Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Η εγκληματικότητα δεν αντιμετωπίζεται με συνθήματα και λόγια, αλλά με έργα…»



● Αιματηρή ληστεία στο κέντρο της Νεάπολης προκαλεί την αγανάκτηση των πολιτών για την ανεπαρκέστατη αστυνόμευση στα όρια του δήμου Νεάπολης-Συκεών ● Έντονη αντίδραση από τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη




Το μεγάλο πρόβλημα της ανεπαρκούς αστυνόμευσης στα όρια του δήμου Νεάπολης-Συκεών, το οποίο κατ’ επανάληψη έχει καταγγείλει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, αναδεικνύει και επιβεβαιώνει η αιματηρή ληστεία που έγινε σήμερα σε εμπορικό  κατάστημα της Νεάπολης, και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ιδιοκτήτη του από τους πυροβολισμούς του δράστη.
Η ληστεία σημειώθηκε σε κοσμηματοπωλείο που βρίσκεται στην κεντρική και πολυσύχναστη οδό Αγ.Γεωργίου, στο κέντρο της Νεάπολης, μέρα μεσημέρι, όταν άγνωστος εισέβαλε στο κατάστημα και πυροβόλησε τον ιδιοκτήτη στην κοιλιακή χώρα, και αφού άρπαξε κοσμήματα προσπάθησε να διαφύγει με μηχανάκι. Ευτυχώς επί τόπου κατέφθασαν άμεσα αστυνομικοί της ομάδας «ΔΙΑΣ» που καταδίωξαν τον δράστη, ο οποίος στην προσπάθειά του να διαφύγει έπεσε από το δίκυκλο, ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη.
Για το περιστατικό ενημερώθηκε και ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, ο οποίος έφθασε άμεσα στο σημείο του γεγονότος, από όπου επικοινώνησε με τους οικείους του τραυματία και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του. Ο Σ.Δανιηλίδης δήλωσε την πλήρη συμπαράστασή του, θέτοντας επιπλέον τις δημοτικές Υπηρεσίες στη διάθεση της οικογένειας για ο,τιδήποτε χρειασθεί.

Αλλεπάλληλες επιστολές
 «Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι κάποιοι μόνο στα λόγια ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των πολιτών και αγνοούν επιδεικτικά τις κραυγές αγωνίας της κοινωνίας. Το σημερινό περιστατικό αποτελεί τη συνέχεια μιας αλυσίδας γεγονότων που εντείνουν τον φόβο και την ανασφάλεια των συμπολιτών μας, κυρίως δε των μικρών παιδιών και των ηλικιωμένων, και δεν αντιμετωπίζεται με συνθήματα και λόγια, αλλά με έργα και δυναμικές παρεμβάσεις», ήταν το πρώτο σχόλιο του Σ.Δανιηλίδη, ο οποίος εξέφρασε τις ευχές του για γρήγορη ανάρρωση του τραυματία νεαρού καταστηματάρχη, που νοσηλεύεται στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών κατήγγειλε κατ’ επανάληψη την έλλειψη αστυνόμευσης στα όρια του δήμου, τόσο με επιστολές του προς τις πολιτικές και φυσικές ηγεσίες της ΕΛ.ΑΣ. όσο και με μηνυτήριες αναφορές. Η τελευταία, μάλιστα, επιστολή του εστάλη στις αρχές του περασμένου Ιουνίου (αρ. πρωτ. 25586/8.6.2015) στον πρώην υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ.Νίκο Βούτση και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση, ενώ είχε κοινοποιηθεί και στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.
Και με τον επιστολή του αυτή ο κ.Δανιηλίδης δεν περιορίστηκε μόνο στην ανάδειξη του μείζονος προβλήματος και την καταγγελία της ανεπαρκούς αστυνόμευσης, αλλά κατέθεσε και μια σειρά προτάσεων ώστε να υπάρξει άμεση αναδιοργάνωση και ενίσχυση της αστυνόμευσης που θα δρα προληπτικά και αποτρεπτικά, κάνοντας ειδική αναφορά στην ανάγκη της πλήρους και ουσιαστικής επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας, που καταργήθηκε «αυθαίρετα και παράνομα», όπως υποστηρίζει, και δεν επανασυστάθηκε με τον «περίεργο νόμο Κατρούγκαλου», παρά τις σχετικές δεσμεύσεις του υπουργού.

