ομάδων παραγωγών, με θέμα την παράταση των έκτακτων μέτρων για το ρωσικό εμπάργκο που είχαν ισχύσει πέρυσι για τα ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, ακτινίδια, μήλα κ.λπ. το οποίο θα τίθεται συνεχώς στις Διαχειριστικές Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλες για την άμβλυνση των συνεπειών του ρωσικού εμπάργκο στην εγχώρια παραγωγή. 
            Στην σύσκεψη αποφασίστηκε:
α) Να παραταθούν και φέτος τα προγράμματα ι) της δωρεάν διανομής σε ιδρύματα, ιι) της χυμοποίησης, ιιι) της πρώιμης συγκομιδής και ιν) της προώθησης των προϊόντων στην εγχώρια καθώς και σε νέες αγορές.
β) Να ζητηθεί η αναπροσαρμογή των τιμών που προβλέπονται από τον Κανονισμό 543/11 για την αξία της πρώτης ύλης, των μεταφορικών και της συσκευασίας.
γ) Να καλυφθεί μέρος του κόστους χυμοποίησης, όπως προβλέπεται και για την δωρεάν διανομή τροφίμων.
δ) Οι κατανομές των ποσοτήτων και των κονδυλίων να γίνουν με βάση τις ποσότητες που έχασε η κάθε χώρα από την απώλεια της ρωσικής αγοράς και όχι με βάση τις ποσότητες που παράγει.
ε) Να μην ισχύσει η ποσόστωση του 10% του μέσου όρου της τριετίας των ποσοτήτων που διακινήθηκαν από τις Ομάδες Παραγωγών.
            Στην σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης προτάσεις για τον καθορισμό ελάχιστων προδιαγραφών και κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους συγκέντρωσης, γνωστών ως «στεκιών»,  νωπών ροδακίνων που προορίζονται για μεταποίηση ή για διάθεση στην αγορά ως νωπά.
Η πρόταση η οποία υποβλήθηκε, ύστερα από ανταλλαγή απόψεων με την Ελληνική κονσερβοποιία φρούτων, Ομάδες Παραγωγών και Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, ιδιώτες εξαγωγείς και εμπόρους που λειτουργούν οργανωμένα, προβλέπει ανάκληση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ισχύει από το 2007 και έκδοση νέας που να περιλαμβάνει μίνιμουμ προδιαγραφών ως προς τους χώρους συγκέντρωσης (ελάχιστο εμβαδόν 2.000 τ.μ., ο χώρος να διαθέτει περίφραξη, γεφυροπλάστιγγα νόμιμα λειτουργούσα, στεγασμένο λογιστήριο, στέγαστρο σκίασης, τουαλέτα, ανυψωτικό μηχάνημα (κλαρκ) αδειδοτημένο) και ως προς το προσωπικό που εργάζεται εκεί (υπεύθυνο παραλαβής και λοιπό προσωπικό νόμιμα απασχολούμενο).
Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση θα πρέπει επίσης να προβλέπει διαπιστωτικούς ελέγχους για την ορθή λειτουργία των κέντρων συγκέντρωσης και επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα φαινόμενα συγκέντρωσης ροδακίνων σε ακατάλληλους χώρους (βενζινάδικα, νεκροταφεία κ.λπ.) που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες χρονιές χωρίς τήρηση των ελαχίστων όρων υγιεινής και ασφάλειας και χωρίς ελάχιστη διασφάλιση των ποιοτικών προδιαγραφών.

1 σχόλιο:

  1. πολυ ωραια και συγχαρητηρια -- για το πιο επικαιρο θεμα αραγε γιατι δεν ασχολθηκατε :::::: ειναι η οικονομικη βοηθεια 2 μερες πριν της εκλογες, της οποιας αναμενουμε συνεχεια οπως ελπιζουμε οι ροδακινοπαραγωγοι και διαλαλει ο πρωην υπουργος ========

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)