Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

SOS εκπέμπουν οι παραγωγικές εξαγωγικές επιχειρήσεις για τις επιπτώσεις των capital controls




Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, προσπαθώντας να ενημερώνει την ελληνική εξαγωγική κοινότητα και να ανταποκριθεί στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για τις επιχειρήσεις λόγω των capital controls,
υποστήριξε την εκδήλωση με θέμα «Κινήσεις επιβίωσης ελληνικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των capital controls», που διοργάνωσε η Eurofast Global (Greece) στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ Κυριάκος Λουφάκης. Ακόμα, ο Δρ Λουφάκης συμμετέχει με παρέμβαση στην σημερινή εκδήλωση με θέμα «Capital Controls & Επιχειρείν», που διοργανώνεται από την Boussias Conferences στην Αθήνα.

Βασικό πρόβλημα των εξαγωγικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο των capital controls είναι η διάρρηξη της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η ελληνική οικονομία έχει πολύ μικρό βαθμό αυτάρκειας, λιγότερο από 20%. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 80% των α’ υλών και ενδιάμεσων προϊόντων, που χρησιμοποιούμε στην παραγωγή μας, είναι εισαγόμενα. Έτσι, οι περισσότερες εξαγωγικές επιχειρήσεις αγοράζουν πρώτες & βοηθητικές ύλες και υλικά συσκευασίας από εισαγωγείς των προαναφερόμενων ειδών από το εξωτερικό. Με τα σημερινά δεδομένα, οι εισαγωγείς θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα, το οποίο τελικά μεταφέρεται και στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των εμβασμάτων εξωτερικού, το μέτρο αποτελεί σίγουρα θετικό βήμα, ωστόσο αναμένουμε τις προϋποθέσεις και τον τρόπο εφαρμογής της νέας διαδικασίας. Επίσης αναγκαίος είναι ο άμεσος προσδιορισμός του τρόπου και η επιτάχυνση εφαρμογής της πρόβλεψης στη νέα ΥΑ για πληρωμή τιμολογίων εξωτερικού μέχρι του ποσού των 100.000€.

Αίτημα του ΣΕΒΕ είναι ο επανακαθορισμός των ορίων αναλήψεων από λογαριασμούς εξωστρεφών επιχειρήσεων (παραγωγών, εξαγωγέων, μεταφορέων) για τη διευθέτηση των καθημερινών αναγκών και την κάλυψη επιχειρηματικών εξόδων στο εξωτερικό (επιχειρηματικές αποστολές, συναντήσεις, εκθέσεις, επιτόπιες επισκέψεις για παροχή τεχνικών υπηρεσιών για προϊόντα που έχουν εξαχθεί,  δαπάνες μεταφοράς, κτλ).

Η αποκατάσταση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων είναι αναγκαία. Ενδεικτικά ο ΣΕΒΕ αναφέρεται στην ανάγκη αποκατάστασης της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος ΟΑΕΠ-Εξωστρέφεια: θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα άμεσης υπογραφής των συμβάσεων ενεχυρίασης μεταξύ συνεργαζόμενων τραπεζών και εξαγωγικών επιχειρήσεων για κάθε συναλλαγή ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πολύ χρήσιμο αυτό πρόγραμμα ασφάλισης-χρηματοδότησης του Οργανισμού.

Επιπλέον, κρίσιμα θέματα τα οποία θα πρέπει άμεσα να επιλυθούν είναι:

-Οι επιταγές που έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν στο διάστημα 30/6 έως 30/7. Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί και άλλος χρόνος, τουλάχιστον ενός μήνα, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

-Η κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών.

-Η επιβάρυνση σταλιών – αποθήκευτρων. Χιλιάδες containers παραμένουν στα λιμάνια της χώρας και επιβαρύνονται με αποθήκευτρα. Ο ΣΕΒΕ έχει ήδη ζητήσει από την ΟΛΘ ΑΕ να αντιμετωπίσει με επιείκεια το θέμα, ώστε η επιβάρυνση των επιχειρήσεων να είναι η μικρότερη δυνατή. 

-Το πρόβλημα των μεταφορών. Η συρρίκνωση των εισαγωγών εξαιτίας των capital controls έχει επιβαρύνει σημαντικά τις εξαγωγές. Διότι, πέραν της απαίτησης των μεταφορέων για πληρωμή τους με μετρητά (για πληρωμή πετρελαίου, κ.λ.π.), έχει αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος μεταφοράς εξαγόμενων προϊόντων, καθώς δεν υπάρχουν φορτία προς επιστροφή. Θα πρέπει για το διάστημα που διαρκεί αυτή η ανωμαλία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Μεταφορών και Ναυτιλίας, να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι για τη μεταφορά των εμπορευμάτων π.χ. χρησιμοποίηση φορτηγών τρίτων χωρών.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί πλήττει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων και της χώρας με ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία και την απασχόληση. Ο ΣΕΒΕ εκπέμπει SOS για την χαλάρωση των capital controls για τις εισαγωγικές-εξαγωγικές επιχειρήσεις και την άμεση αποκατάσταση της ομαλότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τονίζει μάλιστα ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να δίδεται απόλυτη προτεραιότητα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις που είναι οι μόνες μαζί με τον τουρισμό και τη ναυτιλία που φέρνουν συνάλλαγμα στην χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)