Τραγελαφικές καταστάσεις
 Όπως τόνιζε ο Σ.Δανιηλίδης, «αυτή τη στιγμή μια μεγάλη περιοχή του δήμου μας καλύπτεται από τέσσερα διαφορετικά Αστυνομικά Τμήματα, που πολλές φορές δεν συντονίζονται μεταξύ τους. Την ίδια ώρα, τα δυο Α.Τ. και Τ.Α. Νεάπολης και Συκεών, που δεν καλύπτουν το σύνολο της έκτασης του δήμου μας, έχουν την ευθύνη αστυνόμευσης περιοχών τριών άλλων γειτονικών δήμων, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ένα αλαλούμ».
Την ίδια ώρα, τα δυο Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφάλειας που βρίσκονται στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, μέχρι και τα τελευταία 24ωρα, «αποδεκατίζονται» αυθαίρετα και αναιτιολόγητα με περαιτέρω μετακινήσεις, μεταθέσεις και αποσπάσεις από τους ελάχιστους εναπομείναντες αστυνομικούς σε κεντρικά Τμήματα της Θεσσαλονίκης. «Μήπως στους ‘‘Καλλικρατικούς’’ δήμους, που αποτελούνται από 100.000 και πλέον κατοίκους, οι άνθρωποι είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και δεν ανήκουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης», αναρωτιέται.    
Για την αντιμετώπιση των τραγελαφικών αυτών καταστάσεων επαναφέρει την πρότασή του για τη δημιουργία ενός Πολυδύναμου Αστυνομικού Τμήματος στο δήμο Νεάπολης-Συκεών που «να καλύπτει το 100% της έκτασης του μεγάλου ‘‘Καλλικρατικού’’ μας δήμου». Μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών προτείνει:
   Άμεση συνένωση των Αστυνομικών Τμημάτων Νεάπολης και Συκεών, με ταυτόχρονη στελέχωσή τους με αριθμό προσωπικού ικανού να ανταποκριθεί στην πραγματική αστυνόμευση του δήμου. Μάλιστα από το 2007 ο πρώην δήμος Συκεών είχε αποφασίσει την παραχώρηση οικοπέδου στο τότε υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την ανέγερση και κατασκευή κτιρίου που θα πληρούσε απολύτως τις απαιτούμενες προδιαγραφές χρήσεων, έχοντας ετοιμάσει πλήρη μελέτη (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική, πρασίνου) ώστε να υπάρχει η σχετική ωριμότητα για να επιταχυνθούν  οι διαδικασίες δημοπράτησης και κατασκευής, πρόθεση του δήμου που παραμένει σε ισχύ.
   Αντίστοιχη συγχώνευση των Τμημάτων Ασφαλείας με επαρκή στελέχωση, ίδρυση αυτοτελούς Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και ενίσχυση του εξοπλισμού όλων των Τμημάτων με οχήματα, δίκυκλα, κ.λπ.
   Άμεση δημιουργία και λειτουργία Τμήματος Τροχαίας με τον αντίστοιχο εξοπλισμό και στελέχωσή της ώστε να μπορεί να εποπτεύει σε 24ωρη βάση την κίνηση στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης και σε όλο το οδικό δίκτυο του δήμου, ώστε να προλαμβάνονται και να αποτρέπονται δυστυχήματα και ατυχήματα που προκαλούνται από ασυνείδητους οδηγούς.
   Καθημερινή κίνηση 2 τουλάχιστον περιπολικών σε 24ωρη βάρδια σε όλο το εύρος του δήμου.
   Τέσσερις τουλάχιστον πεζές περιπολίες (από 2 αστυνομικούς η κάθε μία), καθημερινά σε 24ωρη βάρδια.
   Ουσιαστική ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας και επανεξέταση του νόμου που ρυθμίζει το θέμα, ώστε οι δήμοι να επαναποκτήσουν μια πλήρως στελεχωμένη υπηρεσιακή δομή.

«Όσο η εγκληματικότητα παραμένει ανέγγιχτη και κάθε κακοποιό στοιχείο συνεχίζει να δρα άφοβα και ανεξέλεγκτα, απειλώντας ακόμα και τη ζωή ανυποψίαστων και αθώων συμπολιτών μας, οι ευθύνες όλων όσοι προΐστανται της ΕΛ.ΑΣ., πολιτικώς και φυσικώς, είναι τεράστιες και αποκλειστικές, και έτσι πρέπει να αναζητηθούν», καταλήγει ο Σίμος Δανιηλίδης, καλώντας τους συναρμόδιους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες «να σταθούν επιτέλους κάποτε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ύψος των περιστάσεων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)