Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016

Κατάρτιση και εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των δικαιωμάτων τους
 Επιστολή  από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με ΑναπηρίαΑθήνα: 28/11/2016
ΠΡΟΣ:
κ. Αλέξη Τσίπρα, Πρωθυπουργό της χώρας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
• Πολιτικοί αρχηγοί
 
• Υπουργικό Συμβούλιο
 
• Έλληνες Βουλευτές
 
• Έλληνες Ευρωβουλευτές
 
• Κοινωνικοί Εταίροι
 
• Φορείς μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ. και μέλη αυτώνΚατάρτιση και εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των δικαιωμάτων τους

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα και επίσημο κοινωνικό εταίρο της Ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum), ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση και Πολιτεία και εσάς προσωπικά να μην αγνοηθούν για ακόμη μία φορά οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών μας στην κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύει η χώρα μας.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. σας ενημερώνει για τη διοργάνωση Πανελλαδικού, παν - αναπηρικού συλλαλητηρίου, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στις 10 π.μ. στην πλατεία Ομόνοια, ενόψει της Εθνικής και Παγκόσμιας Ημέρας ατόμων με αναπηρία, στις 3 Δεκεμβρίου. Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας θέλουμε να ζήσουμε! Με αξιοπρέπεια, ισότητα, δικαιοσύνη!
Γνωρίζετε ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας έχουμε πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση και τις οριζόντιες μνημονιακές πολιτικές. Τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν αύξησαν δραματικά τη διαχρονική ανεργία και τη φτώχεια των ατόμων με αναπηρία και υπονόμευσαν την πρόοδο εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, την οποία η χώρα μας κύρωσε μαζί με το προαιρετικό της πρωτόκολλο (ν. 4074/2012) αποδεχόμενη την υποχρέωση εφαρμογής της.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. και οι φορείς - μέλη της με το παρόν υπόμνημά τους αιτούνται την συνάντηση των εκπροσώπων μας με εσάς, προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικά οι προτάσεις μας, την ημέρα του Συλλαλητηρίου στις 2 Δεκεμβρίου.
Επ΄ ευκαιρία της 3ης Δεκέμβρη 2015, πέρυσι τέτοιες ημέρες, είχαμε την τιμή να γίνουμε δεκτοί από εσάς και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, όπου σας θέσαμε το σύνολο των αιτημάτων του αναπηρικού κινήματος.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
  • Πέρυσι στη συνάντησή μας είχατε τονίσει ότι η αναβάθμιση του συστήματος κοινωνικής προστασίας συνολικά για τους πολίτες και ειδικά για τα άτομα με αναπηρία αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησής σας.
  • Επίσης, συμφωνήθηκε ότι στο πλαίσιο των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Χώρα, το αναπηρικό κίνημα και η Κυβέρνηση θα συνεργαστούν για να θωρακίσουν τα δικαιώματα των ΑμεΑ, με σεβασμό στη Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
  • Παράλληλα, συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την ενίσχυση του προσωπικού στα Κέντρα Κοινωνικής Προστασίας, ενώ έμφαση θα δοθεί και στην Ειδική Εκπαίδευση. Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και επανασχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ θα υπάρξει ειδική μέριμνα, επίσης, για τις υπηρεσίες που παρέχονται προς τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.
  • Σε συντονισμό με τα συναρμόδια υπουργεία, και σε συνεργασία με την Ε.Σ.Α.μεΑ., θα εξεταστεί, η καταλληλότερη δομή για διαρκή σχεδιασμό, υλοποίηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση πολιτικών προστασίας των ατόμων με αναπηρία.
  • Τέλος, είχατε δηλώσει ότι θεωρείτε τα αιτήματα της Ε.Σ.Α.μεΑ. εύλογα και η κυβέρνησή σας θα δώσει τη μάχη να διατηρηθούν τα κεκτημένα και να μην υπάρξουν περικοπές.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Οι διεκδικήσεις μας τη φετινή 3η Δεκέμβρη είναι δυστυχώς αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι δεσμεύσεις προς το αναπηρικό κίνημα δεν υλοποιήθηκαν. Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους δεν προστατεύθηκαν, παρά μόνο είδαν τις συντάξεις τους να συρρικνώνονται, ενώ και νέες φημολογίες για περικοπές σε επιδόματα ολοένα πληθαίνουν.
Το πλαίσιο των μέτρων που η Ε.Σ.Α.μεΑ. θεωρεί αναγκαία και κρίνει απαραίτητο να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις και απαντήσεις από την κυβέρνηση έχει ως εξής:
ΣΥΜΒΑΣΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Ζητάμε να προχωρήσετε στη δημιουργία σημείου αναφοράς για τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρία στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημεία αναφοράς σε κάθε υπουργείο, συντονιστικό μηχανισμό μέσα στην κυβέρνηση, καθώς και Διεύθυνση για την υλοποίηση της Σύμβασης στη Γεν. Γραμματεία, με συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ. τόσο στον συντονιστικό μηχανισμό όσο και στο πλαίσιο παρακολούθησης. Η οριζόντια ένταξη της Σύμβασης στον κρατικό μηχανισμό είναι ο αποκλειστικός εγγυητής για την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Άμεση προκήρυξη διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στις Σ.Μ.Ε.Ε. και στα Τμήματα Ένταξης των Γενικών Σχολείων.
Επαναφορά του Πίνακα Α΄ για το διορισμό αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΑμεΑ και εκπαιδευτικών γονέων ατόμων με αναπηρία.
Ενίσχυση του θεσμού της παράλληλης στήριξης.
Θέσπιση του διορισμού εκπαιδευτικών με αναπηρία στη Γενική Εκπαίδευση κατά προτεραιότητα χωρίς αποκλεισμούς με βελτίωση της διάταξης του άρθρου 8 του ν. 4283/2014 και ανανέωση ισχύος αυτής.
Καθολική πρόσβαση των φοιτητών με αναπηρία σε κάθε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας
ΕΡΓΑΣΙΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Αναγνωρίζουμε τη θετική εξέλιξη που έχει επέλθει με τον νόμο για την Κινητικότητα στην δημόσια διοίκηση που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή, αναφορικά με τις προσλήψεις ατόμων με αναπηρία και μελών των οικογενειών τους στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ. Υπάρχει όμως ανάγκη για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την εργασία και την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.
Ζητάμε παράλληλα την ένταξη της διάστασης της αναπηρίας σε μέτρα για την προώθηση της απασχόλησης.
ΠΡΟΝΟΙΑ - ΔΟΜΕΣ
Αύξηση των δαπανών που κατευθύνονται στο τομέα της Πρόνοιας.
Άμεσος διορισμός προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων σε όλες τις μονάδες του συστήματος κοινωνικής φροντίδας.
Υπαγωγή των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας στις Περιφέρειες της χώρας.
Μεταφορά των ΚΕΚΥΚΑμεΑ στους Δήμους.
Σχεδιασμός και εφαρμογή Προγράμματος Αποϊδρυματοποίησης, θέσπιση Ανεξάρτητης Διαβίωσης
Αύξηση προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας και Διημέρευσης ΑμεΑ.
Ενίσχυση των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.)
Διατήρηση και ενίσχυση των Κ.Δ.ΑΠ.Α.μεΑ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Α.μεΑ), Κ.Η.Φ.Η. (Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων), προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι κ.λπ. Λειτουργία τουλάχιστον ενός (1) Κ.Δ.ΑΠ.Α.μεΑ. σε κάθε Δήμο της χώρας.
Ενίσχυση της χρηματοδότησης του Προγράμματος Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα που υλοποιεί η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος.
ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ (Κ.Ε.Π.Α.)
Συνολική αξιολόγηση της λειτουργίας του Κ.Ε.Π.Α. και λήψη μέτρων για τη μεταρρύθμιση του θεσμού.
Θέσπιση Σώματος καταρτισμένων Πιστοποιητών Αναπηρίας.
Δημιουργία προσβάσιμου ψηφιακού και δομημένου περιβάλλοντος στα ΚΕΠΑ.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥΣ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Άρση των μνημονιακών διατάξεων που έχουν επιφέρει μειώσεις στις συντάξεις αναπηρίας-γήρατος-θανάτου που λαμβάνουν άτομα με αναπηρία και γονείς/κηδεμόνες/σύζυγοι ατόμων με αναπηρία, κύριες και επικουρικές.
Θεωρούμε θετική την επαναχορήγηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 στους συνταξιούχους με αναπηρία 80%, ζητάμε όμως την επέκτασή της στους συνταξιούχους ΑμεΑ 67% και άνω και τη συνέχισή του και μετά το 2019.
Επαναφορά των ευνοϊκών ρυθμίσεων που καθορίζονται με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 3232/2004 και άρθρου 37 του ν. 3996/2011 για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης γονέων/κηδεμόνων/συζύγων ατόμων με αναπηρία, που καταργήθηκαν με τους τελευταίους μνημονιακούς νόμους.
Την άμεση κατάργηση της παρ. 27 του νόμου 4334/2015 και επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος με το οποίο υπολογίζονταν τα ποσά των συντάξεων αναπηρίας.
Άμεση κατάργηση των μειώσεων στο εφάπαξ σε συνταξιούχους με αναπηρία και μέλη των οικογενειών τους.
ΥΓΕΙΑ
Άμεσος διορισμός ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού στα οργανωμένα Κέντρα και Μονάδες παρακολούθησης χρονίως πασχόντων.
