Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Σύσκεψη για την υπεύθυνη και ρεαλιστική προστασία του ποταμού Λουδία και της Τάφρου 66 στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας




Ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρου Θεοδωρίδη σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου, στην Έδεσσα, με θέμα την διαχείριση και προστασία των υδάτινων αποδεκτών στην Π.Ε. Πέλλας και, συγκεκριμένα, του ποταμού Λουδία και της Τάφρου 66.





Η σύσκεψη ξεκίνησε με εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη  ο οποίος έδωσε το στίγμα της συνάντησης. Τόνισε τον υπερτοπικό χαρακτήρα της πρωτοβουλίας με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη και υπηρεσιακών παραγόντων της Ημαθίας, τους οποίους ευχαρίστησε για την παρουσία τους. Επισήμανε τη σημασία της προστασίας των υδάτινων αποδεκτών καθώς, έτσι, διαφυλάσσεται η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων Ημαθίας και Πέλλας και οι επενδύσεις (υδατοκαλλιέργειες οστρακοειδών κ.ά.) στον Θερμαϊκό. Άλλωστε, η προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος και των υδατικών πόρων συγκαταλέγεται στις πρώτες προτεραιότητες των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων Ημαθίας και Πέλλας αφού με την εκπόνηση του χωρικού προτύπου θα εξασφαλιστεί η παραγωγή αγροτικών προϊόντων με διατροφική ασφάλεια και μεγάλη προστιθέμενη αξία που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής και περιφερειακής πραγματικής οικονομίας. Ο κ. Θεοδωρίδης υπογράμμισε ότι η περιβαλλοντική νομοθεσία (εθνική, ευρωπαϊκή, διεθνής) είναι ιδιαίτερα αυστηρή και οι υπηρεσίες, όπως και οι βιομηχανίες, καλούνται να την εφαρμόσουν. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης παρουσίασε ακόμη τους μηχανισμούς ελέγχου με τη συμμετοχή πολλών ανεξάρτητων κλιμακίων, μεταξύ αυτών και του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ) της Π.Ε. Πέλλας.

Ακολούθησε συνοπτική εισήγηση από τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδη ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόβλημα μεταφερόμενης ρύπανσης από την Πέλλα στην Ημαθία και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας. Όπως τόνισε ο κ. Καλαϊτζίδης, «όραμά μας είναι να καθαρίσουν οι κοίτες και τα πρανή των ποταμών και να χρησιμοποιηθούν για αναψυχή, αθλητισμό και περιβαλλοντική εκπαίδευση».

Ακολούθησαν εισηγήσεις από τον Διευθυντή Ανάπτυξης της Π.Ε. Ημαθίας κ. Γιώργο Μιχαλιά, τον Διευθυντή Ανάπτυξης της Π.Ε. Πέλλας κ. Δημόκριτο Μανδάλη, την Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Πέλλας κ. Στέλλα Λαμπάδα και το στέλεχος του ιδίου τμήματος και συνεργάτη του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Στέφανο Αργυράκη ο οποίος παρουσίασε και αξιολόγησε τα αποτελέσματα των ελέγχων και την εξέλιξη των περιβαλλοντικών δεικτών στον ποταμό Λουδία και στην Τάφρο 66 για το έτος 2014. Ακόμη, έγινε ειδική αναφορά στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (κανόνας 60/2000/ΕΚ) που σχετίζεται με τη διαχείριση των υδατικών πόρων (επιφανειακών και υπόγειων).

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες επισήμαναν τις δυσχέρειες για την αποτελεσματική περιβαλλοντική προστασία (μικρή παραγωγική περίοδος που δεν επιτρέπει τη βελτιστοποίηση των συστημάτων και την εκπαίδευση προσωπικού), παρουσίασαν το πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και, ακόμη, προτάσεις για βελτίωση (κατασκευή Φράγματος Καλής, αξιοποίηση αποβλήτων κ.ά.).

Σε δευτερολογία του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης τόνισε ότι υπάρχει σαφής βελτίωση των περιβαλλοντικών δεικτών χρόνο με το χρόνο αλλά χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για περαιτέρω αξιοποίηση των σύγχρονων ερευνητικών και τεχνολογικών ευρημάτων.

Ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Μπαρμπαρούσης αναφέρθηκε σε κάποιους «μύθους»  αναφορικά με την κατάσταση στην Τάφρο 66. Η ποιότητα των υδάτινων αποδεκτών δεν είναι τόσο κακή όσο παρουσιάζεται. Η ρύπανση είναι οργανικής μορφής, όχι ιδιαίτερα τοξική και τα προβλήματα είναι προσωρινά. Απαιτείται να υπάρξει μεγαλύτερη μέριμνα για την παροχέτευση νερών, ιδιαίτερα τις κρίσιμες περιόδους. Επίσης, οι τεχνολογικές λύσεις που αναπτύχθηκαν απαιτούν αυξημένη τεχνογνωσία και εξειδικευμένο προσωπικό για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους.

