Κόστος σε ζωές
Το δικό του mea culpa για τα λάθη του ΔΝΤ στην Ελλάδα καταθέτει, μάλλον αργά, ο πρώην επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Κάν.
Σε άρθρο του που δημοσιεύεται ταυτόχρονα στα αγγλικά και στα γαλλικά υπό ...
τον τίτλο "Μαθαίνοντας ο ένας από τα λάθη του άλλου", ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ - όταν η Ελλάδα προσέφυγε στο Ταμείο - γράφει ότι θα έπρεπε να είχε πιέσει πιο πολύ τους ηγέτες της ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσει την Ελλάδα, αναγνωρίζει ότι «υπολόγισε λάθος τις επιπτώσεις της «προσαρμογής» και κατηγορεί τους πιστωτές ότι δεν πήραν το μάθημά τους και «επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη».
«Πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά, χρειαζόμαστε αλλαγή λογικής, χρειαζόμαστε μια ριζικά διαφορετική κατεύθυνση για να επαναπροσδιορίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα», γράφει ο Ντομινίκ Στρος-Καν και προτείνει όχι άλλη χρηματοδότηση για την Ελλάδα αλλά γενναιόδωρη επιμήκυνση του χρέους και μείωσή του από τον λεγόμενο επίσημο τομέα (OSI).
«Επιμένοντας στην εμπροσθοβαρή δημοσιονομική προσαρμογή είναι και οικονομικά και πολιτικά ανεύθυνο. Το να χορηγείς οικονομική ενίσχυση απλώς για να ξεπληρώνονται οι επίσημοι πιστωτές είναι απλώς άσκοπο. Το Eurogroup είχε δεσμευτεί τον Νοέμβριο του 2012 να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους. Τώρα είναι η ώρα να υλοποιήσει αυτή τη δημιουργικά αόριστη υπόσχεσή του», γράφει επισημαίνοντας:
«Το ΔΝΤ πρέπει να κάνει το ίδιο... Γνωρίζω τα θεσμικά προβλήματα που θα προκύψουν αλλά θα πρέπει να ξεπεραστούν... Παρατείνοντας το τρέχον αποτυχημένο πρόγραμμα, παρατείνοντας την οικονομική κακουχία και την αγωνία και τις διχαστικές εντάσεις μεταξύ πιστωτών και οφειλέτη μπορεί να αποβεί καταστροφικό». «Αυτά είναι λάθη που η Ευρώπη έχει κάνει πάρα πολλές φορές στην ιστορία της για να τα επαναλαμβάνει και τώρα.... Θέλω να παροτρύνω τους φίλους μου και πρώην συναδέλφους να μη συνεχίσουν σε αυτό το μονοπάτι που καταλήγει σε αδιέξοδο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου