Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

«OXI» ιταλών επιστημόνων, καθηγητών και ερευνητών

dimopsifisma-oxiΕκατοντάδες ιταλοί καθηγητές, ερευνητές και διανοούμενοι υπέγραψαν έκκληση υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην χώρα μας την ερχόμενη Κυριακή, εκφράζοντας την «έντονη ανησυχία για την κατάσταση και μεγάλη αγανάκτηση για τον εκβιασμό των τεχνοκρατών της λιτότητας σε βάρος του ελληνικού λαού».
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή .....

«Έναν χαιρετισμό σε όλο τον ελληνικό λαό και, ιδιαίτερα, στις συναδέλφους και στους συναδέλφους μας στον τομέα της εκπαίδευσης, των πανεπιστημίων και της έρευνας. Οι υπογράφοντες ζούν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από εκεί που ζεἰτε εσείς, και όμως, αν την μετρήσουμε με το μέτρο της ευαισθητοποίησης και της ανησυχίας για το μέλλον, ακόμα και αυτή η μικρή απόσταση φαίνεται να εξαφανίζεται. Και αυτό συμβαίνει στις ημέρες μας, σ´αυτήν την άλλη πλευρά της Μεσογείου, ενώ παρατηρούμε με προσοχή και ανησυχία τα όσα συμβαίνουν στη χώρα σας και γύρω από αυτήν.
Είμαστε μελετητές και επιστήμονες, ερευνητές και ερευνήτριες, καθηγητές των ιταλικών πανεπιστημίων. Μερικοί από εμάς ασχολούνται με την φιλολογία και την ιστορία, άλλοι με τις κοινωνικές επιστήμες και άλλοι με τα μαθηματικά, τη φυσική τη βιολογία. Ωστόσο, ο καθένας μας μοιράζεται μια ισχυρή αναγνώριση προς τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία του. Πώς αλλιώς μπορούμε να κάνουμε; Η Ελλάδα ήταν το αληθινό λίκνο της δυτικής σκέψης, το σταυροδρόμι των εμπειριών που δημιούργησαν για πρώτη φορά το πνεύμα της αγάπης για τη γνώση, σε κάθε τομέα της. Όλες και όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά το πόσο η ελληνική κουλτούρα και η σκέψη έχουν συμβάλει σ ‘αυτή την αρχική, την πραγματική ώθηση προς την ενότητα και την αδελφοσύνη των ανθρώπων σε αυτό το μέρος του κόσμου. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι αυτές είναι οι ρίζες μας, πολύ πριν – και πιο πολύ – απο κάθε μύθο ή ιδεολογία που θεωρήθηκαν θεμελιακοί για την Ευρώπη.
Πάνω απ ‘όλα, ο καθένας από εμάς μοιράζεται μια βαθιά ανησυχία για τα γεγονότα που εναλλάσσονται σε αυτές τις ημέρες, καθώς και μια βαθιά περιφρόνηση για τον εκβιασμό που έχει επιβληθεί από την τεχνοκρατία της λιτότητας, η οποία πια αποκάλυψε σήμερα τον αληθινό στόχο της αγριότητας της: να επιβάλει ένα ενιαίο, αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο, βασισμένο στη συντριβή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Για τους λόγους αυτούς, δεν μπορούμε να μην στηρίξουμε τον ελληνικό λαό σε αυτή τη δύσκολη σελίδα της ιστορίας του. Γνωρίζουμε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου, αν όπως ελπίζουμε θα επιβεβαιώσει τη νίκη του «ΟΧΙ», θα οδηγήσει σε ένα κλίμα σύγχυσης που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν μερικοί για να υποχρεώσουν τις ελληνίδες και τους έλληνες πολίτες να σκύψουν το κεφάλι τους. Για το λόγο αυτό, δεσμευόμαστεαπό τώρα, με την επιστολή μας αυτή, να προσφέρουμε την αλληλεγγύη μας: όχι μόνο ηθική, αλλά και με τη μορφή συγκεκριμένης δράσης. Αυτά που βάζουμε στο χαρτί με αυτές τις λέξεις είναι η δέσμευση, ατομικά και συλλογικά, να σας υποστηρίξουμε και να συνεργαστούμε μαζί σας για την ανοικοδόμηση της Ελλάδα και την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού προτύπου, που θα διασχίζει, αλλά και θα περικλείει τον κόσμο της γνώσης, στον οποίον όλες και όλοι μας εργαζόμαστε.
Ελπίζουμε ότι ο ελληνικός λαός θα αντιμετωπίσει την επιλογή του με πλήρη αυτονομία και αξιοπρέπεια, έχοντας υπ´όψιν του ότι η διεθνής αλληλεγγύη προς αυτόν ενισχύεται συνεχώς. Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος είναι αγανακτισμένος και κινητοποιείται, γιατί η Ελλάδα μπορεί να αποδείξει ότι μια διαφορετική Ευρώπη – ένας διαφορετικός κόσμος – είναι πραγματικά εφικτοί στόχοι, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο υποταγή-δουλεία στις αγορές ή βαρβαρότητα και αναρχία. Θέλουμε να εκφράσουμε στον καθένα από εσάς, και κυρίως στους και στις συναδέλφους μας, την πλήρη υποστήριξή μας.
Μια τελευταία σημείωση. Δεν θα βρείτε στο τέλος της παρούσας επιστολής, τη συνήθη λίστα των διάσημων υπογραφών: δεν είναι πρόθεση των υπογραφόντων να προτείνουν μια συνήθη δήλωση προθέσεων, μια ακόμη πνευματική βιτρίνα χωρίς αντίκρυσμα. Η δικιά μας είναι μια υπόσχεση πραγματικής αλληλεγγύης, πρόλογος στη νέα εποχή και εμψυχώνεται από ένα διαφορετικό πνεύμα. Το πνεύμα μιας νέας αλληλεγγύης μεταξύ των λαών της Ευρώπης και της Μεσογείου, που θα είναι σε θέση να οικοδομήσει μια νέα γνώση και ένα καινούριο κόσμο, πιο δίκαιο, με περισσότερη αλληλεγγύη, πιο ελεύθερο. Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους και σε όλους εσάς.
Ζήτω η Ελλάδα!»
Οι ιταλοί κλείνουν την επιστολή τους με έναν μακροσκελή ενυπόγραφο κατάλογο των ονομάτων, που συμμετέχουν στην κίνηση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)