Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες... Δεν πάνε στη συνάντηση με τον Τσίπρα..


Μπλόκο και στην Άψαλο από τους Αγρότες

Σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου στο ύψος της  Σέρβικης γέφυρας λίγο έξω από τα Γιαννιτσά , προχώρησαν τη Τρίτη αγρότες της περιοχής. Τα μπλόκα παραμένουν στις διασταυρώσεις Μελισσίου, Μαυροβουνίου, Μεσημερίου , στη θέση αλυσίδα , στη περιοχή Βεγορίτιδας. Από το μεσημέρι της Τρίτης τρακτέρ υπάρχουν και στην διασταύρωση Αψάλου –Εδεσσας. Λίγα τρακτέρ μαζεύτηκαν και στην Αριδαία , στο ύψος του Ξενιτήδειου.


Στο μεταξύ  κλιμάκωση των αγώνων τους με αποκλεισμούς δρόμων για περισσότερες από δύο ώρες αποφάσισαν οι αγρότες από όλη την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των διασκέψεων σε Θεσσαλονίκη και Νίκαια, το μεσημέρι της Τρίτης.

Επιχειρώντας μάλιστα να αποσαφηνίσουν τη θέση τους αναφορικά με την πρόσκληση για διάλογο που τους απηύθυνε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα, οι αγρότες έθεσαν ως προϋπόθεση την απόσυρση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό και το φορολογικό προκειμένου να συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα και την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση τόσο για τα θέματα αυτά όσο και για το κόστος παραγωγής. Ζήτησαν μάλιστα να συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί και κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 28ης Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Agrotica 2016.

Για σήμερα μάλιστα είχαν ανακοινώσει αποκλεισμούς δρόμων για τρεις ώρες από τις 6 το απόγευμα έως και τις 9 το βράδυ.

Ακόμα πιο σκληρή στάση κρατούν οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας, οι οποίοι ανακοίνωσαν εξάωρους αποκλεισμούς σε δρόμους, λιμάνια και τελωνεία. «Στη σύσκεψη στη Νίκαια τα μπλόκα αποφασίσαμε να δυναμώσουμε τις κινητοποιήσεις μας με περισσότερους και πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων, τελωνείων και λιμανιών», τόνισε στο protothema.gr ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ένωσης Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και μέλος της γραμματείας της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Συσπείρωσης. «Εάν πάρει πίσω το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και φορολογικό η κυβέρνηση, τότε θα συζητήσουμε με τον πρωθυπουργό. «Θα είναι από τέσσερις έως έξι ώρες και θα ορίσουν τα μπλόκα κατά τόπους με στόχο να υπάρξει μία συνεννόηση ως προς τις ώρες των αποκλεισμών», σημείωσε σχετικά.

Ο εκπρόσωπος των αγροτών των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης, είπε ότι οι αγρότες δεν βιάζονται να αποχωρήσουν από τα «αγωνιστικά» μέτωπα, ενώ προσανατολίζονται στο να κλείσουν επ' αόριστον το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας, εντείνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση. Δεν είμαστε εργατοπατέρες, ο αγώνας μας δεν καπελώνεται από κανέναν και όποιος το επιχειρήσει θα εκδιωχθεί, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως επεσήμαναν οι αγρότες ο αγώνας είναι μονόδρομος και αφορά στην επιβίωση τους. Στις προθέσεις τους είναι το διάστημα των αποκλεισμών της Εθνικής Οδού να αυξηθεί σε εξάωρα ημερησίως, σύμφωνα με αποφάσεις των τοπικών μπλόκων, ενώ θα προσπαθήσουν οι αποκλεισμοί να γίνονται συντονισμένα. Για όσα έγιναν στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου μίλησε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Χρήστος Σιδερόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οκτώ μπλόκα με επικεφαλής τους κ.κ. Γκόντια και Παναγή εμπόδισαν την διαδικασία της συζήτησης που είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει με οικοδεσπότες τα Μάλγαρα και συντονιστή τα Τέμπη. Ο επικεφαλής του μπλόκου των Τεμπών κ. Σιδερόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο: «πρόκειται για πραξικόπημα, δεν αποχωρήσαμε αλλά φύγαμε οι περισσότεροι και έμειναν οκτώ μπλόκα που θα πάνε να συναντήσουν τον Τσίπρα το Σάββατο. Ήρθαν άνθρωποι που δεν ήταν σε μπλόκα, -είχαμε πει για δύο εκπροσώπους αυστηρά από κάθε μπλόκο- και δεν επέτρεψαν στην διαδικασία να προχωρήσει».

«Αυτά που σας περιγράφω έγιναν κατά τη μία το μεσημέρι και αμέσως αποχωρήσαμε», δήλωσε ο ίδιος. Ο κ. Σιδερόπουλος έκανε λόγο για «Δούρειο Ίππο» εννοώντας ότι τα συμβάντα έγιναν κατόπιν συνεννόησης των «εισβολέων» με το Μαξίμου. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι θα βγει ανακοίνωση από την Πανελλήνια Συντονιστική και ότι η συγκέντρωση θα επαναληφθεί.  Στην απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και να μην συναντηθούν με τον πρωθυπουργό αναμένεται να καταλήξει η πλειοψηφία των μπλόκων.

Κλείνουν οι δρόμοι και συλλαλητήριο στα εγκαίνια της Agrotica

Η συνεδρίαση των αγροτών στη Σίνδο είχε διάρκεια σχεδόν μια ώρα και όπως δήλωσε εκπρόσωπός τους οι αγρότες θα παραμείνουν στους δρόμους. Οι επιτροπές αγροτών που παρέμειναν στη συνεδρίαση αποφάσισαν τα εξής:
«Παρά τις μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ελλάδα, η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη και καταθέτει σήμερα στη Βουλή προς συζήτηση το προσχέδιο του επίμαχου νομοσχεδίου για το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Για το λόγο αυτό, οι επιτροπές αγώνα σε όλη την Ελλάδα, αποφασίζουν την ένταση των κινητοποιήσεων, διακόπτοντας την κυκλοφορία στα μπλόκα σήμερα από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ και καλούν τους αγρότες όλης της χώρας, να δώσουν δυναμικό παρόν στα εγκαίνια της Agrotica που γίνονται την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, στις 3 το μεσημέρι από  τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου και να βροντοφωνάξουν τα αιτήματα και τα προβλήματα τους όπως είναι το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το κόστος παραγωγής.
Οι αγρότες ζητούν την κατανόηση από όλες τις κοινωνικές ομάδες στις οποίες προκαλούν αναστάτωση από το κλείσιμο των δρόμων, αλλά δυστυχώς αυτό είναι το μόνο μέσο πίεσης που διαθέτουν μπροστά στην αναλγησία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης».

Στάση αναμονής στα μπλόκα της Πρωτοβουλίας

Στο μεταξύ στάση αναμονής κρατά η Πρωτοβουλία των Αγροτών που συμμετείχε στην σύσκεψη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών - Κτηνοτρόφων Αλιέων στη Σίνδο. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο εκπρόσωπός της κ. Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, «μετά από το συλλαλητήριο που κάναμε στην Αθήνα ζητάμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί για να αλλάξει την θέση μας». Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρωτοβουλία Αγροτών αναφέρει τα εξής: «Η Πρωτοβουλία Αγροτών από τις 17 Οκτωβρίου του 2016 βρίσκεται σε συνεχή κινητοποίηση. Με μαχητικότητα πάλεψε τις θέσεις της και το διεκδικητικό της πλαίσιο που αφορά τον Ορισμό του Αγρότη, το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό αλλά και την εν Γένει Αγροτική Ανάπτυξη. Η Πρωτοβουλία αγροτών πέρα από την μαχητική της παρουσία προκρίνει τον διάλογο και τα επιχειρήματά της στην προσπάθεια υπεράσπισης των δίκαιων των αγροτών. Στην προσπάθειά μας εκτός των άλλων ζητήσαμε επανειλημμένα συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας. Στο άνοιγμα λοιπόν της συζήτησης που επιχειρείται από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό θα συμμετέχουμε με τις ίδιες θέσεις, τα ίδια επιχειρήματα, και την ίδια μαχητικότητα».

36 μπλόκα στη Νίκαια, παρών ο Προμαχώνας

«Συνεχίζεται ο αγώνας για απόσυρση του φορολογικού και ασφαλιστικού», δήλωσε από τη Νίκαια ο Βαγγέλης Μπούτας στον ΑγροΤύπο. «Τριανταέξι μπλόκα συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα, αποφασίσαμε να ζητήσουμε να πάρει πίσω η κυβέρνηση το φορολογικό και το ασφαλιστικό και επίσης αποφασίσαμε την συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα μας, ο καθένας από τον τόπο του», κατέληξε ο ίδιος.


«

Συμμετοχή στα αγροτικά μπλόκα και στις απεργιακές κινητοποιήσεις αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη αποφάσισε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Για την Πέμπτη 28/1 προγραμματίζει εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης AGROTICA.

Την αντίθεσή της στα μέτρα για το φορολογικό και το ασφαλιστικό εκφράζει σε ανακοίνωση και η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών.

Ένταση και αποχωρήσεις στην συνάντηση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής στην Σίνδο, παραμένουν ωστόσο οι αγρότες στα μπλόκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)