Τρίτη 12 Μαΐου 2015

70 ΧΡΟΝΙΑ από την ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ των ΛΑΩΝ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ






      Πραγματοποιήθηκε στο μαρτυρικό Ελευθεροχώρι του όρους Πάϊκο κοντά στα Γιαννιτσά από την Τομεακή Οργάνωση Πέλλας του ΚΚΕ  η πολιτική εκδήλωση για τα 70 χρόνια από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου με την ύψωση της
κόκκινης σημαίας στο Ράιχσταγκ του Βερολίνου. Η εκδήλωση έγινε στο χώρο του Mνημείου, δίπλα σε τμήμα του τοίχου του σχολείου του χωριού, που απέμεινε όρθιο από τη θηριωδία των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους, τον Μάρτη του 1944.
Έγινε κατάθεση στεφανιού από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στο μνημείο των δολοφονημένων Ελευθε-ροχωριτών από το γερμανικό στρατό κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους Ταγματασφαλί-τες. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αντιφασιστικά τραγούδια
Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε:
   Έκθεση βιβλίου
   Έκθεση με αρχειακό φωτογραφικό υλικό από την δράση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ.
      Την εκδήλωση άνοιξε η  Καίτη Χατζηβασιλειάδου, γραμματέας της ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ.
      Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε  ο Πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Γιαννιτσών Βασίλης Σκορδής.
      Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γιώργος Χαβατζάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ.Μακεδο-νίας του ΚΚΕ, που ανάμεσα σε άλλα τόνισε :
     «Η επέτειος για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών γίνεται η αφορμή για να επανέλθει στο προσκήνιο μια ιστορική περίοδος με συγκλονιστικά γεγονότα για την ανθρωπότη-τα.
      Εμπνεόμαστε από την ΕΑΜική Αντίσταση στην τριπλή κατοχή από το γερμανοϊταλικό – βουλ-γαρικό φασισμό και τους ντόπιους συνεργάτες τους, της οποίας Αντίστασης καθοδηγητική δύνα-μη, οργανωτής και κύριος αιμοδότης της ήταν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Τιμάμε τα εκατομμύρια των αγωνιστών σε όλο τον κόσμο που δε δίστασαν να θυσιάσουν και τη ζωή τους.
     Η επιχείρηση της ΕΕ, της αστικής τάξης και των κομμάτων της να διαστρεβλώσουν την Ιστορία, να συκοφαντήσουν τους κομμουνιστές και τη Σοβιετική Ένωση, για να αθωώσουν τον καπιταλισμό, δεν πρέπει να περάσει. Εδώ, στο ηρωικό Ελευθεροχώρι του Πάϊκου που το κατέστρεψαν οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους Ταγματασφαλίτες,  ξέρουμε από πρώτο χέρι τι είναι φασισμός.
     Στα χρόνια που μεσολάβησαν από τη λήξη του πολέμου μέχρι την ανατροπή του σοσιαλισμού, την αντεπανάσταση το 1991, οι κυβερνήσεις των καπιταλιστικών κρατών δεν τολμούσαν, τουλάχιστον ανοιχτά, όπως σήμερα, να αμφισβητήσουν αν όχι το ρόλο, τουλάχιστον τη συμμετοχή της ΕΣΣΔ στην πάλη για την ήττα του φασισμού.
    Σήμερα, μετά την αντεπανάσταση, ξαναγράφουν την ιστορία στα μέτρα τους. Εξαπολύουν μια άκρως επικίνδυνη προπαγάνδα που επιδιώκει να καταστρέψει την ιστορική μνήμη για το τότε, για εκείνη την εποχή, αλλά κυρίως βλέπει στο σήμερα και το αύριο, με σκοπό τη διαιώνιση του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος. Χτυπά στις λαϊκές συνειδήσεις και ιδιαίτερα στην συνείδησης της νεολαίας, προκειμένου να «σκοτώσει» τη δύναμη της ανατρεπτικής πάλης των λαών για το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, για την κομμουνιστική κοινωνία.
    Έτσι εξομοιώνουν τον κομμουνισμό με το φασισμό, εμφανίζουν τους κομμουνιστές ως εγκληματίες, άλλοι μάλιστα, ως δήθεν πιο αντικειμενικοί ιστοριογράφοι, λένε ότι και οι δύο πλευρές, σε τελευταία ανάλυση, έκαναν εγκλήματα!... Αποσπούν το φασισμό από τη μήτρα που τον γέννησε και που είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο.
     Γι΄ αυτό οι αυτοαποκαλούμενοι αριστεροί μας καλούν να συμμετέχουμε σε αντιφασιστικά μέτωπα που αφήνουν όμως στο απυρόβλητο το καπιταλιστικό σύστημα.Τόλμησαν ακόμη και την 9η Μάη από μέρα Νίκης των Λαών να τη μετατρέψουν σε «μέρα της Ευρώπης». Ενώ σήμερα, στην Αθήνα, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και ο τομέας δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνδιοργανωτές με διάφορες ΜΚΟ σε εκδήλωση για τη διάδοση των ναρκωτικών!!! Δεν είναι χυδαίο και ύπουλο να συνδέεται η γιορτή μαστούρας με την μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, που γιορτάζεται στις 9 Μάη, να λερώνουν με σάπιες ιδέες αυτή την κορυφαία στιγμή στην ιστορία της πάλης των λαών.
