Πανάγος Γιάννης
Ακατάσχετος λογαριασμός αγροτών και κόκκινα δάνεια αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της συνάντησης που έχει την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στην Αχαρνών 2 αντιπροσωπεία αγροτών από τα μπλόκα με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα και κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.
Οι Μακεδόνες δηλώνουν εξοργισμένοι με τον τακτικισμό της κυβέρνησης και δέχονται το διάλογο μόνο παρουσία Τσίπρα.
Την ίδια ώρα, μόνον εάν υπάρξει επιτήρηση του πρωθυπουργού δέχονται πλέον να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου οι αγρότες όλων των μπλόκων που συντάσσονται με το συντονιστικό Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο απέρριψε πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να τους δεχτεί το μεσημέρι της Παρασκευής, αμέσως μετά τη συνάντησή του με το Πανελλαδικό Συντονιστικό του Βαγγέλη Μπούτα. Η σχετική απόφαση, μαζί με ένα πλάνο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους, επικυρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου, σε συνεδρίαση στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης με συμμετοχή των μπλόκων της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και του Αμυνταίου από τη Δυτική Μακεδονία και των Πλατυκάμπου και Φαρσάλων από τη Θεσσαλία.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει επιφέρει ήδη ένα πρώτο «βαθύ ρήγμα» στο αγροτικό στρατόπεδο, καθώς για πολλές μέρες ασκούσε επίμονο φλερτ με τους νεαρούς διαμαρτυρόμενους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας και στη συνέχεια έσπευσε να κλείσε ραντεβού με τον γερόλυκο της Νίκαιας Βαγγέλη Μπούτα. Όλο αυτό έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στους Μακεδόνες οι οποίοι τις τελευταίες ώρες δηλώνουν εξοργισμένοι με τον τακτικισμό της κυβέρνησης και απειλούν με αποκλεισμό του αεροδρομίου Μακεδονία και νέα απόπειρα μετάβασης δυνάμεων στο Τελωνείο του Πρωμαχώνα.
Την ίδια στιγμή πάντως, με «χαμηλές προσδοκίες» φθάνει την Παρασκευή στην πλατεία Βάθη και το επιτελείο του Βαγγέλη Μπούτα. Η πρόσκληση Αποστόλου τον έβγαλε μεν από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονταν λόγω της χαμηλής προσέλευσης αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας, από την άλλη όμως δεν του δίνει τη δυνατότητα για μια «σκληρή διαπραγμάτευση» η οποία θα μπορούσε να αλλάξει τα μέχρι στιγμής δεδομένα στον αγροτικό χώρο. Υπ’ αυτή την έννοια ίσως και να ήταν ευχαριστημένος αν στο ραντεβού με τους κυβερνητικούς κλείσουν, έστω και επί μέρους ζητήματα, όπως είναι η θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού για ποσά μέχρι 5.000 ευρώ, η προώθηση μιας ενδιαφέρουσας λύσης με διαγραφή χρεών για τα κόκκινα δάνεια και κάποιες καλύτερες προσεγγίσεις σε ότι αφορά το ασφαλιστικό καθεστώς των ετεροεπαγγελματιών αγροτών ή ενεργών συνταξιούχων.
Ο ίδιος ο Βαγγέλης Μπούτας με δηλώσεις τους στο AgroNews επιμένει πάντως ότι προσέρχεται στη συνάντηση με το υπόμνημα που έχουν ομόφωνα υιοθετήσει οι συνελεύσεις της Νίκαιας και δεν πρόκειται να καταθέσει εύκολα τα όπλα μετά τη συνάντηση, όπως αναφέρεται σήμερα σε δημοσιεύματα του αστικού τύπου.
«Η κυβέρνηση επενδύει τα τελευταία 24ωρα στη φθορά των μπλόκων της Μακεδονίας», τονίζει στο AgroNews o Τάσος Λιολιόπουλος από το μπλόκο των Ευζώνων, επιμένοντας ότι οι δυνάμεις των Μακεδόνων θα εκπλήξουν αυτή τη φορά με την αποφασιστικότητά τους και γι’ αυτό η κυβέρνηση κάνει λάθος να τις υποτιμά. Ο κ. Λιολιόπουλος επιμένει ότι οι Μακεδόνες δεν έχουν δίαυλο επικοινωνίας με το Μαξίμου, δεν έχουν στις τάξεις τους «στρατηγούς και καθοδηγητές» και θα μείνουν εκεί μέχρι να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες αγρότες.
Μόνο παρουσία Τσίπρα δέχονται διάλογο οι Μακεδόνες αγρότες
Οι αγρότες της Μακεδονίας πνέουν μένεα κατά του Βαγγέλη Αποστόλου, στον οποίο καταλογίζουν τακτικισμούς μετά την κίνησή του να δεχθεί πρώτη σε διάλογο με τα τρία συναρμόδια υπουργεία την πλευρά του Βαγγέλη Μπούτα, παρότι οι ίδιοι απηύθυναν τη σχετική πρόσκληση προς την κυβέρνηση τρεις ημέρες νωρίτερα, από την περασμένη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου.