Ολοκλήρωση και δημοσίευση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Άμεσος σχεδιασμός για την παρακολούθηση χρονίως πασχόντων στις νησιωτικές και απομακρυσμένες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.
Προστασία του συστήματος χορήγησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε κάθε άτομο με αναπηρία και χρόνια πάθηση ανεξαρτήτως εάν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος. Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στα υψηλού κόστους φάρμακα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Ενίσχυση της χρηματοδότησης του τομέα της ψυχικής υγείας και του Προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» και διασφάλιση της λειτουργίας των Κέντρων Ψυχικής Υγείας.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ενίσχυση της χρηματοδότησης του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης (Ε.Κ.Α.) αναμόρφωση της λειτουργίας του και δημιουργία Δικτύου Αποκατάστασης με την ίδρυση νέων μονάδων αποκατάστασης με κέντρο αναφοράς το αναμορφωμένο Ε.Κ.Α.
ΜΙΣΘΟΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Αναγνωρίζουμε τη θετική δέσμευσή σας ότι δεν θα θιγούν τα αναπηρικά επιδόματα, βλέπουμε όμως την αυξημένη πίεση από πλευράς δανειστών, μέσω του αναθεωρημένου μνημονίου, όπως δημοσιεύθηκε, όπου ζητούν νέο «πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης των επιδομάτων αναπηρίας». Αυτό δημιουργεί άγχος, ανησυχία και ανασφάλεια στα άτομα με αναπηρία και ζητάμε τη δέσμευσή σας ότι τα αναπηρικά επιδόματα, μοναδικός οικονομικός πόρος για χιλιάδες άτομα με αναπηρία, θα προστατευθούν μέχρι κεραίας.
Επαναφορά του ύψους των μισθών εργαζομένων με αναπηρία και γονέων/κηδεμόνων/συζύγων ΑμεΑ πριν τις μειώσεις που επιβληθήκαν με τους εφαρμοστικούς νόμους του πρώτου και δεύτερου μνημονίου.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ
Ζητάμε τη διατήρηση των ευνοϊκών φορολογικών μέτρων που είναι σε ισχύ για τα άτομα με αναπηρία που αφορούν σε απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος σε μισθούς, συντάξεις, πάγια αντιμισθία, διατήρηση της μείωσης του ποσού του φόρου σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, τη διατήρηση απαλλαγής από τέλη ταξινόμησης και τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων, τη διατήρηση και ενίσχυση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που ισχύουν για φόρους κληρονομιάς, γονικής παροχής κ.λπ.
Ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Εξαίρεση όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ της α΄ κατοικίας των ατόμων με αναπηρία 67%.
Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κτιρίων που ανήκουν σε Α/βάθμια και Β/βάθμια Σωματεία Α.μεΑ. που ανήκουν στη δύναμη της Ε.Σ.Α.μεΑ. όπως και της Ε.Σ.Α.μεΑ.
Απαλλαγή από τα τέλη ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων που ανήκουν σε Α/βάθμια και Β/βάθμια Σωματεία Α.μεΑ. της Ε.Σ.Α.μεΑ.
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ Α΄ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ - ΔΑΝΕΙΑ
Λήψη μέτρων για την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς των δανειοληπτών με αναπηρία και χρόνια πάθηση και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες. Λήψη ειδικών προστατευτικών ρυθμίσεων για τα καταναλωτικά και άλλα δάνεια των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους γνωρίζουν πολύ καλά τι θα πει άνιση μεταχείριση, αποκλεισμός, φτώχεια, κοινωνική καταφρόνια. Έχουμε συναίσθηση των ευθυνών μας ως πολίτες για το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα. Άλλωστε, δε ζητούμε παρά το αυτονόητο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, η ελληνική πολιτεία, μέσω της κυβέρνησης σας, έχει ύψιστο χρέος απέναντι στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αυτής της χώρας.
Ευελπιστούμε πως θα λάβετε υπόψη τις προτάσεις μας, προκειμένου τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους να μην οδηγηθούν σε περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση. Ζητούμε την ημέρα του Συλλαλητηρίου στις 2 Δεκεμβρίου να γίνουμε δεκτοί από εσάς, ενόψει και της 3ης Δεκέμβρη, Εθνικής ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, ώστε να συζητήσουμε για την Εθνική Στρατηγική για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των δικαιωμάτων τους.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Ι. Βαρδακαστάνης
Ο Γεν. Γραμματέας
Χρ. Νάστας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

7-21