Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Στη Βαλέτα ο Κοτζιάς για τη συνάντηση ΥΠΕΞ της Ε.Ε.: Στο επίκεντρο Τουρκία και Σκόπια



Με βασικά θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία και τις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε,, αλλά και την έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε χθες βράδυ στην ΠΓΔΜ, διεξάγεται σήμερα στη Βαλέτα η Άτυπη Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΕΥ).
 Στην πρωτεύουσα της Μάλτας βρίσκεται από χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος έφθασε από την Αλγερία όπου είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτή.
 Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, ύστερα από το τουρκικό δημοψήφισμα αλλά και μετά την απόφαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης της Ε.Ε., να θέσει την Τουρκία σε καθεστώς επιτήρησης σε θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, και φυσικά μετά τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, για το Αγαθονήσι.
 Το ερώτημα που τίθεται είναι, εάν η τουρκική κυβέρνηση της επόμενης ημέρας θα μπορούσε να είναι διαφορετική από εκείνη της προτεραίας και ποια θα μπορούσε να είναι η ευρωπαϊκή απάντηση. Η Ελλάδα έχει τηρήσει πολύ προσεκτική στάση στο ζήτημα του τουρκικού δημοψηφίσματος, αποφεύγοντας να εμπλακεί στα εσωτερικά της γειτονικής χώρας, ο κ. Κοτζιάς έχει επανειλημμένα επαναλάβει την ελληνική θέση υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, ώστε η Ε.Ε. να έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να πιέσει και να επηρεάσει την Τουρκία.
 Θεωρείται βέβαιο, όμως, ότι τη Συνάντηση των ΥΠΕΞ -και ειδικότερα στη συζήτηση για την Παγκόσμια Στρατηγική της Ε.Ε. επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, που βρίσκεται στην ημερησία διάταξη- θα απασχολήσουν έντονα και οι τελευταίες χθεσινοβραδινές δυσμενείς εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και τα επεισόδια στη Βουλή, για τις οποίες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε, με μία ανακοίνωση, χθες τα μεσάνυχτα, την ανησυχία του για τη διολίσθηση των Σκοπίων σε βαθιά πολιτική κρίση, η οποία, όπως τονίζεται, για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της Δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους Δικαίου. «Σεβασμό -όπως ζητούμε εδώ και χρόνια- στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Χωρίς αυτές τις αρχές δημιουργούνται αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις» όπως τονίζεται.
 «Η Ελλάδα» επισημαίνει η ανακοίνωση «που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της ΠΓΔΜ». 

28/04/2017 09:52
 Σοφία Αραβοπούλου,
 ΑΠΕ-ΜΠΕ
 Βαλέτα, Malta

Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)