Μόνον εάν υπάρξει επιτήρηση του πρωθυπουργού δέχονται πλέον να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου οι αγρότες όλων των μπλόκων που συντάσσονται με το συντονιστικό Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο απέρριψε πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να τους δεχτεί το μεσημέρι της Παρασκευής, αμέσως μετά τη συνάντησή του με το Πανελλαδικό Συντονιστικό του Βαγγέλη Μπούτα.
Η σχετική απόφαση, μαζί με ένα πλάνο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους, επικυρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου, σε συνεδρίαση στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης με συμμετοχή των μπλόκων της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και του Αμυνταίου από τη Δυτική Μακεδονία και των Πλατυκάμπου και Φαρσάλων από τη Θεσσαλία.
Όπως ειπώθηκε από τα μέλη του Συντονιστικού που είναι επιφορτισμένα με την επικοινωνία με την κυβέρνηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τηλεφώνησε στον Παύλο Αραμπατζή από το μπλόκο του Λευκώνα Σερρών και του πρότεινε να τους δει μετά τη συνάντηση με το Πανελλαδικό Συντονιστικό.
Η κίνησή του αυτή, όμως, ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια απαξίωσης των αγροτών του Διευρυμένου Συντονιστικού της Κεντρικής Μακεδονίας και πλέον μπαίνει ως απαράβατος όρος να υπάρχει και επιτήρηση από τον πρωθυπουργό, ώστε να υπάρξει οποιαδήποτε συνάντηση για διάλογο.
Η χρήση της λέξης «επιτήρηση» δεν είναι τυχαία, αφού όπως είπε στο Agronews πηγή μέσα στο Διευρυμένο Συντονιστικό Κεντρικής Μακεδονίας, τους παρέχει τη δυνατότητα ελιγμού, υπό την έννοια ακόμη και να μην υπάρχει, στη διαδικασία του διαλόγου, φυσική παρουσία του πρωθυπουργού, στον οποίο αναγνωρίζουν πως αυτή την περίοδο έχει πολύ βεβαρημένο πρόγραμμα με την αξιολόγηση, αρκεί να έχει ορίσει κάποιον εκπρόσωπό του, ώστε να εποπτεύσει τη συζήτηση με τα τέσσερα συναρμόδια υπουργεία.
Προκειμένου να πιέσουν προς την κατεύθυνση αυτή, αποφασίστηκε από το πρωί της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου να σκληρύνουν τη στάση τους στα υφιστάμενα σημεία όπου έχουν παρουσία, αλλά και να πάνε σε νέα. Προς την κατεύθυνση αυτή το μπλόκο της Ειδομένης που κρατά κλειστά τα δύο ρεύματα της εθνικής οδού από τα τέλη Ιανουαρίου και δυσχεραίνει την κίνηση στο Τελωνείο των Ευζώνων, θα επιχειρήσει να κλείσει και τη σιδηροδρομική γραμμή, ενώ ίσως κινηθούν κάποια τρακτέρ και προς το Τελωνείο της Δοϊράνης. Αντίστοιχα, και στο Λευκώνα Σερρών οι αγρότες θα επιχειρήσουν να αυξήσουν την πίεση τους τόσο στο σημείο της διασταύρωσης προς το Σιδηρόκαστρο, όσο και με άλλες δράσεις, ενώ το μπλόκο του Αμυνταίου ανέφερε πως θα κινηθεί προς το Τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής. Τα Πράσινα Φανάρια έχουν πει ότι θα μείνουν στον κόμβο του αεροδρομίου έως τη μία το μεσημέρι, ενώ για τις επόμενες κινήσεις τους θα αποφασίσουν σε συνεδρίαση μετά τις 10.30 το πρωί. Το σενάριο που συζητείται είναι να κινηθούν προς το χώρο των αναχωρήσεων του αεροδρομίου και να μείνουν εκεί για περίπου μισή ώρα συμβολικά και κατόπιν να επιστρέψουν στο σημείο που βρίσκονται για να επανακαθορίσουν τη στάση τους.
Καθιστική διαμαρτυρία στο Μακεδονία
Καθιστική διαμαρτυρία, στη μοναδική παρακαμπτήριο οδό που συνδέει το αεροδρόμιο Μακεδονία με τη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιούν αυτή την ώρα αγροτοκτηνοτρόφοι. Εξαιτίας της κινητοποίησης έχει διακοπεί κάθε πρόσβαση, προς και από το αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται επιβάτες αεροπορικών πτήσεων που είτε αναχωρούν από τη Θεσσαλονίκη, είτε έχουν αφιχθεί νωρίτερα.
Η καθιστική διαμαρτυρία ξεκίνησε στις 18.50 και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τις 19.15, δεδομένου ότι αποτελεί συμβολική κίνηση, όπως είπαν χαρακτηριστικά αγροτοκτηνοτρόφοι, οι οποίοι από το μεσημέρι απέκλεισαν την κυκλοφορία και στο βασικό οδικό άξονα του αεροδρομίου.
Πηγή: agronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου