Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

«Με ¨τσουνάμι¨ νέων φόρων υπόσχονται… αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και με κλειστές Τράπεζες ¨ονειρεύονται¨… επενδύσεις»!



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2017 



¨Φύλλο και φτερό¨ έκανε το σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2017, με την τοποθέτησή στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο Γιώργος Καρασμάνης. Εστίασε την ομιλία του στην εξωπραγματική κυβερνητική πρόβλεψη ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί, όταν μισθοί και συντάξεις μειώνονται, όταν το εισόδημα γενικότερα συνεχώς συρρικνώνεται και ενώ με το ¨καλημέρα¨ της νέας χρονιάς έρχεται νέο τσουνάμι φόρων σε είδη πρώτης ανάγκης.
Ο πρώην Υπουργός υπογράμμισε ότι με τη νέα φοροεπιδρομή φτωχοποιείται ακόμη περισσότερο η κοινωνία, διογκώνεται η ανεργία, γονατίζει εντελώς η αγορά αλλά, ταυτόχρονα, εξ αιτίας της αδυναμίας να ανταποκριθεί ο κόσμος στις υποχρεώσεις του, χάνονται και για το Δημόσιο άμεσοι και έμμεσοι φόροι, γίνονται φτωχότερα τα ασφαλιστικά ταμεία, εντείνεται η ύφεση…
Αναφερόμενος στις κυβερνητικές προσδοκίες για επενδύσεις, ο Γιώργος Καρασμάνης χαρακτήρισε αυτήν την αισιοδοξία ¨ανεξήγητη¨ καθώς, όπως είπε, η κυβερνητική φοροεισπρακτική πολιτική συντηρεί ένα φαύλο κύκλο αβεβαιότητας και ανασφάλειας που η ίδια δημιούργησε στο οικονομικό τοπίο. Επισήμανε ότι η κατάσταση της οικονομίας αποθαρρύνει κάθε υποψήφιο επενδυτή, ότι είμαστε η μόνη χώρα παγκοσμίως που με τα capital control κρατάει ουσιαστικά κλειστές τις τράπεζες και ότι, βέβαια, είναι εξωπραγματική κάθε αισιοδοξία για ανάπτυξη όταν δεν υπάρχει ρευστότητα.
Ο Βουλευτής κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι, ενώ ζητάει επενδύσεις, αφήνει ανεκμετάλλευτα μεγάλα κοινοτικά προγράμματα και χάνει τεράστια ποσά, όπως το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 αξίας 6 δις που ο ίδιος ως Υπουργός παρέδωσε στην νέα ηγεσία του Υπουργείου, αλλά επί δύο χρόνια δεν έχει αξιοποιηθεί ούτε ένα ευρώ. Όπως επίσης άφησαν να χαθεί άλλο 1 δις ευρώ, από το προηγούμενο πρόγραμμα 2007-2013, εξαιτίας αδικαιολόγητων καθυστερήσεων. Το 2015 απεδείχθη μοιραίο για την πορεία του τόπου τόνισε με έμφαση!
Διατύπωσε την εκτίμηση ότι μόνον ένα δυνατό επενδυτικό σοκ δεκάδων δις μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία – πράγμα όμως το οποίο απαιτεί γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών. Όπως έπραξε ως Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία με μείωση των φόρων εστίασης, εισφοράς αλληλεγγύης, κατανάλωσης πετρελαίου, κλπ αλλά και ο ίδιος ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά από 26% στο 13%.
Επισήμανε ακόμη, ότι μόλις προχθές στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Γεώργιος Χουλιαράκης, είχε πει ότι την άνοιξη του 2014, δηλαδή επί Κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, είχαμε το δεύτερο καλύτερο επιτόκιο δανεισμού από το 2010, οπότε και μπήκαμε στην κρίση! Παραδέχθηκε δηλαδή εμμέσως, αλλά σαφώς ότι σε δύο χρόνια χάθηκαν όσα είχαν επιτευχθεί από την τότε Κυβέρνηση, με την αξιοποίηση στο έπακρο των μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού και ότι θα ήταν ευχής έργο για τους ίδιους να καταφέρουν να οδηγήσουν την οικονομία στο σημείο που η εμείς τους την είχαμε παραδώσει. Δηλαδή, μετά από δύο χρόνια, να επιστρέψει η χώρα στις συνθήκες που επικρατούσαν το φθινόπωρο του 2014.
   Επικαλούμενος και την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που κάνει λόγο για Προϋπολογισμό ¨υφεσιακό και φοροκεντρικό¨, ο Γιώργος Καρασμάνης προχώρησε περισσότερο τονίζοντας, ότι όχι μόνο δεν μας πάει ένα βήμα μπροστά αλλά, αντίθετα, μας επιφυλάσσει ακόμη χειρότερες μέρες. Γι’ αυτό και διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να λάβει θετική ψήφο από την Νέα Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)