Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Φοβούνται τις αρμοδιότητες των ειδικών γραμματέων στους Δήμους



 

Την αντίδραση αιρετών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης προκαλεί ο σχεδιασμός του
υπουργείου Εσωτερικών να αφαιρεθούν οι εκτελεστικές αρμοδιότητες από τους δημάρχους, στο πλαίσιο των οποίων επιλέγουν τους γενικούς γραμματείς των δήμων, τους προέδρους, τους αντιπροέδρους και τους αναπληρωτές τους στα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ. Σε αντίθεση με αυτό που ισχύει σήμερα, το ΥΠΕΣΔΑ προτείνει τον διορισμό διοικητικών γραμματέων, γεγονός που ερμηνεύεται ως κατάργηση του θεσμού των δημάρχων και πλήρης έλεγχος των ΟΤΑ από την κυβέρνηση.

Οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις άναψαν φωτιές στους κόλπους σύσσωμης της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς αφορούν και τις αιρετές περιφέρειες. Οι δήμαρχοι προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις, τη μορφή των οποίων θα καθορίσουν τη προσεχή Δευτέρα, οπότε συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ). Οι αιρετοί υποστηρίζουν ότι με το επιχειρούμενο σχέδιο παύει ο δήμαρχος να είναι και προϊστάμενος και επικεφαλής όλων των υπηρεσιών του δήμου και τίθεται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας ο διοικητικός και αναπληρωτής διοικητικός γραμματέας, ο οποίος δεν είναι αιρετός, ούτε υπόκειται σε έλεγχο από τον λαό για τις πράξεις και τις αποφάσεις του.

Επισημαίνουν ακόμη ότι καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έβαλε χέρι στη διοικητική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης και ότι η προσπάθεια της σημερινής να επιβάλει διορισμένους διοικητικούς γραμματείς αποδεικνύει ότι επιδιώκει να διοικεί η ίδια τους δήμους, αφαιρώντας τις ουσιαστικές αρμοδιότητες από τους δημάρχους και δίνοντάς τες σε κρατικούς υπαλλήλους. «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να καταργήσει τον θεσμό του δημάρχου, των γενικών και εκτελεστικών γραμματέων των ΟΤΑ, ακόμη και τους προέδρους των νομικών τους προσώπων. Τότε ας αποφασίσει να διορίσει και τους δημάρχους, να τελειώνουμε», σχολίασε δηκτικά ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου. Έκανε λόγο για ένα ακόμη κυβερνητικό ατόπημα και δήλωσε ότι θα συνταχθεί πλήρως με την απόφαση που αναμένεται να λάβουν οι δήμαρχοι της χώρας για δυναμικές κινητοποιήσεις.

«Παρανοϊκοί εγκέφαλοι στο ΥΠΕΣΔΑ»

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε για τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΣΔΑ και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, κάνοντας λόγο για παρανοϊκούς εγκέφαλους μέσα στο υπουργείο που προωθούν, όπως λέει, την κατάργηση εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από τους δημάρχους και την επιβολή διορισμένου διοικητικού γραμματέα στους δήμους.

«Σε μια περίοδο που όλοι αναγνωρίζουν ότι ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης κρατά τα τελευταία χρόνια της κρίσης την κοινωνία όρθια, κάποιοι νοσηροί εγκέφαλοι που συμμετέχουν στις ομάδες εργασίας του ΥΠΕΣΔΑ απεργάζονται την αποδυνάμωσή του. Προωθούν ρυθμίσεις που ουσιαστικά καταργούν τον θεσμό του δημάρχου και παραδίδουν τη διοίκηση των δήμων όχι στους αιρετούς εκπροσώπους τους, αλλά σε μια δημοσιοϋπαλληλική γραφειοκρατία που δεν διαθέτει καμία λαϊκή νομιμοποίηση», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.

Τι προβλέπει η πρόταση

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης της ομάδας εργασίας του υπουργείου Εσωτερικών, παρουσία του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Μπαλάφα, συζητήθηκε η τροποποίηση του άρθρου 6 του νόμου 4369/2016 «Εθνικό μητρώο στελεχών δημόσιας διοίκησης, βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής προϊσταμένων (διαφάνεια - αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης) και άλλες διατάξεις».

Με την πρόταση που κατατέθηκε «συνιστώνται θέσεις διοικητικών και αναπληρωτών διοικητικών γραμματέων στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, οι οποίοι τίθενται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών του δήμου, των οποίων και προΐστανται». Χαρακτηριστικά η πρόταση αναφέρει ότι αναλαμβάνουν την εκτέλεση και διοικητική εφαρμογή της πολιτικής του αρμόδιου για διορισμό οργάνου.

Στην ουσία, όπως τονίζει η ΚΕΔΕ, αν θεσμοθετηθεί μια τέτοια πρόταση, αφαιρείται η δυνατότητα άσκησης των καθηκόντων του δημάρχου, των αντιδημάρχων και των γενικών γραμματέων και επιβάλλονται διοικητικοί γραμματείς και αναπληρωτές διοικητικοί γραμματείς. Με τον ίδιο τρόπο, όπως επισημαίνει, επιχειρείται η κατάργηση της αυτοδιοίκησης και στα νομικά πρόσωπα των δήμων, καθώς το άρθρο 8 του σχεδίου του ν. 4369/2016 προσαρμόζεται και προσδιορίζεται η διαδικασία επιλογής των προέδρων, αντιπροέδρων, διοικητών, αναπληρωτών διοικητών, υποδιοικητών, των διευθυνόντων συμβούλων (όπου υπάρχουν) και των μελών των δ.σ. των νομικών προσώπων των δήμων, όπου πλέον η επιλογή θα γίνεται αποκλειστικά από το μητρώο επιτελικών στελεχών δημόσιας διοίκησης.

«Η προσπάθεια αποδυνάμωσης του αυτοδιοικητικού συστήματος επιτείνεται μέσω των σχετικών ενεργειών. Εκτός των άλλων διατυπώνονται σοβαρά ερωτήματα ως προς το αδιάβλητο της διαδικασίας επιλογής προσώπων που εντάσσονται στο συγκεκριμένο μητρώο», υπογραμμίζει η ΚΕΔΕ σε σχετική ανακοίνωσή τη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)