Ένα μόνο ανοιχτό σημείο έχει μείνει για να κλείσει η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (SLA – Staff Level Agreement) και η συμφωνία για τη δημοσιονομική τροχιά μετά το 2018, σε μια συμφωνία πακέτο, η οποία “κατά τ’άλλα είναι έτοιμη”, σύμφωνα με Κοινοτικό αξιωματούχο.
Το σημείο αυτό, όπως αναφέρει “μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο, ή και όχι, αλλά αυτό θα το δούμε τις επόμενες ώρες”, ως και τη συνεδρίαση του euro working group – της ομάδας εργασίας των εκπροσώπων των 19 υπουργών οικονομικών που προετοιμάζει την ατζέντα για το eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου.
Πρόκειται για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας καθώς στο δεύτερο μέχρι πρότινος ανοιχτό θέμα, η αγορά ενέργειας έχει επιτευχθεί μια κατ’ αρχήν συμφωνία. Στα εργασιακά, τη χρυσή τομή αποτελεί η διατύπωση μιας κάποιου είδους υπόσχεσης ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις των αμοιβών των εργαζομένων θα ξεκινήσουν και πάλι το 2018, υπό προϋποθέσεις και έναν νέο σχεδιασμό.
Ο νέος σχεδιασμός συνίσταται στον τρόπο καθορισμού των μισθών και το νέο σύστημα δεν μπορεί να έχει τα προβλήματα που δημιουργούσε στην παραγωγικότητα το σύστημα που ίσχυε παλιά στην Ελλάδα. Και μόνο όμως ως υπόσχεση μπορεί να αποτελέσει το αντιστάθμισμα για την έγκριση της συμφωνίας από την ελληνική πλευρά.
Αυτό δε σημαίνει ότι η αύξηση των απολύσεων από 5% σε 10% στα σχέδια αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων με ταυτόχρονη κατάργηση της προέγκρισης από το κράτος έχουν φύγει από το τραπέζι, ενώ δεν είναι γνωστό τι θα συμβεί με την “ανταπεργία”. Γι’ αυτό και η εκτίμηση του αξιωματούχου για τις επόμενες ώρες αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων δυσκολιών.
Σύμφωνα με πηγή του Συμβουλίου των κρατών μελών, η διαπραγμάτευση για όλα τα παραπάνω δεν θα λάβει χώρα στο ίδιο το euro working group, αλλά το προσχέδιο του SLA πρέπει να πάει εκεί έτοιμο για να εγκριθεί. Από την πλευρά της Κομισιόν αφήνεται να εννοηθεί ότι άπαξ και οι δύο πλευρές δώσουν τα χέρια, οι αρμόδιοι θα εργαστούν εντατικά για να φέρουν στους εκπροσώπους των υπουργείων τα απαραίτητα έγγραφα. Από την άλλη αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, δεν αποκλείεται και έκτακτο EWG με τηλεδιάσκεψη σε επόμενη φάση ως την Παρασκευή 7 Απριλίου.
Από εκεί και μετά οι Υπουργοί οικονομικών θα “υιοθετήσουν το SLA” και θα προσδιορίσουν νομοθετικά προαπαιτούμενα ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να τα περάσει από το κοινοβούλιό της και οι εταίροι θα μεταβούν στη Ουάσιγκτον για να δώσουν τα χέρια με το ΔΝΤ κατά την εαρινή Σύνοδο του Ταμείου. Το ΔΝΤ, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα υποσχεθεί την επιστροφή του (δεδομένης της συμφωνίας για την τριπλή αναδιάρθρωση του χρέους – το πρώτο σκέλος της οποία συντελείται) και στις 22 Μαΐου θα μπορούσαν μετά από κοινοβουλευτικές εγκρίσεις να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα.
ΚΥΠΕ Aθανάσιος Αθανασίου –
Βέλγιο/Βρυξέλλες
30/03/2017 09:48
Πηγή: mignatiou.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου