Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017


Συνδεδεμένη και στα μοσχαράκια με 300 ευρώ από τα ειδικά δικαιώματα
Σε προσαρμογές ώστε να είναι επιλέξιμα τα μοσχαράκια ηλικίας 6-7 μηνών (0,6 ΜΜΖ) και άνω στη συνδεδεμένη ενίσχυση για κατόχους ειδικών δικαιωμάτων προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με σχετική απόφαση, που επιβεβαιώνει ρεπορτάζ της Agrenda, η οποία πρώτη ανέδειξε το θέμα.
Η απόφαση επιβεβαιώνει το θέμα που πρώτη ανέδειξε η Agrenda, σχετικά με την πρόθεση των αρμοδίων να λάβουν συνδεδεµένη και οι παχυντές που δίνουν σε µικρές ηλικίες τα µοσχάρια τους για σφάγιο.

Με έτερη απόφαση καθορίζεται το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στον τομέα της κτηνοτροφίας για το έτος ενίσχυσης 2016 για το Μέτρο 1 (βοοειδή) στα 300 ευρώ ανά ΜΜΖ και για το Μέτρο 2 (αιγοπρόβατα) στα 40 ευρώ ανά ζώο.

Σύμφωνα με την απόφαση αφαιρείται τελείως η «επίμαχη» διάταξη που ανέφερε ότι οι κτηνοτρόφοι πρέπει να δηλώνουν: «Το πλήθος των επιλέξιµων ΜΜΖ βοοειδών που προτίθενται να διατηρήσουν στην κτηνοτροφική τους εκµετάλλευση για περίοδο που ξεκινάει από την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης τους και καταλήγει έξι (6) µήνες µετά την καταληκτική ηµεροµηνία υποβολής των εµπρόθεσµων Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης.

Πρόκειται για φόρμουλα που αναζητούσαν το τελευταίο διάστημα οι αρμόδιοι στη Βάθη, προκειμένου να λάβουν συνδεδεµένη ενίσχυση και οι παχυντές που δίνουν σε µικρές ηλικίες τα µοσχάρια τους για σφάγιο. Όπως αποκάλυψε η Agrenda, στις 17 Ιουνίου, σκοπός ήταν να διευρυνθεί η περίοδος που µπορεί να αιτιολογεί ενίσχυση, καθώς µέχρι τώρα ο κανονισµός για τη λήψη της εν λόγω συνδεδεµένης έλεγε ότι τα µοσχάρια που δηλώνονται στο ΟΣ∆Ε θα πρέπει να διατηρούνται στο στάβλο, τουλάχιστον για έξι µήνες.

Η έκδοση της απόφασης είναι το τελευταίο βήμα πριν την πληρωμή των δικαιούχων κτηνοτρόφων για τα ειδικά δικαιώματα, η οποία ξεκινά το μεσημέρι της Παρασκευής 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και την κοινοτική υποχρέωση να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες από την ενιαία ενίσχυση και τις συνδεδεμένες του 2016 μέχρι το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργου Κέντρου στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί, στην εν λόγω πληρωμή εκτιμάται ότι δεν θα πιστωθεί το συνολικό µπάτζετ της ενίσχυσης (4,39 εκατ. ευρώ για το Μέτρο 1 βοοειδή και 24,899 εκατ. ευρώ Μέτρο 2 αιγοπρόβατα), γιατί όπως εξήγησε πολλοί είναι οι κτηνοτρόφοι που δεν «έπιασαν» τα απαιτούµενα κιλά γάλακτος για να είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης. Το σύστηµα του Οργανισµού κλείνει πρακτικά την ερχόµενη Παρασκευή, βάση της κοινοτικής υποχρέωσης, και οι πιστώσεις που θα ξεκινήσουν από το µεσηµέρι της ίδιας µέρας από τα ΑΤΜ αναµένεται να ολοκληρωθούν αρχές τις επόµενης εβδοµάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)