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Τ.Ε.Ε. κ. Λευτέρης Αβραμίδης συνεχάρη τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη για την πρωτοβουλία και ανέφερε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η διατήρηση υψηλής παραγωγικότητας χωρίς να καταστρέφεται το περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο σημαντικός μπορεί να είναι ο ρόλος των μηχανικών.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος κ. Κώστας Αποστόλου αναφέρθηκε διαχρονικά στις προσπάθειες και δράσεις που έχουν γίνει από το 1995 μέχρι σήμερα με θεαματικά αποτελέσματα. Η συνεργασία είναι απαραίτητη και οι βιομήχανοι είναι ευχαριστημένοι από την υποστήριξη που παρέχουν οι υπηρεσίες. Η ποιότητα των προϊόντων μας είναι υψηλή ενώ έχουν γίνει πολύ μεγάλες επενδύσεις και στην παραγωγή και στη διαχείριση των αποβλήτων που φέρνουν τις επιχειρήσεις μας σε ηγετικές θέσεις παγκοσμίως. Επιπλέον, ο κ. Αποστόλου τόνισε τη στενή αλληλοεξάρτηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων καθώς οι βιομήχανοι μεταποιούν τα προϊόντα που παράγονται από τους αγρότες και οι τοπικές αρχές θέλουν την ανάπτυξη του τόπου.

Έπειτα, ο κ. Λευτέρης Σαϊτης από τη μεριά των βιομηχάνων αναφέρθηκε στις μεγάλες περιβαλλοντικές επενδύσεις που προωθούν οι βιομηχανίες της Πέλλας όπως, για παράδειγμα, η βιομηχανία ΚΡΟΝΟΣ η οποία έχει πρόγραμμα περιβαλλοντικών υποδομών ύψους 1,5 εκατ. Ευρώ.

Κλείνοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης τόνισε ότι η περιβαλλοντική υπευθυνότητα είναι κάτι που αφορά όλους, ενώ, η αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος εξαρτάται από το σύνολο των προσπαθειών καθώς η ρύπανση δεν «γνωρίζει» σύνορα. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Θεοδωρίδης παρακολουθεί στενά το θέμα και οι εξελίξεις στον τομέα του περιβάλλοντος θα συζητούνται σε τακτά χρονιά διαστήματα κατά τη διάρκεια της μεταποιητικής περιόδου.

Τέλος, οι κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες Ημαθίας και Πέλλας μίλησαν για την τήρηση, χωρίς εξαιρέσεις, της διαδικασίας ελέγχου και επιβολής αυστηρών κυρώσεων σε όλες τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, όπως άλλωστε προβλέπεται από την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Π.Κ.Μ. κ. Γιώργος Μπαρμπαρούσης, ο Διοικητής του Α.Τ. Έδεσσας κ. Σεραφείμ Παπαδόπουλος, ο Υποδιοικητής της Π.Υ κ. Παναγιώτης Φωστηρόπουλος, ο Διευθυντής Ανάπτυξης της Π.Ε. Ημαθίας κ. Γεώργιος Μιχαλιάς, ο Διευθυντής Ανάπτυξης της Π.Ε. Πέλλας κ. Δημόκριτος Μανδάλης, ο κ. Αθανάσιος Λιάμπας από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Σκύδρας, η κα. Σαλγκάμη Γλυκερία από τη Διεύθυνση Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Π.Κ.Μ., ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε. κ. Κώστας Αποστόλου,  ο Πρόεδρος της βιομηχανίας ΚΡΟΝΟΣ κ. Λευτέρης Σαϊτης, οι κ.κ. Ανδρέας Φαίδωνος-Προϊστάμενος Λογιστηρίου και Νίκος Γεωργόπουλος-Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης από τη βιομηχανία ΔΑΝΑΪΣ, ο Διευθυντής Παραγωγής της ΣΚΟ Α.Ε. κ. Φώτης Μαυροματίδης, η κα. Αριστία Δήμτση από τη βιομηχανία COVITA A.E., ο κ. Νίκος Χριστοδούλου και η κα. Όλγα Παναγοπούλου εκπρόσωποι της CONEX A.E. ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων όπως ο Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Τ.Ε.Ε. κ. Λευτέρης Αβραμίδης, η Διευθύντρια του Α.Σ. Πέλλας κα. Αναστασία Χατζηστρατή, η κα. Ελευθερία Σαλονικίδου από το Δήμο Πέλλας και ο κ. Γιάννης Τρυψιάνης από τον Τ.Ο.Ε.Β. Εδεσσαίου.
                                                                                                                           

2 σχόλια:

  1. αυτο που είχαμε ήταν το εξής και πρέπει να δωθεί η αντίστοιχη προβολή απ τα ΜΜΕ: τα εργοστάσια τα οποία ρυπαίνουν επικίνδυνα,για να λειτουργήσουν, έχουν ανάγκη την εκμετάλευση του νερού !! Αυτού του υπέρτατου αγαθού.Τι κάνουν οι βιομηχανίες? βάζουν μπροστά τους αντιπεριφερειάρχες (!!!!!!!!) οι οποίοι αντι να βάζουν πάνω απ όλα το περιβάλλον,την προστασία του,την ανάδειξη του φυσικής ομορφιάς, ψάχνουν δικαιολογίες για παρεμβάσεις σε ποταμούς κλπ έτσι 'ωστε να εξυπηρετουν άγνωστα συμφέροντα....
    Ουσιαστικά ο κ Θεοδωρίδης επιλέγει όχι την αγνη προστασία της φύσης γιατί απλά δεν ξέρει πως είναι...δεν γνωρίζει τι θα πει να δημιουργείς υψηλό προιόν την ίδια την αγνότητα της φύσης.Προφανώς και θεωρείτε ύποπτη κάθε τέτοια συνάντηση.Η σύνθεση της είναι αστεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυρίαρχο ρόλο σε μια τέτοια σύσκεψη θα έπρεπε να έχουν άνθρωποι σχετικοί με την προστασία της φύσης-φυσικών πόρων.Δεν υπήρχε κανένας τέτοιος ή ήταν μειοψηφία. Έβαλαν 10 λύκους με 1 πρόβατο να αποφασίσουν τι φάνε μεσημεριανό !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)