Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Αιχμηρή απάντηση του ΥΠΕΞ στη νέα πρόκληση της Άγκυρας κατά Παυλόπουλου

Εκεί που η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες πάει να κοπάσει, ένα νέο επεισόδιο -και πάλι από την τουρκική πλευρά- προστίθεται για να αναζωπυρώσει την ένταση.
Αυτή τη φορά η πρόκληση προέρχεται από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας,
το οποίο εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ανακοίνωση, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ότι δεν γνωρίζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
«Με έκπληξη και αγωνία παρακολουθούμε τις δηλώσεις του προέδρου της Ελλάδας που δεν αφήνουν ίχνος υποψίας για την έλλειψη γνώσης βασικών διεθνών κανόνων.
Η Συνθήκη της Λωζάνης λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες άμυνας της Τουρκίας έδωσε το καθεστώς αποστρατικοποίησης στα νησιά του Αιγαίου. Και με την συνθήκη των Παρισίων αυτό το καθεστώς συνεχίστηκε και ενισχύθηκε» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Στη συνέχεια ξεκαθαρίζεται ότι «είναι καθήκον της Τουρκίας να εκφράζει τις αντιρρήσεις της στην στρατικοποίηση των νησιών αυτών από την Ελλάδα, που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας και αυτό είναι δικαίωμά μας που προκύπτει από το διεθνές δίκαιο αλλά και σημαντικό για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης».
«Η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο κατηγορεί τη χώρα μας για αύξηση της έντασης στο Αιγαίο. Όμως η Ελλάδα δεν διστάζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ο ανώτατος εκπρόσωπος της κάνει προκλητικές δηλώσεις.
Κι αυτό και στην Ε.Ε. και στη διεθνή κοινότητα δίνει κάποια βασικά στοιχεία για το ποιος αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
«Σεβασμός και όχι παραβίαση»
«Το να γνωρίζεις το διεθνές δίκαιο σημαίνει πάνω από όλα να το σέβεσαι και να μην το παραβιάζεις», απαντά σκωπτικά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Πηγή: altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)