Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΥΡΙΝΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ:





Μόνο θεσμικά λύνονται
 τα προβλήματα

Απάντηση σε ανούσιες αιτιάσεις δημοτικού συμβούλου στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλμωπίας


Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που ψήφισαν οι παλιότεροι δεν προβλέπει αποζημιώσεις πέραν του παγετού για τα συμπύρηνα ροδάκινα σε αυτό το στάδιο.
Αρχίζει η συζήτηση για την τροποποίηση του κανονισμού με συμμετοχή των αγροτών. Οι αγρότες της Πέλλας  με την νέα αυτοοργάνωση τους να προτείνουν ζημιές που πρέπει να καλύπτονται 
Όποιος ,έστω και ελάχιστα, έχει σχέση με ζητήματα ΕΛΓΑ γνωρίζει ότι ο ΕΛΓΑ εδώ και χρόνια  λειτουργεί ως πλήρως ανταποδοτικός οργανισμός, δεν ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πληρώνει ο αγρότης ασφάλιστρα και ο ΕΛΓΑ πληρώνει τις ζημιές που προβλέπει ο κανονισμός του, κανονισμός που ψηφίστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και που είναι απολύτως αναχρονιστικός.
Γνωρίζετε ότι τόσο προσωπικά όσο και άλλοι βουλευτές Πέλλας και Ημαθίας επιδιώξαμε με συσκέψεις, παραστάσεις κλπ να εξεταστούν επιστημονικά οι φετινές ζημιές στα συμπύρηνα ροδάκινα όσον αφορά την αιτία τους. Ως γνωστόν ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει ( με βάση τον κανονισμό του ) τον παγετό και όχι τις ζημιές από βροχοπτώσεις κλπ. Η επιστημονική επιτροπή του ΕΛΓΑ καθώς και η ευρύτερη σύσκεψη με συμμετοχή των Γεωπονικών Πανεπιστημίων και άλλων φορέων απεφάνθη ότι η ζημιά στα συμπύρηνα ροδάκινα δεν προήλθε από παγετό.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ μας διαβεβαίωσε ότι μετά τον έλεγχο των φετινών δηλώσεων καλλιέργειας θα ξεκινήσει η αναγκαία συζήτηση για τις αλλαγές στον κανονισμό. Στις συζητήσεις αυτές θα συμμετέχουν και οι αγρότες. Σ’ αυτή την διαδικασία οφείλουν οι αγρότες της Πέλλας και Ημαθίας να προτείνουν τις ζημιές που θεωρούν ότι πρέπει να καλύπτονται στις καλλιέργειες της περιοχής ( δενδρώδεις καλλιέργειες, σπαράγγια και άλλες). Να γίνουν οι αναλογιστικές μελέτες, να δούμε το ασφάλιστρο που πρέπει να πληρώνεται και η όποια δυνατότητα τμήμα του να καλύπτεται από Κοινοτικά κονδύλια. Μόνο έτσι δεν θα προσπαθεί κάθε χρόνο ο αγρότης , αναπαράγοντας τις πελατειακές σχέσεις, να κάνει το κρέας ψάρι για να ελπίζει ότι θα αποζημιωθεί.
Η νέα ηγεσία του ΕΛΓΑ και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να λύσει το πρόβλημα  και όχι να το αναπαράγει με στόχο ο αγρότης να γνωρίζει ότι θα καλύπτονται οι συνήθεις ζημίες των καλλιεργειών της Πέλλας, να σταματήσουν οι πελατειακές σχέσεις και οι συνήθεις κατηγορίες χωρίς καμιά ουσία, όπως αυτές που εκτοξεύτηκαν από «συνήθεις υπόπτους»
 (   Σ.Σ.   Χ. Χουρσόγλου)  που βάλλουν αδιακρίτως κατά πάντων στα δημοτικά συμβούλια θεωρώντας, ματαίως,  ότι έτσι θα γίνουν συμπαθείς στους πολίτες της Αλμωπίας και της Πέλλας.    

5 σχόλια:

  1. κύριε Σηφάκη, υπάρχουν και νέοι που έχουν γνώσεις και πτυχία. Διαβάζουν και ενημερώνονται,
    Δυστυχώς όμως υπάρχει παραλογισμός. Δεν μπορεί ο ΕΛΓΑ να αποζημειώνει από παγετό τα εκπύρινα και να μην αποζημιώνει τα συμπύρινα.
    Αλλα εν πάση περιπτώσει, η προηγούμενη κυβέρνηση όταν ήταν ο συντοπίτης μας ήταν απλός βουλευτής πέρασε μια τροπολογία που καλύπτει την ακαρπία από οποιοδήποτε αίτιο. και μάλιστα όταν το ποσό της ζημιάς είναι πάνω από 30% στο νομό.
    Σε μας η ζημιά είναι 60%, 70% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 90%.
    Γιατί δεν την αξιοποιείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κύριε βουλευτά είστε νέος στα κοινά και δεν γνωρίζετε ότι ο ΕΛΓΑ δεν ψηφίζει τον κανονισμό αλλά τον τροποποιεί με απόφαση διοικητικού συμβουλίου, χωρίς να θέλω να σας προσβάλω βέβαια αλλά σας ενημερώσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ψηφίστηκε απο τις προηγούμενες κύριε παλιε!!! η τροποποίηση θα γίνει απο τον ΕΛΓΑ μετα απο αναλογιστικές μελέτες, όπως λέει ο βουλευτης

      Διαγραφή
  3. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, μήπως είναι και αυτο σαν την - δήθεν- αποζημίωση για το εμπάργκο που ποτε δεν υπήρξε αλλα διαφημίστηκε έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι όμως υπάρχει. Είναι ο νόμος 4235/2014 άρθρο 71 που καλύπτει την ακαρπία από οποιαδήποτε αιτία. Σας είπαμε είμαστε νέοι ψαγμένοι

      Διαγραφή

(3)