Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Καταστροφές στις καλλιέργειες κερασιάς από τις βροχοπτώσεις



Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, απέστειλε ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου.

Στην επιστολή του, η οποία κοινοποιείται στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ καθώς και στους Βουλευτές του Νομού,  ο Δήμαρχος Έδεσσας ενημερώνει τον Υπουργό για τις ζημίες που προκληθήκαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στις καλλιέργειες των πρώιμων και μεσοπρώιμων κερασιών και επισημαίνει την σπουδαιότητα που έχει το κεράσι για την τοπική κοινωνία της Έδεσσας.
Τέλος, ζητά από τον Υπουργό την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού του ΕΛΓΑ για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
 «Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
το διήμερο 20 και 21 Μαΐου ο Δήμος Έδεσσας επλήγη από την πρωτοφανή κακοκαιρία. Συγκεκριμένα, επί 48 συνεχόμενες ώρες παρατηρήθηκαν και καταγράφηκαν από τους μετεωρολογικούς σταθμούς μεγάλης έντασης βροχοπτώσεις.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή, ιδιαίτερα στον πεδινό όγκο του Δήμου μας, των πρώιμων και μεσοπρώιμων ποικιλιών κερασιών, λίγες μόνο μέρες πριν την συγκομιδή τους, προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημία στους κατοίκους της περιοχής.
κ. Υπουργέ,
ο Δήμος Έδεσσας και η τοπική κοινωνία στηρίζεται στα αγροτικά προϊόντα. Η απώλεια του εισοδήματος των αγροτών από τις ζημίες στα κεράσια θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες σε όλη την τοπική κοινωνία.
Ο πρωτογενής τομέας είναι από τους πιο δυναμικούς της χώρας μας και μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάτασή της. Χρέος της Πολιτείας αποτελεί η στήριξη αυτών των αγροτών που είδαν μέσα σε λίγες ώρες να καταστρέφεται ο κόπος ενός ολόκληρου χρόνου. 
Για τους λόγους αυτούς ζητάμε να δώσετε εντολή για την άμεση μετάβαση υψηλόβαθμων στελεχών του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές του Δήμου μας,  προκειμένου να γίνει η πρώτη καταγραφή των ζημιών και στη συνέχεια αφού γίνουν οι δηλώσεις των αγροτών, άμεσα να γίνουν και οι εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ.
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας.»

1 σχόλιο:

  1. Και στην Αλμωπία υπάρχει ζημιά απο την βροχή στο κεράσι. Πότε ο δικός μας θα μάθει τη γίνεται. Αλλά πουυυυ... φωτο εδώ φώτο εκεί δεν έχει χρόνο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)