Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Καμπανάκι κινδύνου από Στουρνάρα για την αξιολόγηση

Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που προσεγγίζει το 0,3% ανακοινώνει, πιθανόν σήμερα , η ΕΛΣΤΑΤ για το 2016. Η περσινή χρονιά ξεπέρασε τις προβλέψεις -εξέλιξη, η οποία κινδυνεύει να ανατραπεί, αν δεν κλείσει άμεσα η αξιολόγηση. Το μήνυμα αυτό θα στείλει σήμερα από τη Βουλή, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρας Σαφής προς πάσα
κατεύθυνση και εντελώς απόλυτος προς την αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, αναμένεται σήμερα να επαναλάβει μια φράση, που τον τελευταίο καιρό, με κάθε ευκαιρία, δεν διστάζει να υπερτονίσει : «Κλείστε την αξιολόγηση τώρα!».
Από το βήμα σήμερα της Βουλής, όπου αναμένεται να παραστεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ο κ. Στουρνάρας, του οποίου η εμπειρία πλέον σε θέματα σχέσεων με τους θεσμούς είναι ίσως από τις πιο βαθιές ( αφού έχει διατελέσει και υπουργός Οικονομίας και διοικητής τώρα στην Τράπεζα της Ελλάδος, με ενεργό ρόλο και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και το ΔΝΤ, προς το οποίο προ ημερών έστειλε «αγανακτισμένη επιστολή»), θα χτυπήσει για άλλη μια φορά το καμπανάκι κινδύνου. Σύμφωνα με όσα ο ίδιος ακράδαντα πιστεύει και έχει ενημερώσει ενδελεχώς γι αυτό την κυβέρνηση,  ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να στείλει εκ νέου το μήνυμα – sos  : «Κλείστε τώρα. Διαφορετικά οι κίνδυνοι που θα προκύψουν θα είναι μεγάλοι. Θα χαθούν οι στόχοι του ΄17 σε κάθε επίπεδο, και οι στόχοι για την ανάπτυξη και οι δημοσιονομικοί και αυτοί που αφορούν την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων». «Το κλίμα» τονίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε στενούς του συνεργάτες, «παίζει πολύ μεγάλο ρόλο για τη χώρα μας. Δυστυχώς, το κλίμα αυτό χάλασε, με τις κινήσεις που έγιναν το προηγούμενο δίμηνο. Και αναφορικά με την καθυστέρηση της αξιολόγησης, και με την καταβολή του δώρου στους συνταξιούχους το Δεκέμβριο, που ερμηνεύθηκε από την αγορά ως ρήξη, αφού δεν είχε τη βούλα και τη συμφωνία της τρόικας.»
Για τον  κ. Στουρνάρα, η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει μέχρι 20 Φεβρουαρίου. Θα πρέπει όμως- κι αυτό είναι πολύ σημαντικό -  να εξασφαλίσει η χώρα έστω και μια θετική δήλωση από τους θεσμούς, για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Το χρέος, όπως πιστεύει ο διοικητής, δεν είναι βιώσιμο μόνο με βραχυπρόθεσμα μέτρα. Η οικονομία χρειάζεται μια θετική δήλωση  είτε από το Eurogroup είτε από τον SSM για τα μεσοπρόθεσμα, όχι για την εφαρμογή τους ( αυτό δεν μπορεί να γίνει φέτος), αλλά τουλάχιστον μια εκτίμηση, μια εγγύηση, ότι θα ληφθούν».
Kοντά στο 0,3% η ανάπτυξη του 2016
Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα, ανακοινώνονται τα επίσημα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας το 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες από οικονομικούς παράγοντες, αναμένεται να ανακοινωθεί ρυθμός ανάπτυξης για το περσινό έτος, ανώτερος των προβλέψεων, δηλαδή κοντά στο 0,3%. Η αγορά περίμενε 0,1%. Τελικά το 2016 αποδείχθηκε καλύτερη χρονιά του αναμενομένου, με τις τράπεζες να εμφανίζουν βελτιωμένη εικόνα και να έχουν κάνει σοβαρά βήματα για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων. Εξέλιξη, η οποία κινδυνεύει να ανατραπεί, αν δεν κλείσει άμεσα η αξιολόγηση.

Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/kampanaki-kindinou-apo-stournara-gia-tin-axiologisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)