Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Επιχειρηματικές επαφές στο πλαίσιο επίσκεψης της υφ. Ανάπτυξης Θ. Τζάκρη στην Ιταλία



Συμφωνίες για συνεργασία ελληνικών με ιταλικές επιχειρήσεις και προώθηση ελληνικών προϊόντων στην ιταλική αγορά και τις άλλες διεθνείς αγορές, επιτεύχθηκαν κατά την επίσκεψη στη Ρώμη που πραγματοποίησε η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού Θεοδώρα Τζάκρη, κατόπιν πρόσκλησης της Confiindustria (Ένωση Βιομηχανιών Ιταλίας).

Την υφυπουργό συνόδευαν επιχειρηματική αποστολή στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΕΕ), της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, ο πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και της «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» Αν. Τζίκας, καθώς και αντιπροσωπεία επιχειρηματιών από τους τομείς βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, logistics, πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη διοίκηση του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών της Ιταλίας (ICE), στο πλαίσιο της οποίας προτάθηκε από την υφυπουργό η συνδιοργάνωση δυο επιχειρηματικών συνεδρίων τον προσεχή Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο συνέδριο αφορά στον κλάδο τροφίμων και ποτών και θα συνδιοργανωθεί από ICE, Condindustria και ΣΒΒΕ και το δεύτερο αφορά στις νέες τεχνολογίες και την πληροφορική και θα συνδιοργανωθεί από τους δυο ιταλικούς φορείς και την ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ με τη συμμετοχή ελληνικών και ιταλικών επιχειρήσεων.
Επίσης αποφασίστηκε η υπογραφή συμφωνίας για την ενίσχυση των δικτύων επιχειρήσεων και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την από κοινού προώθηση ελληνικών και ιταλικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
Η υφυπουργός, συνοδευόμενη από επιχειρηματίες του κλάδου των logistics, επισκέφτηκε το Centro Agroalimentare di Roma, που είναι το μεγαλύτερο αγροδιατροφικό κέντρο εφοδιασμού της Ιταλίας και το τέταρτο μεγαλύτερο της Ευρώπης και πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τη διοίκηση του κέντρου, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η υπογραφή συμφωνίας για την προώθηση και διακίνηση ελληνικών προϊόντων στην ιταλική αγορά μέσω του συγκεκριμένου κέντρου.
Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης, η υφυπουργός συναντήθηκε επίσης με την ομόλογό της υφυπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Μπελανόβα. Οι δυο υφυπουργοί τόνισαν από κοινού την ανάγκη εγκατάλειψης των πολιτικών λιτότητας που πλήττουν το κράτος πρόνοιας, το οποίο αποτελεί τη βάση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ευημερίας, ενώ παράλληλα θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Διαπίστωσαν επίσης, τη δυνατότητα ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των ιταλικών και των ελληνικών επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποίησης τροφίμων και ποτών, των logistics, της ενέργειας, της φαρμακοβιομηχανίας, των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Η κ. Τζάκρη προσκάλεσε την ομόλογό της στην Ελλάδα, κατά τον χρόνο διεξαγωγής των δυο επιχειρηματικών συνεδρίων, για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας Βιομηχανικής Συνεργασίας που θα θέτει τις βάσεις και τις αρχές, καθώς και το πλαίσιο για τον συντονισμό των πολιτικών υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις δυο χώρες.
Την τρίτη ημέρα συνδιοργανώθηκε ημερίδα από την Confindustria και το ICE, με συμμετοχή του προέδρου του Δικτύου των Ιταλικών Βιομηχανικών Επιχειρήσεων κ. Bonomi. Στην ημερίδα παρουσιάστηκε ένα θεσμικό εργαλείο δικτύωσης των ιταλικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με σκοπό την εξωστρέφεια και την κατάκτηση νέων αγορών. Η ιταλική πλευρά δήλωσε την διαθεσιμότητά της για μεταφορά της σχετικής τεχνογνωσίας και παρουσίασε τις προοπτικές διεύρυνσης των δικτύων αυτών, με συμμετοχή και ελληνικών επιχειρήσεων για την από κοινού δραστηριοποίηση στις διεθνείς αγορές. Στο τέλος της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν σαράντα στοχευμένες επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και ιταλικών επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)