Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Φωτιά για το Αγαθονήσι: Εν μέσω έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ


Συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και `Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με ευρεία ατζέντα θεμάτων, όπως αυξανόμενη ένταση από την πλευρά της Τουρκίας στο Αιγαίο, θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς και τα εθνικά θέματα που σχετίζονται με την κατάσταση στα βόρεια σύνορα της χώρας.
 Η συνεδρίαση διήρκεσε 1 ώρα και 40 λεπτά και μετά το πέρας της δεν έγιναν δηλώσεις. 
 Κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ότι και η απόφαση του Εφετείου της Αθήνας να απορρίψει το δεύτερο αίτημα της Άγκυρας για να εκδοθούν οι 8 αξιωματικοί που διέφυγαν από την Τουρκία κατά το στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου Ιουνίου, εκτιμήθηκε πως επιβαρύνει περισσότερο το ήδη κακό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
 Αμέσως μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος  αναχώρησε για τη Μάλτα, όπου σήμερα θα λάβει μέρος στις εργασίες της άτυπης συνόδου των Υπουργών Άμυνας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ενοχλημένο εμφανίζεται το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών από τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, που αμφισβητεί την ελληνικότητα του Αγαθονησίου και το χαρακτηρίζει τουρκικό νησί, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μιλιέτ».
 «Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του Υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου. 
‘Το Αιγαίο δεν έχει γκρίζες ζώνες’, διαμηνύει στην Άγκυρα η ΝΔ σχετικά με το Αγαθονήσι
Μετά την κυβέρνηση, και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αντέδρασε έντονα  στις δηλώσεις Τούρκου Υπουργού περί μη ελληνικότητας του Αγαθονησίου, διαμηνύοντας προς την Άγκυρα ότι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν.
 «Η Τουρκία οφείλει, επιτέλους, να συνηθίσει και να αποδεχτεί την αυταπόδεικτη και θεμελιώδη αρχή ότι οι διμερείς σχέσεις των Κρατών διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες και Διεθνείς Συνθήκες που πρέπει να γίνονται σεβαστές», είπε ο Τομεάρχης Εξωτερικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τις δηλώσεις στην εφημερίδα Μιλιέτ του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ ότι το Αγαθονήσι είναι τουρκικό έδαφος, επικρίνοντας μάλιστα την ενέργεια του Έλληνα Υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου να επισκεφθεί το νησί κατά το ορθόδοξο Πάσχα.
 Η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει ότι η Τουρκία έχει την υποχρέωση:
 • Να αποδεχθεί το καθεστώς στο Αιγαίο, όπως αυτό έχει καθορισθεί από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.
 • Να εγκαταλείψει τους αυθαίρετους ισχυρισμούς και να αναγνωρίσει ότι “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο δεν υπάρχουν.
 • Να σταματήσει την προκλητική παραβατική της συμπεριφορά που πυροδοτεί ένταση όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου
 • Να αποδεχθεί ότι στις Δημοκρατίες υπάρχει σαφής διάκριση των εξουσιών, ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές και ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν αποτελεί εξαίρεση στον θεμελιώδη αυτόν δημοκρατικό κανόνα.


 ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ 26/04/2017 17:46


Πηγή:mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)