Κοντονής Γιώργος
Στον πίνακα των πριµ του νέου Μέτρου Απονιτροποίησης εντάχθηκαν όλα τα χειµερινά σιτηρά, τα οποία θα λαµβάνουν ενίσχυση εφόσον βρίσκονται κοντά σε υδάτινους όγκους όπως ποτάµια, υδατορέµατα, λίµνες, αρδευτικές διώρυγες, αποστραγγιστικές τάφρους κ.λπ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda
Ωστόσο, το γεγονός ότι οι επιλέξιµες περιοχές αυξάνονται από τις 8 στις 30 στο Μέτρο δηµιουργεί φόβους για συνωστισµό δικαιούχων.
Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε την προδηµοσίευση του Μέτρου στη συγκεκριµένη δράση της Απονιτροποίησης, που ανοίγει ξεχωριστά από τις δύο κλασικές δεσµεύσεις, δηλαδή την αγρανάπαυση και την αµειψισπορά, οι παραγωγοί θα λαµβάνουν ενίσχυση εφόσον αφήσουν ακαλλιέργητη ζώνη τουλάχιστον πέντε µέτρων γύρω από τα ποτάµια. Το ύψος του πριµ προκύπτει από τη έκταση της ζώνης που αφήνει ο παραγωγός, η οποία διαιρείται µε τη συνολική έκταση του αγροτεµαχίου που εντάσσει στο Μέτρο. Το νούµερο που θα προκύψει πολλαπλασιάζεται µε το Τυπικό Ακαθάριστο Κέρδος (ΤΑΚ) της καλλιέργειας, που για τα σιτηρά κυµαίνεται από 34,2 έως 41,7 ευρώ ανά στρέµµα αναλόγως την Περιφέρεια.
Επιλέξιµες καλλιέργειες για αυτή τη δράση του Μέτρου, εκτός από τα χειµερινά σιτηρά, είναι επίσης το βαµβάκι, ο ηλίανθος, τα φρέσκα λαχανικά, τα ζαχαρότευτλα, οι πατάτες, τα κτηνοτροφικά φυτά, τα ψυχανθή, και το καλαµπόκι.
Φόβοι να ξεφύγουν οι δικαιούχοι όπως στα Βιολογικά
Το Μέτρο αν και έχει διπλάσιο µπάτζετ (170 εκατ. ευρώ) σε σχέση µε την περασµένη προγραµµατική περίοδο, το γεγονός ότι οι επιλέξιµες περιοχές αυξάνονται από τις 8 στις 30 σε συνδυασµό µε την ένταξη των δενδροκαλλιεργειών στις ενισχύσεις, δηµιουργεί φόβοι για συνωστισµό δικαιούχων ανάλογο της Βιολογικής Γεωργίας. Συν τοις άλλοις, τα κριτήρια για το ξεσκαρτάρισµα των τελικών δικαιούχων, µοιάζουν και πάλι αδύναµα καθώς εξαρτώνται από τις Ζώνες Natura και την κατάσταση των υπόγειων υδάτων σε κάθε περιοχή.
Στο ΟΣ∆Ε του 2017 δηλώνονται τα επιλέξιµα αγροτεµάχια
Αίτηση αναφοράς για να κατοχυρώσουν δικαίωµα ένταξης στο νέο Μέτρο Απονιτροποίησης θα αποτελέσει το ΟΣ∆Ε του 2017, σύµφωνα µε τη προδηµοσίευση. Τα αγροτεµάχια που θα ενταχθούν στη δράση είναι όσα δηλωθούν ως αρδευόµενα και θα χρησιµοποιηθούν για τις φετινές φθινοπωρινές σπορές και τις εαρινές του 2018. Ωστόσο, σύµφωνα µε πληροφορίες, ασκούνται πιέσεις ώστε να µπουν στο Μέτρο και όσοι αναλάβουν τις σχετικές δεσµεύσεις που αναφέρει η προδηµοσίευση στις φετινές εαρινές σπορές, κάτι που θα οριστικοποιηθεί µε την τελική προκήρυξη που προγραµµατίζεται για τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου. Παράλληλα, για πρώτη φορά, όσοι έχουν επιλέξιµες για τη δέσµευση δενδροκαλλιέργειες (εσπεριδοειδή, ελιές, ροδάκινα, βερίκοκα, µήλα, αχλάδια) µπορούν να τις δηλώσουν, ώστε να πριµοδοτηθούν για την εφαρµογή χλωράς λίπανσης.
Τέσσερις δράσεις µε ξεχωριστές ενισχύσεις
Αναλυτικά οι δράσεις µαζί µε τις επιλέξιµες καλλιέργειες προς ενίσχυση έχουν ως εξής:
- Ειδική δράση αγρανάπαυσης: Καλαµπόκι: 43,5 έως 50,2 ευρώ , Ζαχαρότευτλα: 50,2 έως 60 ευρώ, Φρέσκα λαχανικά και κηπευτικά: 60 ευρώ, Βαµβάκι: 60 ευρώ.
- Ειδική δράση αµειψισποράς: Καλαµπόκι: 29,1 έως 38,9 ευρώ, Ζαχαρότευτλα: 35,7 έως 46,4 ευρώ, Φρέσκα λαχανικά και κηπευτικά: 60 ευρώ, Βαµβάκι: 51,3 έως 60 ευρώ.
- Χλωρά λίπανση σε δενδροκαλλιέργειες: Εσπεριδοειδή 28,6 ευρώ ανά στρέµµα, Ελιά 46,6 ευρώ, Ροδακινιά και Βερικοκιά 33,1 ευρώ, Μηλιά-Αχλαδιά 20,2 ευρώ.
- Παρυδάτιες Ζώνες: Χειµερινά σιτηρά, Βαµβάκι, Ηλίανθος, Φρέσκα λαχανικά, Ζαχαρότευτλα, Πατάτες, Καλαµπόκι, Ψυχανθή.
Πηγή: agronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου