Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι πρόσφυγες στα Γιαννιτσά




Στα Γιαννιτσά, στο χώρο φιλοξενίας που δημιουργήθηκε επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκη -Έδεσσας, στην περιοχή των πρώην δημοτικών σφαγείων μεταφέρονται, περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Ηδη οι πρώτοι άρχισαν να καταφθάνουν .

Έτσι ξεκινά επίσημα  το σχέδιο της Κυβέρνησης το οποίο προβλέπει σχεδόν σε κάθε δήμο την ίδρυση από ένα κέντρο φιλοξενίας. Απλώς τα Γιαννιτσά επωμίζονται πιο  γρήγορα αυτή την διαδικασία. Το βάρος προς το παρόν πέφτει  στην αστυνομία ενώ είναι γεγονός ότι ακόμη οι εγκαταστάσεις στην περιοχή είναι ανύπαρκτες. Δεν υπάρχει σταθερή παροχή  νερού και αυτό θα αντιμετωπιστεί με υδροφόρες από τον Στρατό ενώ τις επόμενες μέρες η ΔΕΗ θα ηλεκτροδοτήσει άμεσα τον χώρο.   Το πρωί της Δευτέρας  στο Δημαρχείο Πέλλας δόθηκε κοινή συνέντευξη τύπου μεταξύ του Δημάρχου Πέλλας Γρηγόρη Στάμου και του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σηφάκη.  Αναλύθηκαν θέματα αναφορικά με την διαδικασία.  Ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης  Στάμκος  δήλωσε μεταξύ άλλων ότι  «ο δήμος Πέλλας συνδράμει στην επίλυση του προβλήματος αλλά όχι απεριόριστα και ανεξέλεγκτα, συνδράμει στο βαθμό που του αναλογεί και ίσως και πέρα από αυτόν. Γιατί όπως είπε, «το διαπιστώνετε κι εσείς, ότι από τον αρχικό σχεδιασμό για δημιουργία μεγάλων σχημάτων κέντρων υποδοχής, επιπέδου κωμοπόλεων, τώρα περνάμε σε μικρότερα σχήματα».  Κατέστησε σαφές ότι,  « ο πρώην βιομηχανικός χώρος που επιλέχθηκε μπορεί να φιλοξενήσει αρκετές εκατοντάδες ανθρώπων, 700 ίσως και 800, αλλά μας ενδιαφέρει κυρίως η πληθυσμιακή σύνθεση αυτού του μεσαίου χωριού που πρόκειται να δημιουργηθεί», προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια ανησυχία  και καλό θα ήταν να έρθουν εδώ μανάδες με παιδιά, δηλαδή ολόκληρες οικογένειες».








Υπενθυμίζεται ότι τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων καλούν τους πολίτες να προσκομίζουν στους δήμους όλα τα είδη που προσφέρουν για τους πρόσφυγες ώστε από εκεί να μεταφέρονται στην αποθήκη 9 του λιμανιού για διαλογή.

Το προσφυγικό στο Δ.Σ. Έδεσσας

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε το απόγευμα της Δευτέρας (21/3/2016) στην Έδεσσα με μοναδικό θέμα «προτεινόμενους χώρους για εγκατάσταση προσφύγων». Παρόντες στη  συνεδρίαση ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας, ο Υποδιευθυντής, εκπρόσωπος του Στρατού και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης. Τελικά μιλήσανε, συμφωνήσανε αλλά δεν δεν αποφασίσανε για κάποιον συγκεκριμένο χώρο.
Τελικά αποφάσισαν  την  αναβολή του θέματος καθώς και την παροχή  διευκρινήσεων  για τις δομές που θα αναλάβουν την διαχείριση, την άμεση χρηματοδότηση του Δήμου, την αναλογικότητα σε αριθμό προσφύγων .
Όλοι οι  παρευρισκόμενοι συμφώνησαν μεν στην αναγκαιότητα της δημιουργία χώρου φιλοξενία, πλην όμως κανείς δεν πρότεινε συγκεκριμένο χώρο. Ο Βουλευτής Γ. Σηφάκης, πρότεινε τις Κατασκηνώσεις της Σωτήρας, το Στρατόπεδο Κλεισοχωρίου και επίσης το εγκαταλελειμμένο Στρατόπεδο στο Μεσημέρι. Όλοι αυτοί σαν χώροι είναι μικροί όμως και υπάρχουν προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Υποψίες προκάλεσε  έγγραφο που στάλθηκε στον Δήμο (και στους Δήμους γενικότερα) από το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο μιλάει μεν και ζητάει «χώρους προσωρινής φιλοξενίας και εγκατάστασης», ουδέν όμως μονιμότερον του προσωρινού αφού λέει επί λέξει πως «ζητάει χώρους που δεν χρησιμοποιούνται αλλά ούτε και θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον».
Αυτό εκλήφθηκε ότι υποδηλώνει πως οι χώροι θα είναι μόνιμοι, όπως και το πρόβλημα του αριθμού των προσφύγων που συνεχώς θα διογκώνεται και οι επικεφαλής των παρατάξεων μίλησαν με γνώμονα την ανθρωπιά και την σύμπνοια προς τους πρόσφυγες, πλην όμως ένας αριθμός 1000 ατόμων στην Έδεσσα αλλάζει τα δεδομένα στη δομή της πόλης και της κοινωνικής συνοχής.
Συνολικά 325 Δήμοι έλαβαν έγγραφο για να προτείνουν χώρους για «Κέντρα Φιλοξενίας», κάτι που σημαίνει συνολικά 350.000 πρόσφυγες! Και αυτό εάν κάθε Δήμος φιλοξενήσει 1000 τουλάχιστον άτομα! Δυστυχώς όμως ούτε κι έτσι λύνεται το πρόβλημα, αφού σε βάθος 5-6 μηνών ο αριθμός των προσφύγων στην χώρα θα είναι ακόμη μεγαλύτερος…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)