     Να γιατί, απέναντι σ΄ όλα αυτά, έχουμε ένα μεγάλο χρέος, ένα σημαντικό καθήκον. Να υπερασπιστούμε την ιστορική αλήθεια. Είναι πρώτα απ' όλα ευθύνη δική μας, όλων των απλών ανθρώπων του μόχθου, μα είναι και ευθύνη του πνευματικού κόσμου με πρώτους τους δασκάλους και τους καθηγητές, που διαμορφώνουν νεανικές συνειδήσεις και έχουν χρέος να διαπαιδα-γωγήσουν τις μελλοντικές γενιές έτσι, που να κινήσουν την ιστορία προς την πρόοδο. Να μη διδάσκουν τη συκοφαντία και το ψέμα ως ιστορία, αλλά την αληθινή, την πραγματική ιστορία που γράφτηκε με τη θυσία και πολλές φορές και με  το αίμα  των λαϊκών ανθρώπων, των κομμουνιστών και κομμουνιστριών, όχι μόνο ενάντια στο στρατό κατοχής αλλά και στα πλαίσια της ταξικής πάλης για το μεροκάματο, τη σύνταξη, την υγεία, την παιδεία, τα δημοκρατικά δικαιώματα κ.ά.
    Ο φασισμός και ο ναζισμός είναι δημιούργημα του καπιταλισμού, σπλάχνο από τα σπλάχνα του, γιατί ο καπιταλισμός έχει στο μεδούλι του την πάλη για κυριαρχία, για τα κέρδη και όταν δεν του φθάνουν άλλα μέσα, καταφεύγει και στον πόλεμο. Δεν στερούμαστε άλλωστε και σύγχρονων παραδειγμάτων. Δείτε τα εγκλήματα τους στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αυτά που διέπραξαν και εξακολουθούν να διαπράττουν στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία στη  Λιβύη, κλπ.
     Μάλιστα η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αντιθέσεις και ανταγωνισμούς στην περιοχή μας  συνεχίζεται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο όνομα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης, που επιδιώκει να κατοχυρώσει η Ελλάδα το ρόλο του παράγοντα ασφάλειας μέσα σε ένα «τρίγωνο αστάθειας», όπως το ονομάζουν (Ουκρανία, Μ. Ανατολή, Β. Αφρική).
     Μέσα από αυτό το δρόμο η κυβέρνηση - ανεξάρτητα τι ισχυρίζεται - παίρνει μέρος στην προετοιμασία του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού για ενδεχόμενη σύγκρουση με τη Ρωσία για το ουκρανικό πρόβλημα και την ένταση των επιθέσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών ή τη μετανάστευση.
  
      Εκατομμύρια άνθρωποι και πρώτοι απ΄ όλους εκείνοι των λαϊκών στρωμάτων, αγωνίστηκαν με κάθε τρόπο, για να πραγματοποιηθεί η μεγάλη Νίκη το 1945. Τιμάμε σήμερα την προσφορά τους, τη θυσία τους, από την πιο μικρή μέχρι και την υπέρτατη. Στον αγώνα αυτό είχε και ο ελληνικός λαός τη δική του αναμφισβήτητα σημαντική συμβολή με την πάλη του μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και τις οργανώσεις του. Το ΕΑΜ, που οργάνωσε την ένοπλη λαϊκή αντίσταση και έσωσε το λαό από την πείνα, δημιούργησε φύτρα εξουσίας στις απελευθερωμένες περιοχές (Αυτοδιοίκηση, Λαϊκή Δικαιοσύνη),τροφοδότησε τη λαϊκή πολιτιστική ανάταση και του οποίου ψυχή, καθοδηγητής και βασικός αιμοδότης υπήρξε το ΚΚΕ.
     Σε αυτόν τον αγώνα συνέδραμαν και οι κάτοικοι εδώ του μαρτυρικού Ελευθεροχωρίου, που από τους πρώτους οργανώθηκαν στο Ε.Α.Μ.. Η ιστορία βέβαια του χωριού δεν είναι τόσο γνωστή όσο αυτή του Χορτιάτη, της Καισαριανής ή του Διστόμου και άλλων περιοχών της Ελλάδας, που δοκίμασαν την αγριότητα των κατακτητών. Η γεωγραφική θέση του στους πρόποδες του Πάϊκου, η συχνή επαφή με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ στο βουνό, η προσφορά τροφίμων και βοήθειας ήταν καθολική.
     Δεν υπήρχε ούτε μία οικογένεια που να μην συμμετείχε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στον αγώνα. Πολλοί ήδη, πολεμούσαν με τους ΕΛΑΣίτες και έτσι όλοι μπήκαν στο στόχαστρο των Γερμανών και των συνεργατών τους Ταγματασφαλιτών.
     Την πρώτη εβδομάδα του Μάρτη 1944 μία ομάδα μοτοσικλετιστών Γερμανών εισέβαλαν και λεηλάτησαν για δύο ολόκληρες ημέρες το χωριό χωρίς να υπάρξουν θύματα. Όμως, στις 23 Μάρτη του 1944 οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους, ομάδες των ΠΑΟτζήδων (του Γ. Πούλιου και του Γ. Παπαδόπουλου), επανήλθαν στο χωριό.
      Οι φασίστες, αφού δολοφόνησαν 19 κατοίκους, ανάμεσα τους και δύο βρέφη, ολοκλήρωσαν το έργο τους παραδίδοντας το χωριό στις φλόγες και ξεθεμελιώνοντας με μανία όλα τα σπίτια. Βου-βός μάρτυρας της τραγωδίας αυτής το εναπομείναν ερείπιο από το σχολικό κτίριο του χωριού.
Το Ελευθεροχώρι, με τις 60 οικογένειες του,  πλήρωσε αναλογικά το μεγαλύτερο φόρο αίματος με τα 17 θύματα και τα 2 βρέφη από ότι άλλες πόλεις στη διάρκεια της Κατοχής.

      Ένα πολύ βασικό  δίδαγμα που προσφέρει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, είναι ότι : Ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος κι ας φαίνεται ότι είναι πανίσχυρος. Μπορεί να κυριαρχεί, όσο ο ίδιος και τα κόμματα που τον στηρίζουν καταφέρνουν να κρατάνε εγκλωβισμένη την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, την μικρομεσαία αγροτιά, τις γυναίκες, την νεολαία και να τους χειραγωγούν.
     Όταν όμως ο λαός αποφασίσει να αγωνιστεί οργανωμένα ενάντια στον κύριο αντίπαλο, που είναι τα μονοπώλια και η εξουσία τους, μπορεί να ανοίξει τον δικό του δρόμο και να τον φέρει σε πέρας με επιτυχία. Ας σκεφτούμε ότι και στα χρόνια της Κατοχής, η Γερμανία φάνταζε ανίκητη. Το καλλιεργούσαν και τα αστικά κόμματα: Καθίστε φρόνημα, δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τον Χίτλερ! Δεν βλέπετε; Έχει σαρώσει ολόκληρη την Ευρώπη!
     Όμως πώς θα ήταν σήμερα ο κόσμος αν δεν υπήρχε εκείνος ο ξεσηκωμός;
     Τα ίδια λένε και σήμερα. Όταν συζητάμε με τον εργατόκοσμο, με τα λαϊκά στρώματα, για την κατάσταση και πριν αλλά και τώρα, μας λένε ότι έχουμε δίκιο αλλά ότι αυτά που προτείνουμε δε γίνονται. Βέβαια άλλοι δεν είναι αποφασισμένοι να μπουν μπροστά, άλλοι είναι μπερδεμένοι, άλλοι απληροφόρητοι, χειραγωγημένοι με πλύση εγκεφάλου που γίνεται όχι μόνο από τα ΜΜΕ αλλά και από την εργοδοσία, το σχολείο, την εκκλησία, τους μηχανισμούς του αστικού κράτους και της ΕΕ.
     Αυτές τις μέρες που τιμάμε τα 70 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, είμαστε ανήσυχοι για τα τεκταινόμενα και το πώς θα εξελιχθεί όλη η ιστορία με τη δίκη της ΧΑ που θα ξαναρχινήσει στις 12 Μάη, μετά από δύο αναβολές. Ανησυχούμε για τη συζήτηση που εξελίσσεται για το αν η οργάνωση της ΧΑ είναι εγκληματική ή όχι. Η δίκη των στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής πρέπει να ολοκληρωθεί με την καταδίκη των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα και των συνεργών τους, όσων συμμετείχαν στη  δολοφονική επίθεση κατά των μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα, αλλά και κατά των Αιγύπτιων ψαράδων.
     Ο μόνος αγώνας που πραγματικά στρέφεται ενάντια στους άδικους πολέμους και το φασισμό είναι ο αγώνας που στρέφεται ενάντια στα μονοπώλια, στο καπιταλιστικό σύστημα. Η λεγόμενη αντιφασιστική συμμαχία και αγώνας, αποσπασμένος από την πάλη ενάντια στον καπιταλισμό, παγιδεύει σε δρόμο αδιέξοδο, ανακυκλώνει τις αιτίες που γεννούν το φασισμό.
     Η δύναμη του λαού βρίσκεται στη Λαϊκή Συμμαχία. Μόνο μια ισχυρή αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή συμμαχία της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολουμένων, της νεολαίας, των γυναικών, της φτωχής αγροτιάς μπορεί να πολεμήσει αποφασιστικά και το φασισμό, τελικά να εξαλείψει τη μήτρα που τον γεννά», έκλεισε την ομιλία του ο Γιώργος Χαβατζάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)