Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Καζάνι που βράζουν οι δήμοι για τον Καλλικράτη



Το νέο σχέδιο «Kαλλικράτης», που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή, φέρνει σαρωτικές αλλαγές στην διοικητική δομή της χώρας. Οι αντιδράσεις και των Δημάρχων είναι έντονες.

Αν και...

επικρατεί η αντίληψη ότι η τοπική αυτοδιοίκηση. είναι χωρισμένη σε δύο μετώπα, από τη μία οι υποστηρικτές και οι ευνοούμενοι του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη και από την άλλη όσοι αντιδρούν στο σχέδιο «Καλλικράτης», στην Κρήτη -όπως φάνηκε και στην συνεδρίαση της ΠΕΔ-  η γραμμή των Δημάρχων είναι ενιαία, με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να εκφράζουν έντονα της αγανάκτησή και την οργή τους στην εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου.


Οι αλλαγές αφορούν κυρίως στη διαβάθμιση κ λειτουργία της αυτοδιοίκησης, στο εκλογικό σύστημα, στις αρμοδιότητες και στο προσωπικό που υπηρετεί τους ΟΤΑ.

Κύριος στόχος του νέου  «Καλλικράτη», σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, είναι να περιοριστεί σημαντικά το κόστος λειτουργίας της Τ.Α

Ωστόσο, ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με Δημάρχους  να ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας  την, για συρρίκνωση των δήμων κ των αρμοδιωτήτων τους.

Τι αλλαγές φέρνει ο «Καλλικράτης»

Ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας αποτελείται πλέον από 335 δήμους, 13 Περιφέρειες και επτά Γενικές Διευθύνσεις, ενώ καταργούνται οι 104 κοινότητες και οι 54 νομαρχίες.

Οι νέοι δήμοι θα έχουν ελάχιστο πληθυσμό τους 10.000 κατοίκους. Στις μητροπολιτικές περιοχές των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το παραπάνω όριο προσδιορίζεται στους 25.000 κατοίκους. Στους ορεινούς δήμους το «πλαφόν» θα αγγίζει τις 2.000, ενώ κάθε νησί θα αποτελεί και ανεξάρτητο δήμο.

Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του νομοσχεδίου είναι η πενταετής θητεία των αιρετών α’ και β’ βαθμού, ενώ οι εκλογές για την ανάδειξη νέων δημάρχων και περιφερειαρχών θα γίνεται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Τα 6.000 νομικά πρόσωπα των δήμων μειώνονται σε 2.000, ενώ προβλέπεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων ΟΤΑ.

Όσον αφορά στο προσωπικό, αλλά και στις αρμοδιότητές του προβλέπεται η μετάταξη υπαλλήλων σε αντίστοιχες θέσεις των συνενούμενων ΟΤΑ, οι οποίοι θα διατηρήσουν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που προβλέπει ο νόμος.

Οι δήμοι που θα προκύψουν από τον «Καλλικράτη» θα τροφοδοτούνται από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, το Φόρο Προστιθέμενες Αξίας, αλλά και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Σύσταση περιφερειακού δικτύου δήμων ζητούν οι δήμαρχοι

Οι δημαρχοι της Κρήτης, παράλληλα, ζητούν την σύσταση Περιφερειακού Δικτύου Δήμων, προκειμένου τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της Περιφέρειας να εξετάζονται πιο σοβαρά. Όπως χαρακτηριστηκά επεσήμαναν τα μέλη της ΠΕΔ Κρητης, άλλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μεγάλοι αστικοί δήμοι κ άλλα οι περιφεριακοί δήμοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα προβλήματα της Τ.Α της περιφέρειας να μην λαμβάνονται σοβαρά υπόψην από την ΚΕΔΕ

πηγη flashnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)