Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Όψιμη και αυξημένη παραγωγή ροδάκινου βλέπει η ΕΚΕ




Μικρή αύξηση αυξημένη σε σχέση με πέρσι προβλέπεται φέτος η παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου στην περιοχή του νομού Ημαθίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, Κώστας Αποστόλου.

Η μοναδική του ανησυχία, όπως είπε, είναι μήπως οι βροχές του Μαρτίου επηρεάσουν ποιοτικά κάποια ροδάκινα.
Υπενθυμίζεται ότι, πέρυσι, η παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου διαμορφώθηκε στους 425.000 τόνους και, φέτος, ο κ. Αποστόλου υπολογίζει ότι δεν θα τους ξεπεράσει.
Σε κάθε περίπτωση, μια πιο «έγκυρη» εκτίμηση θα μπορέσει να κάνει, όπως είπε, στα μέσα Μαΐου.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα που διενεργεί για λογαριασμό της ΕΚΕ τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και αφορά τη φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου. Τα αποτελέσματά της θα ανακοινωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Σε ό,τι αφορά τη συγκομιδή του προϊόντος, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΕ, αναμένεται να ξεκινήσει λίγο μετά τις 10 Ιουλίου, αφού παρατηρείται μια μικρή οψίμηση.
Υπενθυμίζεται, ότι τα ελληνικά συμπύρηνα ροδάκινα, σε ποσοστό 98% εξάγονται κυρίως στην Ευρώπη -βασικά στη Γερμανία και κατά δεύτερο λόγο στη Ρωσία- αλλά και την Ταϊλάνδη, ενώ η ελληνική κομπόστα "ταξιδεύει" και στην Αμερική και τον Καναδά.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο Perpignan της Γαλλίας, στο πλαίσιο της Euro-Mediterranean Fruit and Vegetable International Business Trade Fair, στην Ελλάδα αναμένεται αύξηση στα επιτραπέζια και στα συμπύρηνα ροδάκινα, μικρή μείωση στα νεκταρίνια και μεγάλη μείωση στα βερίκοκα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)