Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015

Στήριξη στις ομάδες παραγωγών

Την πλήρη υποστήριξή του, αλλά και τον ισχυρό ρόλο που επιφυλάσσει η νέα κυβέρνηση στις Ομάδες Παραγωγών, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου,
μιλώντας κατά την επίσημη παρουσίαση της πρώτης Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων, Γιγαρτόκαρπων και Ακτινιδίων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Ιουνίου στη Βέροια.
Την εκδήλωση, στην οποία μίλησαν επίσης ο πρόεδρος της κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης και ο πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης Δημήτρης Χαμπίδης, παρακολούθησαν πάνω από 400 αγρότες και εκπρόσωποι φορέων, ενώ παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης αγροτικού τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Ταχμαντζίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης  Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θόδωρος Θεοδωρίδης, οι δήμαρχοι Βέροιας, Νάουσας, Αλεξάνδρειας, Γιαννιτσών, εκπρόσωποι των τοπικών Επιμελητηρίων, Οργανώσεων Παραγωγών και Συνεταιρισμών από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, εκπρόσωποι Τραπεζικών Ιδρυμάτων, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
«Θα είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τέτοιες προσπάθειες, για να πάρει ο αγροτικός χώρος αυτό που του ανήκει» δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός, ενημερώνοντας ταυτόχρονα ότι στο επόμενο διάστημα θα δοθεί σε διαβούλευση νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των συνεταιρισμών, με το οποίο θα επιχειρήσει να δώσει ζωντάνια στο θεσμό και να ενισχύσει τη δημιουργία ισχυρών Ομάδων Παραγωγών.
Σημεία Ομιλίας
Αναπληρωτή Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου  στην εκδήλωση για την ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων, Γιγαρτόκαρπων και Ακτινιδίων στη Βέροια

Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε ως  κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, ως και αυτή τη στιγμή που μας έχουν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό δηλώνουμε  προς όλες τις κατευθύνσεις και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο: Αλλάζουμε σελίδα.
Η χώρα σταματά να είναι μνημονιακή αποικία και πρωταγωνιστής σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι o ίδιος ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός που αποφάσισε στις 25 Γενάρη.
Κι αυτή την ώρα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει την διαπραγματευτική μας στρατηγική και μας  ευχαριστεί γιατί κρατήσαμε το γόητρό του ψηλά.
Αυτή την λαϊκή εντολή,  θα την υπηρετήσουμε μέχρι το τέλος, υλοποιώντας από την επόμενη ημέρα της συμφωνίας που θα υπογράψουμε , το πρόγραμμά μας.
Στις πρωτοφανείς οικονομικές συνθήκες κρίσης που ζούμε ανατρέπονται πολλά δεδομένα, κοινωνικά, οικονομικά και παραγωγικά, που δεν αφήνουν ανεπηρέαστο και τον αγροτικό χώρο.
Παρόλα αυτά, έχουμε ξεκινήσει με ρεαλιστικές κινήσεις ουσιαστικής προσέγγισης των προβλημάτων και αποκατάστασης συσσωρευμένων αδικιών που εμπίπτουν στην αντίληψη μας, μέσα από ένα άμεσο διάλογο με αρμόδιους συλλογικούς φορείς της επιστημονικής κοινότητας και του αγροτικού πληθυσμού. Έτσι ώστε οι αξίες, οι στόχοι και οι ενέργειες της κυβέρνησης μας, να αρχίσουν σταθερά να αποκτούν περιεχόμενο και εφαρμογή.
Στις μέρες μας, οι προκλήσεις και οι αβεβαιότητες του ανταγωνιστικού και συνεχώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος, δημιουργούν και στην Ελληνική γεωργία, που παρά το μικρό της μέγεθος έχει τεράστια πλεονεκτήματα, νέα πολυσύνθετα προβλήματα.
Είναι πλέον κοινά αποδεκτό, ότι για την αντιστροφή των δυσμενών αυτών τάσεων, η αγροτική μας οικονομία χρειάζεται να ενισχύσει τις παραγωγικές της ικανότητες και να τονώσει την εξωστρέφεια της, εστιάζοντας πρωτίστως στην ποιοτική διάσταση του παραγωγικού σχήματος και  στη δημιουργικότητα  μέσω συλλογικών –συνεργατικών δομών.
Εργαζόμαστε συστηματικά, να μην χαθούν πόροι από λάθη, παραλείψεις και σκοπιμότητες όπως των προηγούμενων ετών και κυβερνήσεων.
Οριστικοποιούμε το νέο ΠΑΑ με σημαντικές προβλέψεις και επενδυτικές ενισχύσεις, ιδιαίτερα στις συλλογικές επαγγελματικές οργανώσεις και τον κλάδο των οπωροκηπευτικών.
Ενισχύουμε  συμβουλευτικά σε όλους τους τομείς τα ποιοτικά προϊόντα και την Ελληνική περιφέρεια.
Δημιουργούμε σε νέα πιο υγιή βάση τις υποστηρικτικές δομές όπως των διεπαγγελματικών οργανώσεων. Σαν αυτή που αυτή δημιουργείται σήμερα κάτω από τις ανάγκες της εποχής, και των περιοχών σας .
Ίσως μερικοί αναρωτηθείτε  γιατί δεν μπορούν να γίνουν αυτά από τους  αγροτικούς  Συνεταιρισμούς. Δυστυχώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι βυθισμένοι σε χρέη,  έχουν αδρανοποιηθεί ή φυτοζωούν ως οργανώσεις σφραγίδες και ως γραφειοκρατικοί μηχανισμοί, προθάλαμοι παραγοντισμού. Είναι εμφανές ότι οι ίδιοι οι αγρότες δεν τους εμπιστεύονται πια καθώς δεν πιστεύουν πλέον ότι θα υποστηριχτούν τα συμφέροντα τους από αυτούς. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει, έχουμε υποχρέωση να την ανατρέψουμε.
Η στροφή στην παραγωγή, η ανασυγκρότηση της ελληνικής γεωργίας και η ανάδειξη του αγροδιατροφικού μας μοντέλου χρειάζεται ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του συνεργατισμού.
Φέρνουμε  νέος νόμο, που  στοχεύει να ανατρέψει θετικά και δημιουργικά μια απαξιωμένη κατάσταση που συνεχίζει να οδηγεί σε ουσιαστική ατροφία και μαρασμό ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των αγροτών,  για την υιοθέτηση του οποίου χρειάστηκαν σκληροί αγώνες και θυσίες.
Για τις οργανώσεις παραγωγών (ΟΠ) του κανονισμού 1308/2013 θα προβλεφθούν διατάξεις που θα διασφαλίζουν την γρήγορη ανάπτυξη τους. Οι ΟΠ θα συγκροτούνται με πρωτοβουλία σχετικά μικρού αριθμού παραγωγών οι οποίοι όμως θα διαθέτουν μια  λογική εμπορεύσιμη ποσότητα κάποιου προϊόντος.
Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε την δημιουργία πολλών ΟΠ αλλά με σταθερούς κανόνες που δεν θα μεταβάλλονται δημιουργώντας προβλήματα στους παραγωγούς. Αντίθετα για τις Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών  που συγκροτούνται με πρωτοβουλία των ΟΠ προσανατολιζόμαστε  σε ισχυρές οντότητες με μεγάλες εμπορεύσιμες ποσότητες προϊόντων, για να μπορούν να αντιμετωπίζουν  τον ανταγωνισμό και να προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες στους παραγωγούς. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

7-21